Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Δημόσιες τοποθετήσεις

Του Παύλου Τζερμιά *
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 23/4/2019

Ο κύβος ερρίφθη, η Πύρρεια νομοθετική νίκη που θα επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό το μέλλον του Πανεπιστημίου Πατρών ήρθε. Ως ένας εκ των ηττημένων, παραθέτω ξανά τον σχετικό σύνδεσμο από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής της 18ης Απριλίου, μαζί με κάποιες άνευ σημασίας προσωπικές διαπιστώσεις:
https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#7b51d578-0d8f-4d71-a68e-aa3400a5bf96

(α) Στο χρονικό διάστημα 0:46:10 - 0:46:33 δηλώνεται το εξής: "Δημιουργήθηκε μια επιτροπή για τη
συνέργεια με τα ΤΕΙ και είχε 1.5 περίπου χρόνο τη δυνατότητα να συζητάει την ακαδημαϊκή διάσταση του θέματος και από την αρχή είχε τονιστεί τόσο στα Τμήματα όσο και στη Σύγκλητο από τη Διοίκηση ότι θα σεβαστούμε απόλυτα τις τοποθετήσεις των Τμημάτων και των Σχολών."
Συμπέρασμα 100% δικό μου: Ήταν υπόσχεση και έγινε πράξη.

(β) Στο χρονικό διάστημα 0:48:12 - 0:48:30 δηλώνεται το εξής: "Αντιλαμβάνεστε πάρα πολύ καλά και το αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ένα τέτοιο τεράστιο εγχείρημα μπορεί να βάζει σε μια αμηχανία όλους μας. Και νομίζω ότι από δω και πέρα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, τα πράγματα θα αλλάξουν τελείως και θα τα δούμε με διαφορετικό μάτι..."
Συμπέρασμα 100% δικό μου: Ευτυχώς που υπάρχει κατανόηση για την αμηχανία που νοιώθουμε εμείς οι σκοταδιστές. Ακόμη κι αν άλλοι δεν αισθάνονται καμία αμηχανία, χαίρομαι για τη διαβεβαίωση ότι με τον καιρό θα' ρθει για όλους μας η χαραυγή.

(γ)  Στο χρονικό διάστημα 0:49:21 - 0:49:55 δηλώνεται το εξής: "Για να μην κάνουμε μεγάλη συζήτηση για τη Σύγκλητο, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι κανένας νόμος του κράτους στα 40 χρόνια που πραγματικά χαίρομαι που υπηρετώ το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν πέρασε με προτάσεις. Πάντα, δεν ξέρω, εκείνη τη δύσκολη στιγμή, εμείς οι πανεπιστημιακοί νομίζουμε ότι είμαστε συνδικαλιστικό όργανο, λέμε πάντα όχι: όχι στο νόμο Διαμαντοπούλου, όχι στο νόμο Αρσένη, όχι στο νόμο Γιαννάκου, όχι στο νόμο που πέρασε το '17, ποτέ δεν έχουμε απόφαση Συγκλήτου."
Συμπέρασμα 100% δικό μου: Ίσως η Σύγκλητος δεν έχει λόγο ύπαρξης, ίσως είναι απλά ένα φοβικό όργανο που διεξάγει συνδικαλισμό εντός των τειχών. Για τα μεγάλα βήματα μπροστά αρκεί να υπάρχει μια πρόθυμη διοίκηση σε αγαστή συνεργασία με ένα πρόθυμο υπουργείο. Με αυτοδιοίκητα και συναινέσεις δε φτιάχνεις ομελέτα, χρειάζεσαι αυγά και μάλιστα σπασμένα.

(δ) Μια τελευταία διαπίστωση, επίσης 100% δική μου: Δηλώνω ότι αισθάνομαι πλήρως απαξιωμένος ως μέλος της κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έλαβα μέρος στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 8 Απριλίου αναπληρώνοντας την Πρόεδρο του Τμήματος Μαθηματικών. Έτρεφα ο αφελής την ελπίδα ότι η ομόφωνη αντίθεση του Τμήματός μου καθώς και η γενικότερη απόρριψη της επιχειρούμενης "αναδιάρθρωσης" όπως εκφράστηκε ποικιλοτρόπως από τη συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας μέσω πλειάδας αποφάσεων συλλογικών οργάνων θα γινόταν απόλυτα σεβαστή. Αυτό δυστυχώς δεν συνέβη. Ακολουθώντας τους συναδέλφους που είχαν το θάρρος να εκφραστούν δημόσια πριν από μένα και θεωρώντας ότι οι δηλώσεις και οι χειρισμοί της κ. Πρύτανεως σε αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τον θεσμικό της ρόλο, την καλώ με τη σειρά μου να παραιτηθεί. 


* Ο Παυλος Τζερμιάς είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου