Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Για τη χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου

Του Σταύρου Τσιτσιρίδη *

Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 20/3/2019

Η χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου για το σχέδιο συγχώνευσης κοινοποιήθηκε και είναι γνωστή σε όλους. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, παρότι τελικώς έχει σαφές πλαίσιο, η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη. Αν και η διεξαγωγή ψηφοφορίας επί ορισμένων βασικών ζητημάτων θα ξεκαθάριζε πολλά πράγματα, ήταν σωστό, κατά τη γνώμη μου– ότι, στο στάδιο αυτό, υπήρξε ομόφωνη απόφαση χωρίς ψηφοφορίες, γιατί αυτό διασφαλίζει τη σύμπνοια και ενότητα στο Πανεπιστήμιο μας. Για να μη
δημιουργηθούν ωστόσο περιττές παρερμηνείες και συνακόλουθα προβλήματα στο μέλλον, θα πρέπει να διευκρινιστεί εξ αρχής και με σαφήνεια τι λέει επί της ουσίας, αλλά και σε ποιο σκεπτικό στηρίζεται η απόφαση. Ως απλό μέλος της Συγκλήτου κατάλαβα και οφείλω, εκ μέρους μου, να διευκρινίσω προς τα λοιπά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας τα εξής:
  (α) Η απόφαση αναφέρει σε ένα σημείο ότι η Σύγκλητος «δεν έλαβε απόφαση επί του Σχεδίου», αλλά λίγο παρακάτω αναφέρεται πως «ομόφωνα συναίνεσε» (καλύτερη διατύπωση στα ελληνικά θα ήταν εν προκειμένω: «υπήρξε συναίνεση όλων ανεξαιρέτως ως προς το ....») ότι το Σχέδιο του Υπουργείου «δεν είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου». Οι δύο διατυπώσεις φαίνονται ελαφρώς αντιφατικές. Παρά τις όποιες διατυπώσεις, η πραγματικότητα είναι απλούστατη: το σχέδιο του Υπουργείο (διαμορφωμένο με τη συνεργασία της επιτροπής διαβούλευσης;) απορρίφθηκε. Τελεία και παύλα.
  (β) Αν και δεν διατυπώνεται ρητά, από την όλη συζήτηση που έγινε αλλά και από τις αποφάσεις των Τμημάτων που συνεκτιμήθηκαν είναι απολύτως σαφής ο κύριος λόγος για τον οποίο απορρίφθηκε το σχέδιο του Υπουργείου και της επιτροπής που διαβούλευσης: η πρόταση δεν υπήρξε αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης αλλά και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας. Γι’ αυτό και η απόφαση της Συγκλήτου στην αρχική της μορφή, όπως τη διατύπωσε η κ. Πρύτανις, ανέφερε ρητά (αυτό θα το θυμούνται όλοι) ότι η συζήτηση μιας νέας πρότασης θα πρέπει να γίνει από μηδενική βάση. Επομένως, ούτη η Πρύτανις ούτε οι κοσμήτορες έχουν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματευθούν πάνω σε επιμέρους αλλαγές ή λεπτομέρειες. Το μόνο θέμα για το οποίο έχουν εξουσιοδοτηθεί να “διαπραγματευθούν” είναι να υπάρξουν εκ μέρους του Υπουργείου οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις (κυρίως επαρκής χρόνος), ώστε να καταλήξουμε ως Πανεπιστήμιο στη διατύπωσης προς το Υπουργείο μιας σοβαρής πρότασης.

Η απόφαση της Συγκλήτου λήφθηκε σε κατάσταση κόπωσης των μέλων της αλλά και με διάθεση σύμπνοιας και ενότητας από όλους ανεξαιρέτως. Μπορεί η διατύπωση και το «γράμμα» να παρουσιάζουν μερικά μικρά προβλήματα, αλλά το «πνεύμα» της απόφασης νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο.
   
* Ο Σταυρος  Τσιτσιρίδης είναι καθηγητής  στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και μέλος της Συγκλήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου