Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Συγχώνευση με το TEI: Θέση Προέδρου vs Θέση Τμήματος – Το Νόμιμο και το Ηθικό

Του Κλεάνθη Θραμπουλίδη*
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 13/9/2019
Δημοσιευθηκε στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ  17/9/2019  σελίδα 7, σελίδα 1
Η συγχώνευση με το ΤΕΙ έγινε πράξη. Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο που ξέραμε δεν υπάρχει πλέον. Οι συνέπειες αυτής της εκτρωματικής πράξης άρχισαν να φαίνονται. Οι επιπτώσεις πολλές, Τμήμα της Πολυτεχνικής έχει όλους τους εισακτέους του κάτω από την βάση. Και θα πρέπει να βγάλει Μηχανικούς.

Το θέμα της Συγχώνευσης του ΤΕΙ δίχασε την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Κλασσικό παράδειγμα το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών όπου 13 μέλη ΔΕΠ τάχθηκαν ενάντια στο Σχέδιο Νόμου Γαβρόγλου και 13 υπερ μιας άλλης πρότασης που σίγουρα δεν ήταν υπέρ του Σχεδίου Νόμου (εδώ).

Επιπλέον, ανέδειξε πρακτικές πρωτόγνωρες και άκρως επικίνδυνες για ένα αυτοδιοίκητο υγιές Πανεπιστήμιο. Πρόεδροι, Κοσμήτορες, και όχι μόνο, βρέθηκαν να μεταφέρουν στην ιεραρχία την προσωπική τους θέση και όχι τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων τα οποία εκπροσωπούν. Και μάλιστα χωρίς να νοιώθουν την ανάγκη να επιχειρηματολογήσουν ή να απολογηθούν για στην πράξη τους αυτή. Έτσι ενώ 20 στα 24 Τμήματα ήταν ενάντια στο Σχέδιο Νόμου, εκφράστηκε από τη Διοίκηση του Ιδρύματος σε επίπεδο Κυβέρνησης στήριξη στο σχέδιο Νόμου. Νόμιμο; Ηθικό;

Προσωπικά θεωρώ πως ούτε Νόμιμο είναι, ούτε Ηθικό. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ την
αντίδραση μας στην πρακτική αυτή επιβεβλημένη. Θέλω όμως να ακούσω την επιχειρηματολογία για την αντίθετη άποψη. Θα είναι χρήσιμη στην Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην κοινωνία.

Στα πλαίσια αυτά απηύθυνα ερώτημαστα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος για το αν γνωρίζουν ποια είναι η θέση που εμφανίστηκε να έχει το Τμήμα μας στην Κοσμητεία και στην Σύγκλητο επί του Σχεδίου Νόμου Γαβρόγλου, και αν η θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος του Τμήματος στα όργανα Διοίκησης του Πανεπιστημίου (Κοσμητεία, Σύγκλητο αλλά και Υπουργείο) είναι σύμφωνη με την απόφαση του Τμήματος.

Ο Πρόεδρος θεώρησε το μήνυμα μου αυτό έγγραφο και το έφερε προς συζήτηση στη Συνέλευση του Τμήματος. Ακούστηκαν διάφορα. Μέχρι και “προδότες του Τμήματος” χαρακτηρίστηκαν αυτοί που ήταν αντίθετοι στην συγχώνευση του Τμήματος με το αντίστοιχο του ΤΕΙ. Τι από αυτά θα γραφτεί στα πρακτικά είναι μια άλλη πονεμένη και πολύ παλιά ιστορία (εδώ).

Κάποια στιγμή έγινε αναφορά σε “επίπεδα” αξιοπρέπειας και ευαισθησίας. Με αφορμή αυτό, πρότεινα στον Πρόεδρο του Τμήματος να παραιτηθεί ώστε να οδηγηθεί το Τμήμα σε εκλογή νέου Προέδρου και αιτιολόγησα την θέση μου αυτή. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από  την τοποθέτηση μου την οποία κατέθεσα για να περιληφθεί στα πρακτικά.

«Προτρέπω  τον Πρόεδρο να παραιτηθεί και να οδηγηθεί το Τμήμα σε εκλογή νέου Προέδρου. Και ο λόγος είναι ο παρακάτω. Η 2η θητεία του Πρόεδρου για την οποία είχε δημοκρατικά εκλεγεί από το Τμήμα ως Πρόεδρος έληξε ή λήγει. Μετά από αυτό δεν διαθέτει την Δημοκρατική Νομιμοποίηση καθώς η παράταση του ενός έτους που πήρε στην θητεία του, δόθηκε από τον Υπουργό και μάλιστα μιας Κυβέρνησης που αποδοκιμάστηκε από την Κοινωνία για τις πρακτικές της και στο κεφάλαιο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δημοκρατική ευαισθησία επιβάλει την παραίτηση του μόνο και μόνο για το γεγονός ότι αυτή η κίνηση του Υπουργού παραβιάζει βάναυσα το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου

Η θητεία του μπορεί να είναι για κάποιους “Νόμιμη” (και πάντα με παραβίαση του αυτοδιοίκητου), αλλά σίγουρα δεν είναι Ηθικά αποδεκτή. Και είναι αυτοί που επικαλούνται τόσο πολύ την Νομιμότητα για ένα τέτοιο θέμα, όταν πριν μερικά χρόνια δεν εφάρμοζαν τον Νόμο και χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα το γεγονός πως κάποια κόμματα τους καλούσαν να μην τον εφαρμόσουν (εδώ).

*Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών

2 σχόλια:

  1. https://www.esos.gr/arthra/64152/parateinetai-i-thiteia-ton-prytanikon-arhon-toy-panpeiraia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς περιμέναμε την κάταργηση τoυ σχετικού νόμου του Γαβρόγλου. Η Κεραμέως τον υιοθέτησε για να δώσει παράταση σε μια άλλη πρυτανική αρχή (Παν. Πειραιώς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή