Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Έργα βιτρίνας ...

Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 17/12/2019

Κοινοποιώ στο ΒΗΜΑ την παρακάτω τοποθέτηση μου για θέμα της Συνέλευσης καθώς δεν μου επέτρεψε ο Προεδρεύων της Συνέλευσης κ. ***** να την κάνω την ώρα της Συνέλευσης γιατί δήλωσα πως δεν τον αποκαλώ Πρόεδρο (αιτιολογώντας βέβαια) .


κ. *****, ένα μαγαζί έχει βιτρίνα και έχει και εσωτερικό. Ο διευθυντής φροντίζει την βιτρίνα αλλά ξέρει ότι αν δεν έχει αντίστοιχο εσωτερικό το μαγαζί του δεν θα πάει μακριά. Μερικοί διευθυντές πάλι νομίζουν ότι μπορούν να κρύψουν όλες τις “βρωμιές” που κάνουν στο εσωτερικό με έργα στην βιτρίνα.

Σήμερα κ. **** , καλέσατε το τμήμα σε μια “δράση βιτρίνας”. Μια δράση για να ρίξει καπνό και να σκεπάσει την απαράδεκτη μεθόδευση που κάνατε το προηγούμενο διάστημα στο εσωτερικό του τμήματος υπέρ της συγχώνευσης με το ΤΕΙ.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ ... η συζήτηση στον φυσικό της χώρο

Δημοσιεύθηκε στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ  8/12/2019

Α. ΤO αποτυχημένο Μοντέλο
Η Δημοκρατία δεν ταπεινώνει, πείθει” υποστηρίζει ο Παντελής Κυπριανός, Πρόεδρος της ΑΔΙΠ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, σε άρθρο του (Πελοπόννησος 27/11/2019) με τίτλο «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ: Η Δημοκρατία θέλει πολίτες ενεργούς, όχι ταπεινωμένους». Και συνεχίζει, Αν ταπεινώσει, θα βρει τους ταπεινωμένους μπροστά της, που μπορεί να τη βλάψουν περισσότερο.”

Ο κ. Κυπριανός περιγράφει ένα μοντέλο που η Πανεπιστημιακή κοινότητα υιοθέτησε και εφάρμοσε στα Πανεπιστήμια για πολλά χρόνια τώρα. Το μοντέλο αυτό «άρεσε» στους φοιτητές, οι οποίοι μάλιστα το μετέφεραν στη συνέχεια ως επαγγελματίες στις Δημόσιες υπηρεσίες. Το μετέφεραν “αποτελεσματικά” στο σύστημα υγείας, στα σχολεία, ακόμη και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το μετέφεραν σε όλους τους χώρους εργασίας, ενίοτε με τη βία, ενίοτε με την ανοχή της κοινωνίας, η οποία απολάμβανε τα πρόσκαιρα οφέλη του. Το μοντέλο υιοθετήθηκε πλήρως από την Ελληνική κοινωνία. Ελάχιστοι, τους αποκαλούσαν "γραφικούς", το πολεμούσαν.

Τα αποτελέσματα τα είδαμε χρόνια μετά. Όπως συμβαίνει πάντα, ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος. Η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία, ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή.

Δεν ξέρω πιο είναι πιο σημαντικό για σχολιασμό σήμερα. Το ότι οι καθηγητές Πανεπιστημίου

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Η Δημοκρατία θέλει πολίτες ενεργούς, όχι ταπεινωμένους

Η Δημοκρατία δεν ταπεινώνει, πείθει. Αν ταπεινώσει, θα βρει τους ταπεινωμένους μπροστά της, που μπορεί να τη βλάψουν περισσότερο. Για να ανθίσει η Δημοκρατία θέλει ενεργούς πολίτες όχι ταπεινωμένους.” υποστηρίζει στο άρθρο του «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ: Η Δημοκρατία θέλει πολίτες ενεργούς, όχι ταπεινωμένους» (εδώ) ο Παντελής Κυπριανός, Πρόεδρος της ΑΔΙΠ, καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών. 

Ο αγαπητός συνάδελφος περιγράφει ένα μοντέλο που η Πανεπιστημιακή κοινότητα υιοθέτησε και εφάρμοσε στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο για πολλά χρόνια. 

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Αστυνομοκρατία; Όχι ευχαριστώ! … εμείς προτιμάμε την ΑΣΥΔΟΣΙΑ!

Του Κλεάνθη Θραμπουλίδη*
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 28/11/2019
Δημοσιευθηκε στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ  29/11/2019 σελίδα 3, σελίδα 1

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, οκτώ η ώρα το πρωί. Δεν μου επιτρέπεται η είσοδος στο κτίριο του Τμήματος που υπηρετώ. Οι πόρτες είναι κλειστές με αλυσίδες. Προφανώς τις τοποθέτησαν κάποιοι φοιτητές. Δεν υπάρχει κανείς για να με ενημερώσει σχετικά. Συναντάω 2-3 άλλα μέλη του τμήματος και μαθαίνω τελικά πως το Τμήμα είναι υπό καθεστώς καταλήψεως. Ο λόγος; Ισως τον μάθουμε αργότερα.

Πηγαίνω στο κτίριο Διοίκησης. Από μακριά βλέπω κόσμο έξω. Και καθώς πλησιάζω μια μεγάλη αφίσα ενάντια στο Νόμο Κεραμέως και στα Δίδακτρα. Εδώ υπάρχουν μερικοί φοιτητές που “περιφρουρούν” την Κατάληψη τους.

Παίρνω τον δρόμο επιστροφής για το τμήμα μου όπου έχω αφήσει το αυτοκίνητο. Σταματάω στην

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Τα "δικά μας παιδιά" ... και το brain gain

Πολύ κουβέντα για τα “δικά μας παιδιά” στην κοινωνία αυτές τις μέρες (εδώ).
Ίσως και η κρίση να έχει αναγκάσει την κοινωνία να φτάσει στην ωριμότητα που απαιτείται για να αποβάλλει τέτοιου είδους πρακτικές. Πρακτικές που πολύ σκληρά πληρώσαμε και ακόμη πληρώνουμε ως κοινωνία.

Θα εκπλαγώ αν ακούσω αυτές τις μέρες έστω και έναν Πανεπιστημιακό δάσκαλο να μην κατακρίνει αυτού του είδους τις πρακτικές. Αυτό βέβαια … για τα εκτός Πανεπιστημίου. Για τα του οίκου … “άκρα του τάφου σιωπή”.

Χρόνια τώρα ακούγονται στους διαδρόμους πολλά σχόλια για τα δικά μας παιδιά και πως το

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

O Στόχος μας; …. “Ὄμορφος κόσμος, ἠθικός, ἀγγελικὰ πλασμένος”

Tου Κλεάνθη Θραμπουλίδη*
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 15/11/2019 ως ανταπάντηση στην απάντηση συναδέλφου Καθηγήτριας  στην παρέμβαση μου με τίτλο «Είναι δουλειά μόνο του Πρύτανη ...». H απάντηση της συναδέλφου άμεσα υιοθετήθηκε από συνάδελφο Καθηγητή υποψήφιο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ *

Αγαπητή Συνάδελφε,

Μπορείτε να βάζετε όποιον στόχο θέλετε. Και μάλιστα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα με βρείτε απέναντι σας στην πραγμάτωση του συγκεκριμένου στόχου που περιγράψατε στο μήνυμα σας, αρκεί να χρησιμοποιείται ως μέσα για την επίτευξη του, τον λόγο και το πνεύμα και όχι τις μολότοφ, τις καταλήψεις και όλες εκείνες τις βίαιες πρακτικές που χρόνια τώρα ταλαιπωρούν το

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Απλά μαθήματα Δημοκρατίας – Μάθημα Νο 1

Του Κλεάνθη Θραμπουλίδη*
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 13/11/2019
Πρώτα από όλα δηλώνω συμμετοχή σε αυτά τα μαθήματα ως μαθητής.
Καθώς η θεωρία γίνεται καλύτερα αντιληπτή με τη χρήση μελέτης περίπτωσης περιγράφω παρακάτω για το πρώτο μάθημα (ως συμμετοχή μου σε αυτό) το παρακάτω case study.

H Διοίκηση του Πανεπιστημίου αποφασίζει και ενημερώνει την Πανεπιστημιακή κοινότητα πως το Πανεπιστήμιο θα είναι σε αναστολή λειτουργίας την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.

Μια ομάδα μελών (όχι απαραίτητα) της Πανεπιστημιακής κοινότητας βρίσκει την Παρασκευή το πρωί

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Ο θεσμός του Σύμβουλου καθηγητή ... και η μπάλα στην κερκίδα

Του Κλεάνθη Θραμπουλίδη
Κοινοποιήθηκε στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος 11/11/2019

κ. Πρόεδρε,


α) Όταν ο Πρόεδρος αποφασίζει με πολύ δυσκολία να διαβάσει στην συνέλευση του Τμήματος επιστολή φοιτητή μας ο οποίος μας ενημερώνει πως μέλος της Τριμελούς επιτροπής στην οποία τον έστειλε το Τμήμα για εξέταση του έχει δηλώσει πως δεν είδε το γραπτό του και αν το έβλεπε πριν κλείσει το σύστημα (progress) η κατάσταση θα ήταν διαφορετική,

β) Όταν μέλος ΔΕΠ κάνει πρόταση να σταλεί το θέμα στην Τριμελή επιτροπή για να ξαναδεί και επαναβαθμολογίσει το γραπτό του (κάτι που θα έπρεπε να έχετε κάνει μόνος σας και να μην ταλαιπωρείτε την Συνέλευση)

γ) Όταν ο Πρόεδρος δηλώνει πως η πρόταση είναι πολύ λογική και συμφωνεί απόλυτα με αυτή,

δ) Όταν στην ερώτηση του Προέδρου αν κάποιο μέλος ΔΕΠ διαφωνεί με την πρόταση αυτή κανένα μέλος της Συνέλευσης δεν εκφράζει διαφωνία με την πρόταση αυτή,

στ) Όταν ο Πρόεδρος στη συνέχεια δηλώνει πως ναι μεν συμφωνεί με την πρόταση γιατί είναι απόλυτα λογική αλλά δεν θα την ψηφίζει, και διαμορφώνει άλλη δική του πρόταση και την βάζει πρώτη σε ψηφοφορία απευθυνόμενος στην Συνέλευση «Ποιος συμφωνεί με την πρόταση μου”

τότε σίγουρα "έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε" και δεν έχουμε κάνει ούτε το πρώτο βήμα για τους φοιτητές μας με το να τους καλέσουμε στα πλαίσια του Σύμβουλου καθηγητή. 

Να τους καλέσουμε για να τους ενημερώσουμε ότι μια ώρα συζητάμε 40 καθηγητές τους ένα απόλυτα λογικό αίτημα τους και μετά ... πετάμε την μπάλα στην κερκίδα!

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Η “δική μας” διαβούλευση … και η βία της πλειοψηφίας

Του Κλεάνθη Θραμπουλίδη*
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 4/11/2019

Αγαπητέ Συνάδελφε, καθηγητή του Παν. Πατρών,

Μας εξηγείτε σας παρακαλώ με απλά λόγια τι σημαίνει για εσάς “διαβούλευση” και την επιζητάτε τόσο έντονα από την Υπουργό Παιδείας,  επιπλέον δε την ψέγετε γιατί πέρασε κομβικά σημεία για την Παιδεία χωρίς διαβούλευση (εδώ);

Προσωπικά υποθέτω πως δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα αν η Υπουργός είχε συστήσει μια επιτροπή με επιλεγμένα μέλη (αποκλείοντας τα θεσμικά) της Πανεπιστημιακής κοινότητας που θα συμφωνούσαν με τη θέση του Υπουργείου και θα τους ανέθετε να περάσουν τη θέση αυτή από τις

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Αμφιθέατρο ΒΑ – Προτζέκτορες και μικρόφωνα. Η αρχή μιας νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

Αναφορά στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 2 Οκτ 2019   4 Οτκ 2019
Παρασκευή πρωί 28 Σεπτεμβρίου. Σκέφτηκα πως καλό θα ήταν να κάνω έναν έλεγχο στο αμφιθέατρο ΒΑ  καθώς την Δευτέρα έχω το πρώτο μάθημα της ακαδημαϊκής χρονιάς. Περιμένω 400 φοιτητές και δεν μπορεί να γίνει διάλεξη χωρίς μικρόφωνο και προτζέκτορα.

Με δυσκολία (με λίγη βία θα μπορούσα να πω) πήρα το τηλεκοντρολ του προτζέκτορα από το κτίριο Διοίκησης. Έχουν  εντολή λέει να το δίνουν λίγο πριν το μάθημα.

Διαπίστωσα πως ο προτζέκτορας λειτουργεί κανονικά. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την μικροφωνική εγκατάσταση. Προσπάθησα να βρω την άκρη στο πρόβλημα στο Τμήμα μου. Δεν είναι αρμόδιοι. Τελικά το φιλότιμο του Παναγιώτη έδωσε λύση. Δόθηκε βλάβη στο 6666 και διαβεβαίωση πως θα αποκατασταθεί η βλάβη εγκαίρως. Για επιβεβαίωση μίλησα και εγώ με το 6666. Με διαβεβαίωσαν πως η βλάβη καταγράφηκε και θα αποκατασταθεί  εγκαίρως. Τόνισα πως έχω μάθημα την Δευτέρα το πρωί. Μην ανησυχείτε μου είπαν. Έτσι ξένοιαστος πέρασα μια υπέροχη Κυριακή στον Λόγγο.

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου πολύ πρωί, και επειδή ξέρω την χώρα στην οποία ζω, μίλησα με το

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Συγχώνευση με το TEI: Θέση Προέδρου vs Θέση Τμήματος – Το Νόμιμο και το Ηθικό

Του Κλεάνθη Θραμπουλίδη*
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 13/9/2019
Δημοσιευθηκε στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ  17/9/2019  σελίδα 7, σελίδα 1
Η συγχώνευση με το ΤΕΙ έγινε πράξη. Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο που ξέραμε δεν υπάρχει πλέον. Οι συνέπειες αυτής της εκτρωματικής πράξης άρχισαν να φαίνονται. Οι επιπτώσεις πολλές, Τμήμα της Πολυτεχνικής έχει όλους τους εισακτέους του κάτω από την βάση. Και θα πρέπει να βγάλει Μηχανικούς.

Το θέμα της Συγχώνευσης του ΤΕΙ δίχασε την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Κλασσικό παράδειγμα το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών όπου 13 μέλη ΔΕΠ τάχθηκαν ενάντια στο Σχέδιο Νόμου Γαβρόγλου και 13 υπερ μιας άλλης πρότασης που σίγουρα δεν ήταν υπέρ του Σχεδίου Νόμου (εδώ).

Επιπλέον, ανέδειξε πρακτικές πρωτόγνωρες και άκρως επικίνδυνες για ένα αυτοδιοίκητο υγιές Πανεπιστήμιο. Πρόεδροι, Κοσμήτορες, και όχι μόνο, βρέθηκαν να μεταφέρουν στην ιεραρχία την προσωπική τους θέση και όχι τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων τα οποία εκπροσωπούν. Και μάλιστα χωρίς να νοιώθουν την ανάγκη να επιχειρηματολογήσουν ή να απολογηθούν για στην πράξη τους αυτή. Έτσι ενώ 20 στα 24 Τμήματα ήταν ενάντια στο Σχέδιο Νόμου, εκφράστηκε από τη Διοίκηση του Ιδρύματος σε επίπεδο Κυβέρνησης στήριξη στο σχέδιο Νόμου. Νόμιμο; Ηθικό;

Προσωπικά θεωρώ πως ούτε Νόμιμο είναι, ούτε Ηθικό. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ την

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

περί πλειοψηφίας της κοινότητας και ... των εκφραστών της

Του Κλεάνθη Θραμπουλίδη*
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 6/09/2019  εδώ

Αγαπητή κ. Θωμά,

Κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν τόσα χρόνια (είμαι σίγουρος για αυτό) πως εκφράζανε με ακρίβεια και αξιοπρέπεια την πλειοψηφία της κοινότητας για πολλά θέματα όπως για παράδειγμα για τις απαράδεκτες πρακτικές τους ... των καταλήψεων, των απεργιών-κατάληψης, των αρπαγών κάλπης, των βίαιων διακοπών συνεδριάσεων, της αντίδρασης στην αξιολόγηση, της αντίδραση στα συμβούλια Ιδρύματος ... και η λίστα είναι μεγάλη (απλά παραθέτω ορισμένους συνδέσμους στο τέλος του μηνύματος μου για να σας υπενθυμίσω παλιές μας αμαρτίες ... που πληρώνουμε σήμερα).

Δεν ξέρω αν ανήκατε σε αυτούς ... ήταν πάγια τακτική τα κείμενα να μην έχουν υπογραφές από κάτω ... ίσως για να πείσουν τους αφελείς ότι είναι η πλειοψηφία

Ισως σήμερα να μάθανε πως κάνανε μεγάλο λάθος (αν και το μήνυμα σας δεν μου επιτρέπει να το δεχτώ). Η πλειοψηφία απλά σας ανεχόταν (διαπίστωση μου και όχι μόνο Το μήνυμα από τις εκλογές για τα Συμβούλια και η ώρα των παραιτήσεων) και σήμερα πιθανόν να μετάνιωσε για την ανοχή της αυτή καθώς το πλήρωσε και το πληρώνει πολύ ακριβά και κυρίως η νέα γενιά.

Θα σας παρακαλούσα την άλλη φορά που θα μιλήσετε για πλειοψηφία βάλτε και μερικές υπογραφές από κάτω για να δούμε πόσο μεγάλη είναι αυτή η πλειοψηφία

Κλεάνθης Θραμπουλίδης

ΥΓ
Με το μήνυμα μου αυτό δεν έχω καμία πρόθεση να αναμειχθώ στο θέμα στο οποίο αναφέρεστε  (επιστολή υποστήριξης του επισκόπου Μόρφου ). Δεν έχω καμία γνώση για το εν λόγω θέμα.

Αντίθετα έχω πολλές τραυματικές εμπειρίες από τα παρακάτω (θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά, το γνωρίζετε πολύ καλά)



Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Νομική .... και η ανακάλυψη του Διαλόγου


Του Κλεάνθη Θραμπουλίδη
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 18/7/2019

Όταν ιδρύεις μια σχολή χωρίς, όχι μόνο, να έχεις κάνει τον στοιχειώδη Διάλογο, αλλά και χωρίς να έχεις ακολουθήσει στοιχειώδεις διαδικασίες για ένα τέτοιο εγχείρημα  δεν μπορείς να κατηγορείς αυτόν που ζητά την κατάργηση του γιατί δεν κάνει διάλογο για αυτό.

Πότε έγινε διάλογος στην Πανεπιστημιακή κοινότητα για το θέμα της Ίδρυσης της Νομικής;

Πότε τα Τμήματα και οι Κοσμητείες συζήτησαν το θέμα και έλαβαν αποφάσεις επί του θέματος;

Σε ποια ημερήσια διάταξη της Συγκλήτου ήταν θέμα η Ίδρυση της Νομικής; Τι λένε τα πρακτικά για τις τοποθετήσεις των μελών της Συγκλήτου για το θέμα;

Με ποιες μεθοδεύσεις και σε ποιους χρόνους ελήφθησαν οι σοβαρές αποφάσεις για την Ίδρυση της;

Πόσο και πως σχετίζεται η Ίδρυση με το εγχείρημα της συγχώνευσης με το ΤΕΙ για το οποίο 20 στα 24 τμήματα ήταν αντίθετα όπως αντίθετη ήταν και η απόφαση της Συγκλήτου σε 2 συνεδριάσεις;

Τώρα ανακαλύψατε τον Διάλογο; ... και τον επικαλείστε εναγωνίως  για κάτι που αποφασίσατε χωρίς διάλογο.

Εσείς;  ... που οδηγήσατε το Πανεπιστήμιο μέσα από τις γνωστές διαδικασίες στην απόφαση της συγχώνευσης με το ΤΕΙ και της Ίδρυσης της Νομικής

Λάδι, σύκα, σταφίδες και δικηγόροι

Του Σπύρου Παντελάκη *
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 18/7/2019

Και ξαφνικά οι Σιωπηλοί απέκτησαν φωνή: Η Πρύτανις που παρέμεινε σιωπηλή στο βιασμό του Πανεπιστημίου από τον Υπουργό Γαβρόγλου με τη συνένωση Πανεπιστημίου-ΤΕΙ δεν προφταίνει να δίνει συνεντεύξεις, να γράφει επιστολές στον ΣΚΑΙ, να εκδίδει ανακοινώσεις της νέας, προσαρμοσμένης και εν πολλοίς δοτής Συγκλήτου, ξεχνώντας ότι την προηγούμενη Σύγκλητο, την κανονική, την νομιμοποιημένη, την αγνόησε, την εξευτέλισε και την απαξίωσε. Ο σιωπηλός Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ίδρυση της Νομικής Σχολής γράφει τώρα άρθρα και δίνει συνεντεύξεις στη γνωστή για την πολιτική της ουδετερότητα και αντικειμενικότητα “Εφημερίδα των Συντακτών” (πιο αντικειμενική είναι ίσως μόνο ο “Γαύρος”) κι επομένως νομιμοποιείται απολύτως να εγκαλεί, σε λυρικό είναι αλήθεια ύφος, π.χ. την “Καθημερινή” για χειραγώγηση της κοινής γνώμης!! Ο σιωπηλός κ. Κώστας Μάρκου στην ίδρυση της Σχολής “Αποκατάσταση της Υγείας” χωρίς ΔΕΠ (αλήθεια την υγεία δεν την αποκαθιστούν οι γιατροί, δηλαδή ο ίδιος ο κ. Μάρκου;) τώρα αρθρογραφεί ως βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας πλέον μαζί με την τέως Υπουργό κ. Σία Αναγνωστοπούλου στο “Πανεπιστημιακό Βήμα” και μαζεύει υπογραφές εναντίον της κατάργησης της Νομικής στην Πάτρα.

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Απάντηση στο "Ο Κ. Γαβρόγλου για τις σημερινές ανακοινώσεις της υπ. Παιδείας"


Σε αυτή την χώρα η συνέπεια λόγων και έργων δεν υπάρχει και αυτό είναι μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης που βιώνει η χώρα. Ο Γαβρόγλου συνεχίζει την πάγια τακτική του (εδώ), να προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα χρησιμοποιώντας αστεία (για να αποφύγω την χρήση του όρου γελοία) επιχειρήματα. Αυτό έκανε ως υπουργός και είχε τότε πολλούς λόγους αλλά και μέσα για να πιστεύει ότι αυτό μπορεί να περάσει στην Πανεπιστημιακή κοινότητα και στην κοινωνία. Αυτό κάνει και σήμερα.

Κατηγορεί σήμερα την Κυβέρνηση γιατί δίνει  παράταση στην ημερομηνία για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, καθώς αυτό κατά την άποψη του δημιουργεί «απρόβλεπτες συνέπειες ως προς τις προοπτικές των υποψηφίων φοιτητών, με τη δικαιολογία να διερευνηθούν αν είναι έτοιμα τα Τμήματα (…)» όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι τα τμήματα αυτά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, χωρίς υποδομές, χωρίς προγράμματα σπουδών, χωρίς διδάσκοντες χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι τμήματα που δημιουργήθηκαν μέσα σε μια νύχτα χωρίς κανένα σχεδιασμό, με αντίθετη την Πανεπιστημιακή κοινότητα και με μεθοδεύσεις για να κάνουν αυτές τις εκτρωματικές πράξεις μη αναστρέψιμες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών. Για περισσότερα στο “Πανεπιστήμιο Πατρών: Η μεθόδευση για τη συγχώνευση με το ΤΕΙ” (εδώ

Κατηγορεί σήμερα την νέα υπουργό ότι οι κινήσεις της «έρχονται και σε σύγκρουση με το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων αφού υπάρχουν αποφάσεις Συγκλήτων ως προς το πρόγραμμα σπουδών των Τμημάτων.»
Μπορεί να μας πει ο Γαβρόγλου τι έκανε ως υπουργός με την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών όταν αποφάσισε την συγχώνευση με το ΤΕΙ όταν τα 20 από τα 24 τμήματα ήταν αντίθετα με αυτό; Όταν η απόφαση της συγκλήτου ήταν αντίθετη με την συγχώνευση; Τώρα θυμήθηκε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων;

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Η διάλυση τής Βουλής τής 20ής Σεπτεμβρίου 2015

1. Ο θεσμός τής διαλύσεως τής Βουλής, πρό τής λήξεως τής θητείας της, γέννημα καί θρέμμα τού αγγλικού πολιτεύματος*, άν καί έλκει τήν καταγωγή του από μοναρχικές αντιλήψεις, έχει ενοφθαλμισθεί επιτυχώς στό αντιπροσωπευτικό καί, κατά λογικήν ακολουθία, κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβερνήσεως, τού οποίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τού μηχανισμού τής λειτουργίας του, ενώ συγχρόνως  καταφάσκει απολύτως τήν λαϊκή κυριαρχία, καθ’ όσον διασφαλίζει τήν ομαλή εναλλαγή τών ασκούντων τήν πολιτική εξουσία, αφού συνδυάζεται απαραιτήτως μέ τήν ταυτόχρονη προκήρυξη γενικών βουλευτικών εκλογών.

2. Όλα τά ελληνικά Συντάγματα, πλήν εκείνων τής επαναστατικής περιόδου, αναγνωρίζουν καί θεσμοθετούν τήν διάλυση τής Βουλής, κατά μέν τό γράμμα τους, ως δικαίωμα, άν καί όχι

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Εκτροπές, Ανωμαλίες, Εμμονές

Σημειώνει μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος, Καθ. Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, σε μήνυμα του (27/6/2019) στο ΒΗΜΑ του Πανεπιστημίου Πατρών.

"… μήνες τώρα, αισθάνομαι μέσα μου και γύρω μου, ολοένα πιο επιτακτικά το χρέος να πω ένα λόγο για τη σημερινή κατάστασή μας… Είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης όπου, όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι' αυτές να καταποντισθούν μέσα στα ελώδη στεκάμενα νερά. Δε θα μου ήταν δύσκολο να καταλάβω πως τέτοιες ζημιές δε λογαριάζουν παρά πολύ για ορισμένους  ανθρώπους. Δυστυχώς, δεν πρόκειται μόνο γι' αυτόν τον κίνδυνο. … η τραγωδία περιμένει, αναπότρεπτη, στο τέλος. Το δράμα αυτού του τέλους μάς βασανίζει, συνειδητά ή ασυνείδητα όπως στους παμπάλαιους χορούς του Αισχύλου. Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό. … Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. … 

Στην Άγρας έμενε ο Σεφέρης. Μια ή δυο φορές τον είχα δει στο ανοιχτό παράθυρό του κοιτάζοντας ψηλά να ακούει. Και είναι ένας από τους πολλούς που μας θυμίζουν ότι η ανωμαλία καταγγέλλεται. Και είναι ανωμαλία στη δημοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου, και ιδιαίτερα του δικού μας Πανεπιστημίου, και ο τρόπος που μεθοδεύτηκε η προετοιμασία του όλου εγχειρήματος της συγχώνευσης αλλά και η προσπάθεια εφαρμογής του ανίερου(*) νόμου Γαβρόγλου. 
Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών δηλώνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» στις

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

«Την άλλη μέρα θα πάει στο σπίτι του»

Γιώργο,
Το παιχνίδι είναι ψυχοφθόρο και χαμένο - από τη στιγμή που:
·        οι πλειοψηφούντες και αρνητικά διακείμενοι Πρόεδροι Τμημάτων, δεν παραιτήθηκαν από τη Σύγκλητο διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της Πρυτάνεως, και
·        από τη στιγμή που Τμήματα που επηρεάζονται από τις αλλαγές και έχουν και ισχύ (Ιατρική) ποιούν την νήσσαν, 
πως νομίζεις φαίνεται στη κοινή γνώμη η διαμαρτυρία ? Να σου πώ τι ακούω: “ αφού δεν θίγεσθε από τα ΤΕΙ που πήγαν αλλού, τα υπόλοιπα είναι πολιτικές- προσωπικές διενέξεις” !
Μόνο και μόνο η τοποθέτηση της Πρυτάνεως στην π. Μορφ. Υποθ., θα έπρεπε- σε φυσιολογικές χώρες -  να αρκούσε για “επανάσταση”.  ” Σάκης*


Αγαπητέ Σάκη,

Σε ευχαριστώ για το μήνυμα σου. Θα συμφωνήσω με πολλές από τις διαπιστώσεις σου που είναι διαπιστώσεις και πολλών μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας (προσωπικά πιστεύω της πλειοψηφίας). Θα μου επιτρέψεις να σχολιάσω μερικά σημεία.

Σίγουρα η μάχη είναι ψυχοφθόρα και είναι ακόμη πιο ψυχοφθόρα όσο λιγότεροι τη δίνουν. Δεν είναι όμως χαμένη. Αν αυτοί οι λίγοι που έδωσαν την μάχη για την Πολυτεχνική σκεφτόντουσαν με τον τρόπο  αυτό, σήμερα δεν θα μπορούσατε εσείς να χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα την μη συγχώνευση της Πολυτεχνικής με το ΤΕΙ και να κατηγορείτε αυτούς που δίνουν την μάχη για «πολιτικές- προσωπικές διενέξεις».

ΝΑΙ Σάκη! Έχεις απόλυτο δίκαιο. Οι αρνητικά διακείμενοι Πρόεδροι Τμημάτων θα έπρεπε να

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Πανεπιστήμιο Πατρών: Η μεθόδευση για τη συγχώνευση με το ΤΕΙ

Δημοσιευθηκε στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ (18/6/2019) (εδώ)
Σε πρόσφατη δήλωσή της στις 7 Ιουνίου 2019 σε τοπική εφημερίδα («ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»), η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών απαντώντας στην επιστολή 27 καθηγητών του Ιδρύματος, η οποία αναφέρεται στη συνεχιζόμενη με αμείωτη ένταση  από την Πρυτανική Αρχή απαξίωση των θεσμικών διαδικασιών, σημειώνει: «Μπορεί οι συνάδελφοι να θέλουν να κάνουν συζήτηση φιλοσοφικού ή μη περιεχομένου, άλλωστε έχω ακούσει πολλά αυτό το χρονικό διάστημα και θα έρθει η ώρα που θα τα πούμε, αλλά ο νόμος είναι εδώ και πρέπει να τον εφαρμόσουμε. Έχουμε απέναντι μας χιλιάδες φοιτητές και απέναντι σε αυτούς θα πρέπει να είμαστε εντάξει.»
Ο χαρακτηρισμός από την Πρύτανη του προβληματισμού και της αγωνίας των 27 καθηγητών αναφορικά με τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος ως «φιλοσοφικής συζήτησης» αποτελεί αμήχανο πυροτέχνημα, που δεν μπορεί να υποβαθμίσει ούτε την κρισιμότητα της τωρινής κατάστασης ούτε το αδιέξοδο, στο οποίο έχει φέρει το Πανεπιστήμιο Πατρών η ίδια η Πρύτανης, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο και ενάντια στις αποφάσεις της Συγκλήτου και της πανεπιστημιακής κοινότητας
Η αντίθεσή μας στους χειρισμούς της Πρυτανικής Αρχής δεν εδράζεται σε φιλοσοφικές αιτιάσεις, αλλά σε πολύ πρακτικά ζητήματα που αφορούν:

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

αν. Πρυτάνεως: δεν μπορώ να υπηρετήσω ... ένα εγχείρημα, που η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών ... απορρίπτουν - Επιστολή παραίτησης


Στην επιστολή παραίτησης του με αφορμή το Νόμο «Γαυρόγλου» ο αν. Πρυτάνεως Χρήστος Μπούρας σημειώνει μεταξύ άλλων 

« … από την αρχή της συζήτησης για τις συγχωνεύσεις, είχα εκφράσει τη διαφωνία μου για αυτό το εγχείρημα, καθώς και για τη συμμετοχή μας ως Πανεπιστήμιο Πατρών, στον χωρίς δεδομένα και σχέδιο διάλογο

«… δεν μπορώ να υπηρετήσω και να εργασθώ για ένα εγχείρημα, που η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και η πλειοψηφία των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων απορρίπτουν και το οποίο προσωπικά δεν πιστεύω.»

Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2019

                                                                               Πάτρα 25 Απριλίου 2019
Αγαπητή κυρία Πρύτανις

Σας είναι γνωστό ότι από την αρχή της συζήτησης για τις συγχωνεύσεις, είχα εκφράσει τη διαφωνία μου για αυτό το εγχείρημα, καθώς και για τη συμμετοχή μας ως Πανεπιστήμιο Πατρών, στον χωρίς δεδομένα και σχέδιο διάλογο. Θεωρούσα και θεωρώ ότι οποιαδήποτε συζήτηση δεν μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς να έχουν

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Απαξίωση των θεσμικών διαδικασιών

Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 5/6/2019, Πελοπόννησος 6/6 

Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να συγκεντρωθούμε και να συζητήσουμε τα θεσμικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη στάση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου στο θέμα του νόμου «Γαβρόγλου» και των διαδικασιών εφαρμογής του.

Η πλήρης απαξίωση των θεσμικών διαδικασιών που θα έπρεπε να έχουν τηρηθεί, ιδιαίτερα για τέτοιας ζωτικής σημασίας ζητήματα, τα οποία αλλάζουν άρδην τη φυσιογνωμία του Ιδρύματος και υπονομεύουν τη μελλοντική του πορεία και ανάπτυξη, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από την Πρυτανική Αρχή.

Θεωρώντας αυτονόητη υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε την αρχή της

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Συγχωνεύσεις, Συμβούλιο Ιδρύματος και … συνέπεια λόγων και έργων

Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 26/5/2019

Αν ήταν το Συμβούλιο Ιδρύματος δεν θα γινόταν η συγχώνευση με το ΤΕΙ, λένε κάποιοι συνάδελφοι στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Από την άλλη η Πανεπιστημιακή κοινότητα περίμενε από τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος να συμμετέχουν στον διάλογο, να πάρουν θέση. Περίμενε η Πανεπιστημιακή κοινότητα να ακούσει την θέση των πρώην Πρυτάνεων, περίμενε να ακούσει την θέση των μελών της επιτροπής διαλόγου, περίμενε να δει μια τοποθέτηση με επιχειρήματα υπέρ της συγχώνευσης από τους υπέρμαχους της.    

Και όμως, το Συμβούλιο Ιδρύματος πήρε ξεκάθαρη θέση για το θέμα. Μια θέση που δεν έγινε γνωστή στην Πανεπιστημιακή κοινότητα. Το γιατί δεν το γνωρίζω.

Πριν μερικά χρόνια ζητήθηκε από το ΣΙ του ΤΕΙ μια συνάντηση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των εσωτερικών μελών του ΣΙ του ΠΠ. Στην συνάντηση αυτή προτάθηκε να

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Η χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου

Αξιότιμα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου, σχεδόν ένα μήνα μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιό μας, έφερε ως θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου την επικύρωση επιτροπών για την υλοποίηση της διαδικασίας της συγχώνευσης. Οι επιτροπές είχαν ήδη σχηματιστεί  από την Πρύτανι κ. Κυριαζοπούλου χωρίς τη συμμετοχή των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου μας

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ

Το ΔΣ του συλλόγου ΔΕΠ θεωρεί πως η προηγούμενη τοποθέτησή του σύμφωνα με την οποία «η συνολική αναδιάρθρωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιχειρείται από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί μνημονιακές συμφωνίες που καμία σχέση δεν έχουν με ακαδημαϊκά/επιστημονικά κριτήρια» επιβεβαιώνεται απολύτως από τον πρόσφατα ψηφισθέντα  νόμο Γαβρόγλου.
Με αφορμή την πρώτη, μετά την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου, συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις που αφορούν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου, θεωρεί ομόφωνα πώς:
  • Η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Πατρών θα πρέπει να τοποθετηθεί δημοσία για τη στάση της Πρυτανικής αρχής και της ορισθείσας επιτροπής του Πανεπιστημίου στις διαδικασίες διαβούλευσης για τον σημερινό νόμο Γαβρόγλου.
  • Η έναρξη λειτουργίας των νέων Τμημάτων, ορισμένα από τα οποία θα δεχθούν τον Σεπτέμβριο φοιτητές, δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς σχετικές εκθέσεις σκοπιμότητας, χωρίς να έχει προσδιορισθεί ρητά και τεκμηριωμένα το περιεχόμενο των σπουδών τους και χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι όροι λειτουργίας τους.
  • Η απόφαση της κυβέρνησης για ίδρυση Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν μπορεί ούτε πρέπει να γίνει δεκτή. Η δομή των διετών κύκλων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης πρέπει να αποτελέσει διακριτό κύκλο στην Δημόσια Εκπαίδευση ανεξάρτητο της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Με βάση τα προηγούμενα ο Σύλλογος ΔΕΠ διεκδικεί την αναστολή εφαρμογής του ν. Γαβρόγλου μέχρι την κατάργησή του και την αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστήμιου Πατρών.
--
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Πατρών

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Βομβαρδισμένο τοπίο στην Παιδεία και … “εμβληματικό Νομοσχέδιο”


“Μετά την ψήφιση του τελευταίου εμβληματικού νομοσχεδίου ήρθε η ώρα να αναδειχθεί η σημασία της μεταρρύθμισης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως ξεκίνησε σχεδόν πριν από δύο χρόνια με την εξαγγελία διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ολοκληρώθηκε τη Μ. Τρίτη. 

Η νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων, που προέκυψε μετά από διάλογο με τα ιδρύματα, οικειοθελή εμπλοκή τους, κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι fast track

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Του Δημήτρη Ματαρά *
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 8/5/2019

Το Πανεπιστήμιο Πατρών μετά την ψήφιση του “πολυνομοσχεδίου Γαβρόγλου” και πλέον τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ ως νόμου 4610/19, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Αβεβαιότητα, ανησυχία, απογοήτευση αλλά και θυμός είναι τα συναισθήματα που εισπράττω από τους συναδέλφους, ενώ ακόμη και στους ελάχιστους που στήριξαν το εγχείρημα επικρατεί έντονος προβληματισμός.

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Δημόσιες τοποθετήσεις

Του Παύλου Τζερμιά *
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 23/4/2019

Ο κύβος ερρίφθη, η Πύρρεια νομοθετική νίκη που θα επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό το μέλλον του Πανεπιστημίου Πατρών ήρθε. Ως ένας εκ των ηττημένων, παραθέτω ξανά τον σχετικό σύνδεσμο από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής της 18ης Απριλίου, μαζί με κάποιες άνευ σημασίας προσωπικές διαπιστώσεις:
https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#7b51d578-0d8f-4d71-a68e-aa3400a5bf96

(α) Στο χρονικό διάστημα 0:46:10 - 0:46:33 δηλώνεται το εξής: "Δημιουργήθηκε μια επιτροπή για τη

...you are not entitled to your own facts

Όχι, δεν σε αποκαλώ Πρόεδρο, γιατί πολύ απλά θα έπρεπε να έχεις παραιτηθεί εδώ και καιρό πριν απαξιώσεις τελείως τον θεσμό του Προέδρου του Τμήματος. Γιατί οι πρακτικές σου όχι μόνο έχουν απαξιώσει τον θεσμό του Προέδρου, αλλά έχουν ταλαιπωρήσει και έχουν διχάσει επικίνδυνα το Τμήμα, καταρρακώνοντας την ιστορία του.


Όχι, δεν απευθύνομαι σε σένα ως μέλος της επιτροπής διαβούλευσης (ευστόχως αποκαλούμενη “επιτροπή μεθόδευσης”) γιατί πολύ απλά θα έπρεπε να έχεις παραιτηθεί από την θέση αυτή αν είχες το παραμικρό ίχνος αξιοπρέπειας.

Όχι, δεν κυκλοφορεί πλέον μόνο ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ότι άλλαξες την ψήφο σου. Όχι, η ψήφος σου δεν παραμένει ‘λευκό’ όπως ισχυρίζεσαι και “εξήγησες αναλυτικά” [1]. Η ψήφος σου ΑΛΛΑΞΕ
και καταγράφηκε ως ΥΠΕΡ. Και αυτό

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής - Οι καθηγητές του Τμήματος Χημικών Μηχανικών

Στην παρέμβαση που έκανε στο Κοινοβούλιο στις 18/4/2019 η κα. Πρύτανης κατανάλωσε το 13.5% του χρόνου ο οποίος της διετέθη για να αναφέρει:

 «… Στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 13 μεταφέρθηκαν, θα μου επιτρέψετε μια σύντομη αναφορά, τρία Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος με το σχέδιο Αθηνά 1, χωρίς καμία συζήτηση, μέσα σε μια νύχτα, με το Ίδρυμα. Αυτά τα τρία Τμήματα δεν είχαν επαγγελματικά δικαιώματα, το ένα ανήκε στο Πολυτεχνείο, ουδέποτε το Πολυτεχνείο της Πάτρας απεδέχθη αυτό το Τμήμα, και ήταν το Τμήμα

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Κ. Γαυρόγλου διαψεύδει τους δύο Κοσμήτορες; … και η πρόταση Μπαμπινιώτη

Αποσπάσματα από τον διάλογο Γαυρόγλου Κεραμέως στη Βουλή. (Οι επισημάνσεις δικές μου)
 
“Κ. Γαβρόγλου:  (…) Εκεί λέει αυτό που είπατε. Αυτό θεωρείτε ότι πραγματικά βοηθάει το δημοκρατικό διάλογο, όταν ένας άνθρωπος βγαίνει, ενημερώνει…

“Κ. Γαβρόγλου:  (…) Δεύτερον, εγώ σε αυτήν την συνάντηση δεν είπα αυτό το πράγμα. Η

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Του Παύλου Τζερμιά *
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 20/4/2019

Ακολουθεί το βίντεο από τη συνεδρίαση της 18ης Απριλίου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής:

Το χρονικό παράθυρο (περίπου) 0:41:35-0:50:40 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά τη χρονική στιγμή 0:49:15 (περίπου) γίνεται η εξής δήλωση για την άποψη του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με την προωθούμενη "αναδιάρθρωση": "Αντιλαμβάνεστε ότι το πανεπιστήμιο περίπου βρίσκεται στη μέση".

Με προβληματίζει η δήλωση αυτή. Δε φαίνεται να είναι συμβατή με το αποτέλεσμα 23-10-1 της συνεδρίασης της Συγκλήτου. Εκτός αν δεχτούμε ότι στη διαδρομή Πάτρα-Αθήνα η Ακράτα βρίσκεται περίπου στη μέση. Επίσης δε φαίνεται να είναι συμβατή με το αποτέλεσμα 20-4 των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων. Εκτός αν δεχτούμε ότι στη διαδρομή Πάτρα-Αθήνα το Αίγιο βρίσκεται περίπου στη μέση.
Ομολογώ ότι δεν έχω καταφέρει να κατανοήσω και να περιγράψω γεωγραφικά την ιδιάζουσα μετρική η οποία φαίνεται να χρησιμοποιείται για να υποστηριχθεί η δήλωση και η οποία δείχνει να βασίζεται σε απόψεις Προέδρων Τμημάτων, εξαιρώντας τις απόψεις της Συγκλήτου, των Κοσμητόρων, των Γενικών Συνελεύσεων Τμημάτων και Συλλόγων, κλπ.

Δύσκολο το πρόβλημα, ειδικά υπό το πρίσμα του αποφθέγματος που συνήθως αποδίδεται στον Daniel P. Moynihan: 

"You are entitled to your own opinion, but you are not entitled to your own facts."

* Ο Παυλος Τζερμιάς είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Πρόκειται για στείρα φοβική άρνηση;

Του Δημήτρη Ματαρά*
Δημοσιευθηκε στα ΝΕΑ 16/4/2019
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 17/4/2019

Τη Δευτέρα 8/4/2019 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών πήρε την απόφαση να απορρίψει το σχέδιο νόμου «Συνέργειες ΑΕΙ-ΤΕΙ και άλλες διατάξεις» που ετέθη υπόψη της, τουλάχιστον όσον αφορά στις διατάξεις περί «συνέργειας» του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Η απόφαση αυτή ελήφθη με ευρύτατη πλειοψηφία (άνω των 2/3), παρά την περί του αντιθέτου εισήγηση της Πρυτάνεως και είναι σε αρμονία με τις αποφάσεις 20 εκ των 24 τμημάτων του

Ακαδημαϊκά ατοπήματα …. και συνέπειες

Γράφει μεταξύ άλλων ο Τάκης Θεορωρόπουλος στην χθεσινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

“(…) υπονομεύει τη μόνη δυνατότητα που έχει η χώρα να βγει από το κώμα. Φτιάχνει μια εκπαίδευση μειωμένων απαιτήσεων, μια κρεατομηχανή παραγωγής Ελλήνων ακόμη πιο αμόρφωτων, με ακόμη λιγότερες απαιτήσεις από τον εαυτό τους.

Το ίδιο διαπιστώνει στο σύνολο της σχεδόν και η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο σύλλογος ΔΕΠ στην απόφαση του ΔΣ του, χαρακτηρίζει ως ακαδημαϊκό ατόπημα και πλήγμα στις δημοκρατικές διαδικασίες την στάση “ορισμένων, λίγων, Προέδρων Τμημάτων οι οποίοι κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Συγκλήτου επί του νομοσχεδίου ψήφισαν αντίθετα από τις ρητά διατυπωμένες αποφάσεις των Συνελεύσεων των Τμημάτων που εκπροσωπούν”.

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Αιτιολογήστε την θέση σας για το Σχέδιο Νόμου


ΠΡΟΣ
Πρόεδρο
Τμήμα ΗΜ&ΤΥ



Κύριε Πρόεδρε,

Κατά την διάρκεια της Συνέλευσης του Τμήματος με Αρ. Συνεδρίας 9/12-3-2019 και στα πλαίσια της συζήτησης του πρώτου θέματος επί της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, διατυπώσατε και θέσατε σε ψηφοφορία πρόταση η οποία τέθηκε σε αντιπαράθεση με άλλη πρόταση (πρόταση Αντωνακόπουλου) η οποία ήταν KATA του σχεδίου Νόμου.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Αρθρα - Απόψεις ... στον Τύπο

Θεσμική εκτροπή Γαβρόγλου: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» για το Πανεπιστήμιο Πατρών εδώ


Ευσταθόπουλος προς πανεπιστημιακούς για Γαβρόγλου: Μην υποκύψετε σε τελεσίγραφα εδώ


Πάτρα: «Πρόταση» δυσπιστίας κατά των πρυτανικών αρχών      εδώ


Αντιδράσεις για τη συνέργεια του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Πατρών          εδώ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Απορρόφηση ΤΕΙ: Συμβαίνουν …. και αυτά!


Απορρόφηση ΤΕΙ: Συμβαίνουν …. και αυτά!  ... εδώ, δίπλα μας

Συνέλευση Τμήματος της Πολυτεχνικής συστήνει με έμφαση και προς όλες τις κατευθύνσεις, (κατά δήλωση του Προέδρου*)να γίνεται η συζήτηση όλων των θεμάτων ενδιαφέροντος του Τμήματος μόνο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της.

* “Σας απαντώ δημόσια για ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά εκτός Συνέλευσης, η οποία (…) συνέστησε με έμφαση, προς όλες τις κατευθύνσεις, να γίνεται η συζήτηση όλων των θεμάτων ενδιαφέροντος του Τμήματος ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ, αλλά κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της, όπου και λαμβάνονται οι αποφάσεις που δεσμεύουν το Τμήμα.”

Πρόεδρος Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής, και μάλιστα μέλος της επιτροπής Διαλόγου

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

“ΔΙΥΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΩΝΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΜΗΛΟ”


Του Κώστα Μπερμπερίδη*
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 8/4/2019

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ως μέλος της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών, έχω ζήσει από κοντά τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν τα Τμήματα για την ποιοτική τους αναβάθμιση (σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες) αλλά και για τη δημιουργία των κατάλληλων διαδικασιών και τρόπων αποτίμησης και ελέγχου της ποιότητας. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει - μεταξύ άλλων - να διασφαλίζουν ότι οι όποιες στρατηγικές επιλογές θα χαράσσονται και θα υλοποιούνται μετά από ενδελεχή μελέτη και σχεδιασμό στον οποίο θα εμπλέκονται - ει δυνατόν - όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Ως παράδειγμα, που το έχουμε ζήσει όλοι, αναφέρω την αναθεώρηση (ακόμα και πτυχών) του Προγράμματος Σπουδών στα Τμήματά μας, για την οποία προηγείται βασανιστική συζήτηση μηνών, σε διάφορα επίπεδα, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι έχουν ληφθεί και αξιολογηθεί όλοι οι βασικοί παράγοντες, ώστε να αποφύγουμε πρόχειρες αλλαγές με εφήμερο χαρακτήρα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η (εντελώς θεμιτή) επιδίωξη για επέκταση και περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας, αποτελεί ένα εγχείρημα πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, το οποίο απαιτεί

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Τμήματος Χημικών Μηχανικών

Κοινοποιήθηκε στο ΒΗΜΑ του Πανεπιστημίου Πατρών στις 2/4/2019

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

στη σημερινή συνεδρίασή της η Γ.Σ. του Τμήματος Χημικών Μηχανικών εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

Η γενική Συνέλευση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών
  • Διαπιστώνει ότι από το 2017 οπότε και ξεκίνησε εκ μέρους των πρυτανικών αρχών (παρά τις εκφρασμένες επιφυλάξεις της πανεπιστημιακής κοινότητας) η «συζήτηση» για την συνένωση

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Τώρα προέχει η Ενότητα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας

Του Σπύρου Παντελάκη *
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 23/4/2019

Φαντάζομαι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στα ακαδημαϊκά πράγματα η σύσταση ομάδας εργασίας την οποία αποτελούν:
i)                    ο Υπουργός Παιδείας,
ii)                   η Επιτροπή Διαβούλευσης που ο ίδιος διόρισε και στην οποία συμμετέχει η Πρύτανις και εις εκ των Αναπληρωτών Πρυτάνεως. Η Επιτροπή αυτή μέχρις εδώ είναι η ίδια ακριβώς που εκπόνησε το Σχέδιο που απορρίφθηκε σχεδόν ομόφωνα από την ακαδημαϊκή κοινότητα ως απαράδεκτο λόγω εξαιρετικής προχειρότητας,

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Γαβρόγλου προς Πανεπιστημιακή Κοινότητα ... για τη Συγχώνεση με το ΤΕΙ


Με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται κατά τη διάρκεια της επιχειρούμενης από την Κυβέρνιση και συνεπικουρούμενης από την Διοίκηση συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Πρύτανης του ΠΠ κοινοποιεί στην Πανεπιστημιακή κοινότητα ηλεκτρονικό μήνυμα με τίτλο «Κείμενο σχετικά με το μέηλ της κ.Ρούσσου».

Το μήνυμα της κ Ρούσου περιλαμβάνεται στο post με τίτλο Ποιός σχεδιάζει και ποιός αποφασίζει για το Πανεπιστήμιο Πατρών

Ακολουθεί το μήνυμα της Πρυτάνεως όπως εμφανίστηκε στο ΒΗΜΑ του Πανεπιστημίου Πατρών.

“Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Σας διαβιβάζω κείμενο του Υπουργού Παιδείας,  Καθηγητού κ. Κ. Γαβρόγλου.

Η  Πρύτανις


26 Μαρ 2019, 14:56, ο χρήστης «Kostas Gavroglu…….

Κυρία Κυριαζοπούλου γεια σας,
Σας στέλνω ένα κείμενο με δικές μου παρατηρήσεις σχετικά με το μέηλ που απέστειλε η κ.Ρουσσου στις 24 Μαρτίου. Στο βαθμό που είναι δυνατόν, θα σας  παρακαλούσα να αποσταλεί στη λίστα TOVIMA.

Η καθηγήτρια κ. Άννα Ρούσσου στις 24 Μαρτίου 2019 έστειλε ένα κείμενο σε συναδέλφους του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω της λίστας TOVIMA όπου εκφράζει με σαφήνεια τις ενστάσεις της σχετικά με τον τρόπο συζήτησης των προτάσεων ως προς τα νέα Τμήματα και τις συνέργειες με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Το κείμενο της καταλήγει σε ένα υστερόγραφο: “Με αφορμή την αυριανή επέτειο της ελληνικής επανάστασης και τον ρόλο των Φαναριωτών, ας προβληματιστούμε λίγο παραπάνω.”
Τι εννοεί άραγε η κ.Ρούσσου; Οριακά το υστερόγραφο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια ιδιόμορφη έκφραση χιούμορ. Δεν θα είχε νόημα η όποια αντίδραση αν οι συνδηλώσεις του υστερόγραφου δεν συνέβαλαν στον παραπέρα εκφυλισμό του δημοσιου λόγου. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, αν τέτοιες «αθώες(;)» φράσεις οδηγούν, ανάμεσα σε άλλα και στη νομιμοποίηση του έξαλλου λόγου που εκφέρουν χρυσαυγήτες και φανατικοί θρησκευόμενοι από τα μέσα που γενναιόδωρα τους παραχωρούν χώρο.

Το κυρίαρχο, λοιπόν, αφήγημά τους είναι πως επικεφαλής του Υπουργείου Παιδείας είναι ένας τουρκόσπορος ο οποίος ακριβώς επειδή είναι τουρκομερίτης, ουσιαστικά θέλει το κακό της πατρίδας μας και κάνει ό,τι μπορεί για να το καταφέρει. Για αυτούς τους κύκλους το μεγάλο αμάρτημα δεν είναι αν κάποιος είναι αριστερός ή ιδεολογικά αντίπαλός τους, αλλά αν είναι το μακρύ χέρι των τούρκων και θεομπαίχτης. Δηλαδή «φαναριώτης». Με τις διαφορετικές εκδοχές αυτού του αφηγήματος αντιμετωπίστηκε η μεγάλη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης για τη Σαρία, για τις Μουφτείες, για τα νηπιαγωγεία στη Θράκη κτλ. Έτσι αντιμετωπίζονται οι όποιες αλλαγές σε προγράμματα σπουδών στα σχολεία, κυρίως στην ιστορία και τη γλώσσσα, έτσι αντιμετωπίζεται η θεματική εβδομάδα που συμπεριλαμβάνει και θέματα ταυτότητας φύλου, έτσι αντιμετωπίζονται οι αλλαγές στα θρησκευτικά. Αυτά γράφουν και ξαναγράφουν τα Μακελειά, οι Ελεύθερες Ώρες, οι Στόχοι και μαζί τους πολλοί ιστότοποι.  Μέχρι τώρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί κάτι ανάλογο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Τις προάλλες, μία πανεπιστημιακός άνοιξε τον δρόμο στη διεύρυνση του συγκεκριμένου αφηγήματος ώστε να συμπεριλάβει και τα ΑΕΙ. «Και εις ανώτερα», λοιπόν, που θα έλεγε και η λαϊκή ρήση.

ΥΓ. Η κ. Ρούσσου είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Εν όψει διορισμού νέας Διοικούσας Επιτροπής, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να συνεχίσει να είναι μέλος της Διουκούσας. Η μακραίωνη σχέση των Φαναριωτών με τα γράμματα τους έμαθε πως τα κριτήρια για τέτοιους διορισμούς πρέπει να είναι μόνον ακαδημαϊκά. 

Kostas Gavroglu

Professor of History of Science
University of Athens
Greece