Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

οι Ελαφρείς και οι ... Υπουργοί

σχόλιο στο Ελαφρείς... της Καθημερινής

Τα τελευταία χρόνια κάθε κριτική στο χώρο του Πανεπιστημίου για διαφθορά, αναξιοκρατία, διαπλοκή, κατασπατάληση δημόσιων πόρων, νεποτισμό, κ.λ.π. αντιμετώπιζε το επιχείρημα «Το Πανεπιστήμιο είναι μέρος της κοινωνίας, δεν είναι σε γυάλινο κλουβί», οι δε Διοικήσεις δεν ενεργούσαν για τον περιορισμό των φαινόμενων αυτών.

Παρόλα αυτά η προσπάθεια για μεταρρύθμιση στο χώρο του Πανεπιστημίου ξεκίνησε έστω και αργά. Ο σχετικός Νόμος ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και η Πανεπιστημιακή κοινότητα πίστεψε πως αλλάζει σελίδα. Λογάριαζε όμως χωρίς τον Μπαμπινιώτη … που αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικός από τις οργανωμένες μειοψηφίες στα Πανεπιστήμια που με την βία εμπόδιζαν μέχρι εκείνη τη στιγμή την εφαρμογή του Νόμου.

Σήμερα; Πίσω πάλι στις παλιές καλές μας συνήθειες. Φοβάμαι δε πως και η χώρα ακολουθεί την ίδια πορεία. Εξάλλου Πολιτικό και Πανεπιστημιακό κατεστημένο σε αγαστή συνεργασία.

Όταν δε γίνονται Υπουργοί, άτομα που στο παρελθόν ευθαρσώς  δήλωναν «Κάποια κόμματα μας καλούν να μην εφαρμόσουμε τον νόμο. Κάποια άλλα μας ζητούν να εφαρμόσουμε όλες τις διατάξεις του. Κι έτσι εμείς βρισκόμαστε στη μέση και συνθλιβόμαστε.» και στην πράξη δεν εφάρμοζαν τον Νόμο [2][3], οι όποιες ελπίδες έχουν παραμείνει δεν μπορεί παρά να πεθαίνουν.


 

 

3 σχόλια:

  1. Τολμω να παρατηρησω ότι το σωστο ειναι "Οι ελαφροί"".Βεβαια τόγραψε και η Καθημερινή και αν "το άλας μωρανθεί¨"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To 2009 ήταν στα χέρια τους η τύχη των Πανεπιστημίων
    Σήμερα τους εμπιστευόμαστε την τύχη της χώρας ....
    Και κάποιοι ελπίζουν ακόμη για μια καλύτερη μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι πρυτάνεις, νυν και τέως, είναι στην πλειοψηφία τους μία κάπως ειδική κατηγορία πολιτών. Μην ξεχνάτε ότι όταν πήρε την εντολή ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συναντηθεί με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αλλά και ΟΛΜΕ, ΔΟΕ (διδασκαλική ομοσπονδία) και "έφαγε πόρτα" αφού αρνήθηκαν να τον δουν, για θεσμικούς καθαρά λόγους. Ποιοι έτρεξαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση και συνεχάρησαν αλλήλους για την άρνηση εφαρμογής του νόμου; Μα οι πρυτάνεις που προσπαθούν να προστατέψουν την (τα;) πρυτανεία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή