Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Τώρα προέχει η Ενότητα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας

Του Σπύρου Παντελάκη *
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 23/4/2019

Φαντάζομαι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στα ακαδημαϊκά πράγματα η σύσταση ομάδας εργασίας την οποία αποτελούν:
i)                    ο Υπουργός Παιδείας,
ii)                   η Επιτροπή Διαβούλευσης που ο ίδιος διόρισε και στην οποία συμμετέχει η Πρύτανις και εις εκ των Αναπληρωτών Πρυτάνεως. Η Επιτροπή αυτή μέχρις εδώ είναι η ίδια ακριβώς που εκπόνησε το Σχέδιο που απορρίφθηκε σχεδόν ομόφωνα από την ακαδημαϊκή κοινότητα ως απαράδεκτο λόγω εξαιρετικής προχειρότητας,

iii)                 η Πρυτανική αρχή, δηλαδή η ίδια η Πρύτανις και ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως που ήδη συμμετείχαν και στην παραπάνω αποτυχούσα Επιτροπή
iv)                 οι 5 Κοσμήτορες των Σχολών του Π.Π. εκ των οποίων οι 3, δηλαδή της Πολυτεχνικής, των Επιστημών Υγείας και των Θετικών Επιστημών, με άλλα λόγια των Σχολών που αποτελούν πάνω από 70% του Πανεπιστημίου, έχουν εντολή από τις Σχολές τους να μη συμμετέχουν σε καμία τέτοια διαβούλευση επειδή αυτή κρίνεται προσχηματική, πρόχειρη και αποτελεί στρέβλωση της θεσμικής λειτουργίας προκειμένου:
όλοι αυτοί μαζί, να εκπονήσουν Σχέδιο Νόμου για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος!! Το οποίο Σχέδιο θα είναι τεκμηριωμένο, θα περιλαμβάνει μελέτες σκοπιμότητας, κοστολόγηση, κλπ., και θα υποβληθεί στη Σύγκλητο για να το εγκρίνει, ώστε να υποβληθεί στον Υπουργό που είναι μέλος της ομάδας εργασίας που το εκπόνησε!!

Στο μεταξύ δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Επέκεινα λένε ότι ο Ιονέσκο εθεάθη να τρώει τα βιβλία του!!

Το θέμα όμως είναι πολύ σοβαρό για χιούμορ. Οι θεσμοί του Πανεπιστημίου διασύρονται κι ο ιστός του διαρρηγνύεται. Απ’ την άλλη, είναι προφανές ότι ο Υπουργός οφείλει να εκφράσει την πολιτική βούληση του Υπουργείου, όπως εξάλλου δηλώνει ότι θα πράξει. Τα κριτήρια για την έκφραση της βούλησης αυτής είναι επίσης δική του επιλογή. Θα είναι το ακαδημαϊκά αναμενόμενο, δηλαδή να σεβαστεί την άποψη της θεσμικά εκφρασμένης συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του Π.Π.; Θα είναι οι ανάγκες των βουλευτών και παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ στους ενδιαφερόμενους νομούς με τους οποίους, κατά τον Τύπο, διαβουλεύεται; Θα είναι η εμμονή σε μια πολιτική που δεν γίνεται αποδεκτή γιατί πρώτα απ’ όλα είναι πρόχειρη κι ατεκμηρίωτη; Θα δείξει!! Εμείς, δηλαδή η Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστημίου, πρέπει να κάνουμε αυτό που επιτάσσει το καθήκον μας. Κι αυτό είναι η προστασία του Ιδρύματος, της ποιότητας του έργου που το Ίδρυμα παράγει και των θεσμών του.

Άρα, για μας η λύση είναι μία και μόνον: Να σταματήσουν όλες αυτές οι άνευ νοήματος αλλά πολύ βλαπτικές για όλους τους συμμετέχοντες συναντήσεις και η Πρύτανις να συγκαλέσει άμεσα την Σύγκλητο για να διαπιστώσει το προφανές: τόσο το Σχέδιο αυτό όσο κι η διαδικασία που ακολουθήθηκε έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά και με συντριπτική πλειοψηφία από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και αυτό να ανακοινωθεί στον Υπουργό. Η Σύγκλητος οφείλει επίσης να ευχαριστήσει την Επιτροπή Διαβούλευσης και να ζητήσει την παραίτηση της, μια που η ίδια δεν φαίνεται να πτοείται και εξακολουθεί να θέλει να μας σώσει. Και τέλος, η Σύγκλητος, τώρα ή αργότερα, κατ’ εμέ αργότερα, να καθορίσει τη διαδικασία για την εκπόνηση ενός κανονικού Σχεδίου Ανάπτυξης για το συντεταγμένο και όλον Πανεπιστήμιο. Για το Σχέδιο αυτό απαιτείται χρόνος, τρόπος και κόπος. Όταν αυτό θα είναι έτοιμο και αφού λάβει την έγκριση της Συγκλήτου θα υποβληθεί, κατά πώς η ακαδημαϊκή τάξη ορίζει, σ’ όποιον θα είναι Υπουργός τότε!! Δεν γνωρίζω αν μ’ όλα αυτά θα έχουμε καταφέρει να σώσουμε το Πανεπιστήμιο. Γνωρίζω όμως ότι θα έχουμε σώσει την αξιοπρέπεια μας. 

* Ο Σπύρος Παντελάκης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων Αεροναυπηγικής (EASN) από το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου