Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Γαβρόγλου προς Πανεπιστημιακή Κοινότητα ... για τη Συγχώνεση με το ΤΕΙ


Με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται κατά τη διάρκεια της επιχειρούμενης από την Κυβέρνιση και συνεπικουρούμενης από την Διοίκηση συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Πρύτανης του ΠΠ κοινοποιεί στην Πανεπιστημιακή κοινότητα ηλεκτρονικό μήνυμα με τίτλο «Κείμενο σχετικά με το μέηλ της κ.Ρούσσου».

Το μήνυμα της κ Ρούσου περιλαμβάνεται στο post με τίτλο Ποιός σχεδιάζει και ποιός αποφασίζει για το Πανεπιστήμιο Πατρών

Ακολουθεί το μήνυμα της Πρυτάνεως όπως εμφανίστηκε στο ΒΗΜΑ του Πανεπιστημίου Πατρών.

“Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Σας διαβιβάζω κείμενο του Υπουργού Παιδείας,  Καθηγητού κ. Κ. Γαβρόγλου.

Η  Πρύτανις


26 Μαρ 2019, 14:56, ο χρήστης «Kostas Gavroglu…….

Κυρία Κυριαζοπούλου γεια σας,
Σας στέλνω ένα κείμενο με δικές μου παρατηρήσεις σχετικά με το μέηλ που απέστειλε η κ.Ρουσσου στις 24 Μαρτίου. Στο βαθμό που είναι δυνατόν, θα σας  παρακαλούσα να αποσταλεί στη λίστα TOVIMA.

Η καθηγήτρια κ. Άννα Ρούσσου στις 24 Μαρτίου 2019 έστειλε ένα κείμενο σε συναδέλφους του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω της λίστας TOVIMA όπου εκφράζει με σαφήνεια τις ενστάσεις της σχετικά με τον τρόπο συζήτησης των προτάσεων ως προς τα νέα Τμήματα και τις συνέργειες με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Το κείμενο της καταλήγει σε ένα υστερόγραφο: “Με αφορμή την αυριανή επέτειο της ελληνικής επανάστασης και τον ρόλο των Φαναριωτών, ας προβληματιστούμε λίγο παραπάνω.”
Τι εννοεί άραγε η κ.Ρούσσου; Οριακά το υστερόγραφο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια ιδιόμορφη έκφραση χιούμορ. Δεν θα είχε νόημα η όποια αντίδραση αν οι συνδηλώσεις του υστερόγραφου δεν συνέβαλαν στον παραπέρα εκφυλισμό του δημοσιου λόγου. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, αν τέτοιες «αθώες(;)» φράσεις οδηγούν, ανάμεσα σε άλλα και στη νομιμοποίηση του έξαλλου λόγου που εκφέρουν χρυσαυγήτες και φανατικοί θρησκευόμενοι από τα μέσα που γενναιόδωρα τους παραχωρούν χώρο.

Το κυρίαρχο, λοιπόν, αφήγημά τους είναι πως επικεφαλής του Υπουργείου Παιδείας είναι ένας τουρκόσπορος ο οποίος ακριβώς επειδή είναι τουρκομερίτης, ουσιαστικά θέλει το κακό της πατρίδας μας και κάνει ό,τι μπορεί για να το καταφέρει. Για αυτούς τους κύκλους το μεγάλο αμάρτημα δεν είναι αν κάποιος είναι αριστερός ή ιδεολογικά αντίπαλός τους, αλλά αν είναι το μακρύ χέρι των τούρκων και θεομπαίχτης. Δηλαδή «φαναριώτης». Με τις διαφορετικές εκδοχές αυτού του αφηγήματος αντιμετωπίστηκε η μεγάλη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης για τη Σαρία, για τις Μουφτείες, για τα νηπιαγωγεία στη Θράκη κτλ. Έτσι αντιμετωπίζονται οι όποιες αλλαγές σε προγράμματα σπουδών στα σχολεία, κυρίως στην ιστορία και τη γλώσσσα, έτσι αντιμετωπίζεται η θεματική εβδομάδα που συμπεριλαμβάνει και θέματα ταυτότητας φύλου, έτσι αντιμετωπίζονται οι αλλαγές στα θρησκευτικά. Αυτά γράφουν και ξαναγράφουν τα Μακελειά, οι Ελεύθερες Ώρες, οι Στόχοι και μαζί τους πολλοί ιστότοποι.  Μέχρι τώρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί κάτι ανάλογο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Τις προάλλες, μία πανεπιστημιακός άνοιξε τον δρόμο στη διεύρυνση του συγκεκριμένου αφηγήματος ώστε να συμπεριλάβει και τα ΑΕΙ. «Και εις ανώτερα», λοιπόν, που θα έλεγε και η λαϊκή ρήση.

ΥΓ. Η κ. Ρούσσου είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Εν όψει διορισμού νέας Διοικούσας Επιτροπής, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να συνεχίσει να είναι μέλος της Διουκούσας. Η μακραίωνη σχέση των Φαναριωτών με τα γράμματα τους έμαθε πως τα κριτήρια για τέτοιους διορισμούς πρέπει να είναι μόνον ακαδημαϊκά. 

Kostas Gavroglu

Professor of History of Science
University of Athens
Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου