Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Απλά μαθήματα Δημοκρατίας – Μάθημα Νο 1

Του Κλεάνθη Θραμπουλίδη*
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 13/11/2019
Πρώτα από όλα δηλώνω συμμετοχή σε αυτά τα μαθήματα ως μαθητής.
Καθώς η θεωρία γίνεται καλύτερα αντιληπτή με τη χρήση μελέτης περίπτωσης περιγράφω παρακάτω για το πρώτο μάθημα (ως συμμετοχή μου σε αυτό) το παρακάτω case study.

H Διοίκηση του Πανεπιστημίου αποφασίζει και ενημερώνει την Πανεπιστημιακή κοινότητα πως το Πανεπιστήμιο θα είναι σε αναστολή λειτουργίας την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.

Μια ομάδα μελών (όχι απαραίτητα) της Πανεπιστημιακής κοινότητας βρίσκει την Παρασκευή το πρωί
την πόρτα του κτιρίου Διοίκησης κλειστή. Αποφασίζει να την παραβιάσει (με ή χωρίς αλυσοπρίονο)  και να μπει μέσα για να χρησιμοποιήσει τους χώρους του κτιρίου.

Απλή ερώτηση: Πως αντιδρά σε τέτοιου είδους ενέργειες ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο;
Θεωρώντας ότι έχει μια πλήρη μορφή αυτοδιοίκητου, μπορεί να αποφασίσει και με ποιόν τρόπο η Πανεπιστημιακή κοινότητα πως διαχειρίζεται τέτοια περιστατικά;

Όπως προανέφερα δηλώνω συμμετοχή ως μαθητής σε αυτά  τα μαθήματα Δημοκρατίας.
Μαθητής που όμως απαιτεί από τους δασκάλους να παρουσιάζουν τις θέσεις τους με απλά και πειστικά επιχειρήματα που διασφαλίζουν ένα βιώσιμο σύστημα. Μαθητής που διεκδικεί να λέει την άποψη του και να επιχειρηματολογεί πάνω σε αυτή. Μαθητής που με βάση την λογική και τα επιχειρήματα που θα ακούσει θα διαμορφώσει την θέση του, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δεχθεί και θα σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας με την βασική προϋπόθεση πως αυτή θα ισχύει για όλους (ισονομία). Ισως και αυτά τα στοιχειώδη να μην είναι αποδεκτά από όλους και να αποτελούν θέμα συζήτησης.

Αν δεν εμφανιστούν δάσκαλοι, το μάθημα μπορεί να γίνει με ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μαθητών στην virtual αυτή αίθουσα. Την θέση του συναδέλφου καθηγητή Ιατρικής Κώστα Μάρκου για το θέμα μπορείτε να ακούσετε εδώ (6ο λεπτό). Θέλω να πιστεύω πως θα μας τιμήσει και με την συμμετοχή του στα μαθήματα αυτά.

Και σας προτρέπω να αρχίσουμε άμεσα και πριν εφαρμοστεί ο νέος Νόμος για το άσυλο, ο οποίος, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, έχει στόχο να επιβάλει "σιγή νεκροταφείου" στο ΒΗΜΑ του Πανεπιστημίου.

Professor of Software and System Engineering, Electrical & Computer Engineering, University of Patras 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου