Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Του Παύλου Τζερμιά *
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 20/4/2019

Ακολουθεί το βίντεο από τη συνεδρίαση της 18ης Απριλίου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής:

Το χρονικό παράθυρο (περίπου) 0:41:35-0:50:40 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά τη χρονική στιγμή 0:49:15 (περίπου) γίνεται η εξής δήλωση για την άποψη του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με την προωθούμενη "αναδιάρθρωση": "Αντιλαμβάνεστε ότι το πανεπιστήμιο περίπου βρίσκεται στη μέση".

Με προβληματίζει η δήλωση αυτή. Δε φαίνεται να είναι συμβατή με το αποτέλεσμα 23-10-1 της συνεδρίασης της Συγκλήτου. Εκτός αν δεχτούμε ότι στη διαδρομή Πάτρα-Αθήνα η Ακράτα βρίσκεται περίπου στη μέση. Επίσης δε φαίνεται να είναι συμβατή με το αποτέλεσμα 20-4 των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων. Εκτός αν δεχτούμε ότι στη διαδρομή Πάτρα-Αθήνα το Αίγιο βρίσκεται περίπου στη μέση.
Ομολογώ ότι δεν έχω καταφέρει να κατανοήσω και να περιγράψω γεωγραφικά την ιδιάζουσα μετρική η οποία φαίνεται να χρησιμοποιείται για να υποστηριχθεί η δήλωση και η οποία δείχνει να βασίζεται σε απόψεις Προέδρων Τμημάτων, εξαιρώντας τις απόψεις της Συγκλήτου, των Κοσμητόρων, των Γενικών Συνελεύσεων Τμημάτων και Συλλόγων, κλπ.

Δύσκολο το πρόβλημα, ειδικά υπό το πρίσμα του αποφθέγματος που συνήθως αποδίδεται στον Daniel P. Moynihan: 

"You are entitled to your own opinion, but you are not entitled to your own facts."

* Ο Παυλος Τζερμιάς είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

1 σχόλιο:

  1. «Για να μην κάνουμε μεγάλη συζήτηση για την Σύγκλητο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι κανένας νόμος του κράτους (…) δεν πέρασε με προτάσεις, πάντα, δεν ξέρω, εκείνη την δύσκολη στιγμή εμείς οι Πανεπιστημιακοί νομίζουμε ότι ήμαστε συνδικαλιστικό όργανο, λέμε πάντα ΟΧΙ.» χρονικό παράθυρο (περίπου) 0:49 - 0:50

    ΑπάντησηΔιαγραφή