Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Ψηφιακό …. Τέλμα

Του Κλεάνθη Θραμπουλίδη
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 22/3/2019

Άσχετο με το θέμα των ημερών θα μπορούσε να πει κάποιος. Όχι, δεν είναι*

Με το νέο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος HM&TY το μάθημα Αντικειμενοστρεφής Τεχνολογία διδάχθηκε για πρώτη φορά φέτος στον κορμό, μετά από σχεδόν 8 χρόνια απουσίας. 
Στο μάθημα αυτόματα εγγράφονται όλοι οι φοιτητές του 2ου έτους περίπου 300. Τον αριθμό των φοιτητών του μαθήματος τον μαθαίνω όταν εμφανιστούν τα βαθμολόγια λίγο πριν την εξεταστική. Ετοίμασα 200 θέματα αλλά βρήκα στην αίθουσα εξέτασης 115 φοιτητές. Το ποσοστό επιτυχίας, κάτω από 50%, με προβλημάτισε και άρχισα να αναζητώ τους λόγους. Η πρώτη χρήσιμη πληροφορία θα ήταν ο αριθμός των φοιτητών που ήταν εγγεγραμμένοι στο μάθημα και ολοκλήρωσαν επιτυχώς το μάθημα προγραμματισμού του προηγουμένου εξαμήνου που θεωρητικά αποτελεί προαπαιτούμενο για το μάθημα. Στην πράξη βέβαια δεν υπάρχει προαπαιτούμενο.

Για την πληροφορία αυτή χρειάστηκε να επικοινωνήσω με την Γραμματεία. Η Γραμματεία με το Ψηφιακό άλμα και μετά από 2-3 μέρες να πάρω την πληροφορία. 85 φοιτητές  είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς το προαπαιτούμενο. Η επόμενη μου επαφή με το ψηφιακό άλμα θα είναι στην επόμενη εξεταστική.

Συζητώντας τα παραπάνω με καλό συνάδελφο από άλλο Πανεπιστήμιο δέχθηκα την ερώτηση: “Καλά, δεν έχετε πληροφοριακό σύστημα στο Πανεπιστήμιο;”

“έχουμε ΨΗΦΙΑΚΟ …. ΤΕΛΜΑ” του απάντησα.


* Οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα στην λήψη αποφάσεων αλλά και την άσκηση αποτελεσματικής Δημοκρατικής Διοίκησης. Παραθέτω απόσπασμα από σχετικό άρθρο για την Ψηφιακή Δημοκρατία.
“Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα αξιοποιήσει τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών για την προαγωγή της ψηφιακής δημοκρατίας. Μιας νέας κατάστασης που θα δημιουργήσει τις βάσεις για μια περισσότερο δραστήρια και αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Η ψηφιακή δημοκρατία έρχεται να ισχυροποιήσει τον «δήμο» με τη χρησιμοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Η διεύρυνση της έννοιας του δήμου δίνει τη δυνατότητα περισσότερης άμεσης δημοκρατίας, απαλλαγμένης από γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς, αλλά παράλληλα περισσότερο ενημερωμένης.”  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου