Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Γαβρόγλου προς Πανεπιστημιακή Κοινότητα ... για τη Συγχώνεση με το ΤΕΙ


Με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται κατά τη διάρκεια της επιχειρούμενης από την Κυβέρνιση και συνεπικουρούμενης από την Διοίκηση συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Πρύτανης του ΠΠ κοινοποιεί στην Πανεπιστημιακή κοινότητα ηλεκτρονικό μήνυμα με τίτλο «Κείμενο σχετικά με το μέηλ της κ.Ρούσσου».

Το μήνυμα της κ Ρούσου περιλαμβάνεται στο post με τίτλο Ποιός σχεδιάζει και ποιός αποφασίζει για το Πανεπιστήμιο Πατρών

Ακολουθεί το μήνυμα της Πρυτάνεως όπως εμφανίστηκε στο ΒΗΜΑ του Πανεπιστημίου Πατρών.

“Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Σας διαβιβάζω κείμενο του Υπουργού Παιδείας,  Καθηγητού κ. Κ. Γαβρόγλου.

Η  Πρύτανις


26 Μαρ 2019, 14:56, ο χρήστης «Kostas Gavroglu…….

Κυρία Κυριαζοπούλου γεια σας,
Σας στέλνω ένα κείμενο με δικές μου παρατηρήσεις σχετικά με το μέηλ που απέστειλε η κ.Ρουσσου στις 24 Μαρτίου. Στο βαθμό που είναι δυνατόν, θα σας  παρακαλούσα να αποσταλεί στη λίστα TOVIMA.

Η καθηγήτρια κ. Άννα Ρούσσου στις 24 Μαρτίου 2019 έστειλε ένα κείμενο σε συναδέλφους του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω της λίστας TOVIMA όπου εκφράζει με σαφήνεια τις ενστάσεις της σχετικά με τον τρόπο συζήτησης των προτάσεων ως προς τα νέα Τμήματα και τις συνέργειες με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Το κείμενο της καταλήγει σε ένα υστερόγραφο: “Με αφορμή την αυριανή επέτειο της ελληνικής επανάστασης και τον ρόλο των Φαναριωτών, ας προβληματιστούμε λίγο παραπάνω.”
Τι εννοεί άραγε η κ.Ρούσσου; Οριακά το υστερόγραφο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια ιδιόμορφη έκφραση χιούμορ. Δεν θα είχε νόημα η όποια αντίδραση αν οι συνδηλώσεις του υστερόγραφου δεν συνέβαλαν στον παραπέρα εκφυλισμό του δημοσιου λόγου. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, αν τέτοιες «αθώες(;)» φράσεις οδηγούν, ανάμεσα σε άλλα και στη νομιμοποίηση του έξαλλου λόγου που εκφέρουν χρυσαυγήτες και φανατικοί θρησκευόμενοι από τα μέσα που γενναιόδωρα τους παραχωρούν χώρο.

Το κυρίαρχο, λοιπόν, αφήγημά τους είναι πως επικεφαλής του Υπουργείου Παιδείας είναι ένας τουρκόσπορος ο οποίος ακριβώς επειδή είναι τουρκομερίτης, ουσιαστικά θέλει το κακό της πατρίδας μας και κάνει ό,τι μπορεί για να το καταφέρει. Για αυτούς τους κύκλους το μεγάλο αμάρτημα δεν είναι αν κάποιος είναι αριστερός ή ιδεολογικά αντίπαλός τους, αλλά αν είναι το μακρύ χέρι των τούρκων και θεομπαίχτης. Δηλαδή «φαναριώτης». Με τις διαφορετικές εκδοχές αυτού του αφηγήματος αντιμετωπίστηκε η μεγάλη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης για τη Σαρία, για τις Μουφτείες, για τα νηπιαγωγεία στη Θράκη κτλ. Έτσι αντιμετωπίζονται οι όποιες αλλαγές σε προγράμματα σπουδών στα σχολεία, κυρίως στην ιστορία και τη γλώσσσα, έτσι αντιμετωπίζεται η θεματική εβδομάδα που συμπεριλαμβάνει και θέματα ταυτότητας φύλου, έτσι αντιμετωπίζονται οι αλλαγές στα θρησκευτικά. Αυτά γράφουν και ξαναγράφουν τα Μακελειά, οι Ελεύθερες Ώρες, οι Στόχοι και μαζί τους πολλοί ιστότοποι.  Μέχρι τώρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί κάτι ανάλογο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Τις προάλλες, μία πανεπιστημιακός άνοιξε τον δρόμο στη διεύρυνση του συγκεκριμένου αφηγήματος ώστε να συμπεριλάβει και τα ΑΕΙ. «Και εις ανώτερα», λοιπόν, που θα έλεγε και η λαϊκή ρήση.

ΥΓ. Η κ. Ρούσσου είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Εν όψει διορισμού νέας Διοικούσας Επιτροπής, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να συνεχίσει να είναι μέλος της Διουκούσας. Η μακραίωνη σχέση των Φαναριωτών με τα γράμματα τους έμαθε πως τα κριτήρια για τέτοιους διορισμούς πρέπει να είναι μόνον ακαδημαϊκά. 

Kostas Gavroglu

Professor of History of Science
University of Athens
Greece

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Επικαιρικό


Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 24/3/2019

Χρόνους τρείς μετά την αμαρτία που την είπανε "πρώτη φορά αριστερά" και "ηθικό πλεονέκτημα" ο τρίτος στη σειρά μινίστρος της παιδείας ώρα τινά πρωινή αναφώνησε I have a dream! Ωχ, ακούστηκε από τα χείλη της Παλλάδας από την κορυφή του στύλου της στην είσοδο της Ακαδημίας, τσουνάμι έρχεται. Και συνέχισε ο μινίστρος: με την ανατολή του 2020 ο τριτοβάθμιος κύκλος σπουδών παρέχεται μόνο από τα Πανεπιστήμια-ΑΕΙ. Καταργώ τα ΤΕΙ και τα ΙΕΚ. Μόνο Πανεπιστήμια. Ψάλτε

Ποιός σχεδιάζει και ποιός αποφασίζει για το Πανεπιστήμιο Πατρών

Αγαπητές-οι,
Σε συνέχεια των προηγουμένων, η ενημέρωση στην ΣΟΕΔΕ από τον Κοσμήτορα μέσω των Προέδρων των Τμημάτων, καταδεικνύει:
  • Ο Κοσμήτορας καλεί τα Τμήματα να καταθέσουν «προτάσεις» οι οποίες θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης (από ποιους?) με τον Υπουργό. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται η τελευταία απόφαση/συμπέρασμα της Συγκλήτου και πολύ περισσότερο δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόθεση συμμετοχής του Ανώτατου Οργάνου Διοίκησης του Πανεπιστημίου

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Ψηφιακό …. Τέλμα

Του Κλεάνθη Θραμπουλίδη
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 22/3/2019

Άσχετο με το θέμα των ημερών θα μπορούσε να πει κάποιος. Όχι, δεν είναι*

Με το νέο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος HM&TY το μάθημα Αντικειμενοστρεφής Τεχνολογία διδάχθηκε για πρώτη φορά φέτος στον κορμό, μετά από σχεδόν 8 χρόνια απουσίας. 
Στο μάθημα αυτόματα εγγράφονται όλοι οι φοιτητές του 2ου έτους περίπου 300. Τον αριθμό των φοιτητών του μαθήματος τον μαθαίνω όταν εμφανιστούν τα βαθμολόγια λίγο πριν την εξεταστική. Ετοίμασα 200 θέματα αλλά βρήκα στην αίθουσα εξέτασης 115 φοιτητές. Το ποσοστό επιτυχίας, κάτω από 50%, με προβλημάτισε και άρχισα να αναζητώ τους λόγους. Η πρώτη χρήσιμη πληροφορία θα ήταν ο αριθμός των φοιτητών που ήταν εγγεγραμμένοι στο μάθημα και ολοκλήρωσαν επιτυχώς το μάθημα προγραμματισμού του προηγουμένου εξαμήνου που θεωρητικά αποτελεί προαπαιτούμενο για το μάθημα. Στην πράξη βέβαια δεν υπάρχει προαπαιτούμενο.

Για την πληροφορία αυτή χρειάστηκε να επικοινωνήσω με την Γραμματεία. Η Γραμματεία με το Ψηφιακό άλμα και μετά από 2-3 μέρες να πάρω την πληροφορία. 85 φοιτητές  είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς το προαπαιτούμενο. Η επόμενη μου επαφή με το ψηφιακό άλμα θα είναι στην επόμενη εξεταστική.

Συζητώντας τα παραπάνω με καλό συνάδελφο από άλλο Πανεπιστήμιο δέχθηκα την ερώτηση: “Καλά, δεν έχετε πληροφοριακό σύστημα στο Πανεπιστήμιο;”

“έχουμε ΨΗΦΙΑΚΟ …. ΤΕΛΜΑ” του απάντησα.


* Οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα στην λήψη αποφάσεων αλλά και την άσκηση αποτελεσματικής Δημοκρατικής Διοίκησης. Παραθέτω απόσπασμα από σχετικό άρθρο για την Ψηφιακή Δημοκρατία.
“Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα αξιοποιήσει τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών για την προαγωγή της ψηφιακής δημοκρατίας. Μιας νέας κατάστασης που θα δημιουργήσει τις βάσεις για μια περισσότερο δραστήρια και αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Η ψηφιακή δημοκρατία έρχεται να ισχυροποιήσει τον «δήμο» με τη χρησιμοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Η διεύρυνση της έννοιας του δήμου δίνει τη δυνατότητα περισσότερης άμεσης δημοκρατίας, απαλλαγμένης από γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς, αλλά παράλληλα περισσότερο ενημερωμένης.”  

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Aν έχετε ακόμη επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου απορρόφησης

κ. Πρόεδρε,

Η καθημερινή σήμερα γράφει σε άρθρο με τίτλο «Οχι» στην απορρόφηση ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας πως«Το Πανεπιστήμιο Πατρών απορρίπτει την πρόταση του υπουργείου Παιδείας να απορροφήσει το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Η πλειονότητα των Τμημάτων αποφάσισε αρνητικά επί της πρότασης, την οποία δημοσιοποίησε η πρύτανης του ιδρύματος, κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ως σχέδιο του υπουργείου. Μάλιστα, χθες, η κ. Κυριαζοπούλου δέχθηκε ένα ηχηρό πλήγμα καθώς η σχολή της, η Ιατρική, καταψήφισε την πρόταση του υπουργού κ. Κώστα Γαβρόγλου, με την οποία –όπως την επικρίνει πληθώρα συναδέλφων της– η πρύτανης συναινεί. Η απορριπτική απόφαση ελήφθη από την Ιατρική Πατρών με ψήφους 16-10, ενώ πρόταση που μειοψήφησε ήταν επίσης αρνητική, αλλά άφηνε κάποια περιθώρια συζήτησης.»

Αυτά γράφει η καθημερινή και αναφέρει τα τμήματα που τάχθηκαν ενάντια στην πρόταση

Για τη χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου

Του Σταύρου Τσιτσιρίδη *

Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 20/3/2019

Η χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου για το σχέδιο συγχώνευσης κοινοποιήθηκε και είναι γνωστή σε όλους. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, παρότι τελικώς έχει σαφές πλαίσιο, η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη. Αν και η διεξαγωγή ψηφοφορίας επί ορισμένων βασικών ζητημάτων θα ξεκαθάριζε πολλά πράγματα, ήταν σωστό, κατά τη γνώμη μου– ότι, στο στάδιο αυτό, υπήρξε ομόφωνη απόφαση χωρίς ψηφοφορίες, γιατί αυτό διασφαλίζει τη σύμπνοια και ενότητα στο Πανεπιστήμιο μας. Για να μη

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Πώς να καταστρέψετε ένα καλό Ελληνικό Πανεπιστήμιο


Του Σπύρου Πανδή*
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 13/3/2019

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ένα από τα πιο καλά Ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι διάφορες κατατάξεις πανεπιστημίων, παρά το ότι όλες εξετάζουν τα πανεπιστήμια με διαφορετικά κριτήρια, συμφωνούν ότι είναι μέσα στα 3-5 καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας μας. Δεν έχει πολλές από τις παθογένειες των πανεπιστημίων στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Είναι αρκετά καθαρό και περιποιημένο, δεν είναι κέντρο εξορμήσεων μπαχαλάκηδων ή κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, δεν είναι μέρος που ο κάθε πικραμένος βγάζει το άχτι του. Οι φοιτητές του, οι καθηγητές του και το προσωπικό του το αντιμετωπίζουν γενικά με σεβασμό.
Τα κυριότερα προβλήματά του οφείλονται στις κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων που δεν το

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Σχέδιο απορρόφησης ΤΕΙ


Του Αθανάσιου Αργυρίου*
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 12/3/2019

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Υποθέτω ότι η πλειοψηφία εξ υμών έχει γίνει κοινωνός του από 10ης τρέχοντος μηνός εγγράφου της κας Πρυτάνεως, με τίτλο “Ενημέρωση Κοσμητόρων – Προέδρων – Συγκλήτου για Σχέδιο Απορρόφησης ΤΕΙ”. Το ως άνω έγγραφο κοινοποιήθηκε αυθημερόν στα μέλη του Τμήματος Φυσικής από τον Πρόεδρο του Τμήματος, ως ώφειλε. Εξεπλάγην βεβαίως, δεδομένου ότι λόγω της σοβαρότητας του θέματος περίμενα από τη Διοίκηση να μας ενημερώσει όλους αμέσως, όπως ορθώς πράττει με το εβδομαδιαίο δελτίο τύπου της Πρυτανείας και μη περιοριζόμενη στην ενημέρωση ορισμένων μόνο οργάνων Διοίκησης. Άραγε το Σχέδιο Απορρόφησης των ΤΕΙ είναι θέμα ήσσονος ενδιαφέροντος για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, εν συγκρίσει με τα συνήθως αναφερόμενα στα διάφορα δελτία τύπου;
Πριν υπεισέλθει κανείς στις λεπτομέρειες του σχεδίου απορρόφησης, διερωτώμαι αν είχε ποτέ την ευκαιρία η ακαδημαϊκή κοινότητα να αναρωτηθεί για τα ακόλουθα: