Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Συγχωνεύσεις, Συμβούλιο Ιδρύματος και … συνέπεια λόγων και έργων

Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 26/5/2019

Αν ήταν το Συμβούλιο Ιδρύματος δεν θα γινόταν η συγχώνευση με το ΤΕΙ, λένε κάποιοι συνάδελφοι στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Από την άλλη η Πανεπιστημιακή κοινότητα περίμενε από τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος να συμμετέχουν στον διάλογο, να πάρουν θέση. Περίμενε η Πανεπιστημιακή κοινότητα να ακούσει την θέση των πρώην Πρυτάνεων, περίμενε να ακούσει την θέση των μελών της επιτροπής διαλόγου, περίμενε να δει μια τοποθέτηση με επιχειρήματα υπέρ της συγχώνευσης από τους υπέρμαχους της.    

Και όμως, το Συμβούλιο Ιδρύματος πήρε ξεκάθαρη θέση για το θέμα. Μια θέση που δεν έγινε γνωστή στην Πανεπιστημιακή κοινότητα. Το γιατί δεν το γνωρίζω.

Πριν μερικά χρόνια ζητήθηκε από το ΣΙ του ΤΕΙ μια συνάντηση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των εσωτερικών μελών του ΣΙ του ΠΠ. Στην συνάντηση αυτή προτάθηκε να
υπάρξει μια συνένωση (έστω και σε χαλαρή μορφή) των δυο ιδρυμάτων. Η συζήτηση έληξε σε λιγότερο από 10 λεπτά, καθώς  σε πολιτισμένο ύφος οι εκπρόσωποι της Πολυτεχνικής Σχολής έληξαν το θέμα εν τη γενέσει του. Με την θέση αυτή συμφωνήσαν και όλα τα άλλα μέλη του ΣΙ του ΠΠ οδηγώντας το σε μια ομόφωνη απόφαση. Αυτά επί εποχής Συμβουλίου. Ίσως και αυτό να ήταν ένας λόγος για το “Μαζέψτε τα και φύγετε!” (εδώ).

Αυτά πριν μερικά χρόνια. Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Δεν ακούσαμε κανένα μέλος του ΣΙ και όχι μόνο αυτό. Κυκλοφορεί πως μέλη του ΣΙ υποστήριξαν την συγχώνευση και αυτό χωρίς να το δηλώνουν δημόσια. Αύριο μπορεί να δούμε και μέλη του ΣΙ να αναλαμβάνουν την υλοποίηση της Συγχώνευσης. Μπορεί να δούμε συναδέλφους που τάχθηκαν ενάντια στην συγχώνευση να αναλαμβάνουν  να την υλοποιήσουν. Θα μου πείτε, εδώ είδαμε το Διοικητικό Συμβούλιο της “ναυαρχίδας” του ΠΠ να προτείνει την δημιουργία διετών προγραμμάτων για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Δηλώνει αναπληρωτής Πρυτάνεως μεταξύ άλλων πως δεν  μπορεί να υπηρετήσει και να εργασθεί για ένα εγχείρημα που η Σύγκλητος του ΠΠ όσο και η πλειοψηφία των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων απορρίπτουν.

Βέβαια, λίγες μέρες πριν, η Διοίκηση υπενθύμιζε στα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας πως η εντολή της Συνεδρίασης της Συγκλήτου αφορά δέσμευση των θεσμικών οργάνων. Και ενημέρωνε πως η δέσμευση αυτή συνεχίζει να υλοποιείται. Τα γεγονότα το διαψεύδουν παταγωδώς.

1 σχόλιο:

  1. "Νομιζω η καταργηση των ΤΕΙ και η ενσωματωση στα ΑΕΙ ηταν μεγαλο λαθος. Ειναι εργο ανθρωπων που δεν εχουν γνωση των ακαδημαικων πραγματων και της παραγωγης .

    Αναβαθμιση των παντων και παντου χρειαζεται. Αυτη γινεται με σοβαρο διαλογο και με σοβαρους ανθρωπους. " Αθανάσιος Σαφάκας

    Ο Αθανάσιος Σαφάκας διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή