Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Βομβαρδισμένο τοπίο στην Παιδεία και … “εμβληματικό Νομοσχέδιο”


“Μετά την ψήφιση του τελευταίου εμβληματικού νομοσχεδίου ήρθε η ώρα να αναδειχθεί η σημασία της μεταρρύθμισης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως ξεκίνησε σχεδόν πριν από δύο χρόνια με την εξαγγελία διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ολοκληρώθηκε τη Μ. Τρίτη. 

Η νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων, που προέκυψε μετά από διάλογο με τα ιδρύματα, οικειοθελή εμπλοκή τους, κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι fast track
διεργασίες τύπου Σχεδίου «Αθηνά», προβλέπει την ίδρυση νέων Τμημάτων, τις συνέργειες των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ, την ίδρυση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων, όπως και τη λειτουργία, εντός των Πανεπιστημίων, διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων και στα οποία θα εισάγονται οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).” Οι επισημάνσεις δικές μου.

Αυτά ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΔΑ (εδώ)  ... αυτά πρότεινε σε γενικές γραμμές και το ΔΣ τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών στην “αξιοπρεπή και μελετημένη” Πρόταση του (εδώ), την οποία υιοθέτησε η Συνέλευση του Τμήματος μας και την οποία χαρακτήρισα Πρόταση Καφενείου (εδώ).

Γράφει η Βάσω Κιντή μεταξύ άλλων στο άρθρο της στο ΒΗΜΑ με τίτλο Βομβαρδισμένο τοπίο στην Παιδεία.

“Πώς έγιναν όλα αυτά χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση; Ας δανειστούμε τα λόγια των κ.κ. Γαβρόγλου και Γεωργάτου στο προαναφερθέν πόρισμα: «Τις περισσότερες φορές, αρωγοί σε αυτή τη διαδικασία [ίδρυσης και διασποράς τμημάτων] ήταν και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, καθώς και μέλη ΔΕΠ/ΕΠ που ανέλαβαν την υλοποίηση της διεύρυνσης». Διοικήσεις πανεπιστημίων λειτούργησαν ερήμην των ιδρυμάτων και των καθηγητών, πρυτάνεις παρέκαμψαν αποφάσεις Συγκλήτων, αποφάσεις επιτροπών που δεν ήταν αρεστές αγνοούνταν. Στην Πάτρα καταγγέλθηκε, χωρίς διάψευση, ότι η ίδρυση της Νομικής θα ήταν το αντάλλαγμα για την αποδοχή των συγχωνεύσεων. Υποψήφιοι πρυτάνεις στις επικείμενες εκλογές καταγγέλλουν επωνύμως και δημοσίως συναλλαγές. Αυτή είναι μια θλιβερή κατάσταση για τα πανεπιστήμια. ..."

1 σχόλιο:

  1. Κολοσσιαίο λάθος η συνένωση ΑΕΙ - ΤΕΙ, λέει ο Πάρης Σφήκας, ο Eλληνας με τη μεγαλύτερη διεθνή απήχηση για τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις, σύμφωνα με την κατάταξη Webometrics. (καθηγητής στον τομέα Πυρηνικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με πολύχρονη ηγετική παρουσία στα πειράματα του CERN)
    http://www.kathimerini.gr/1024735/gallery/proswpa/geyma-me-thn-k/parhs-sfhkas-kolossiaio-la8os-h-synenwsh-aei---tei

    ΑπάντησηΔιαγραφή