Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Γιατί δεν υπογράφω

Γιατί δεν υπογράφω την ανοιχτή επιστολή
Με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο του Τμήματος και ταυτόχρονη κοινοποίηση σε όλους τους διδάσκοντες, αιτιολόγησα, πριν την δημοσιοποίηση της ανοιχτής επιστολής, την απόφαση μου να μην υπογράψω μια επιστολή (που μας κοινοποιήθηκε με το τελεσίγραφο  «Απαντήστε με απάντηση προς όλους αν την συνυπογράφετε ως έχει.») για την οποία δεν ενημερωθήκαμε ποιος, πότε και κάτω από ποιες διαδικασίες συνέταξε, ενώ είχε προηγηθεί ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης των διδασκόντων η οποία είχε προαναγγελθεί από τον Πρόεδρο του Τμήματος συζήτηση της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε μετά την τρίτη εβδομάδα κατάληψης του κτιρίου από φοιτητές. Η αιτιολόγηση αναλυτικά παρακάτω:
Κύριε Πρόεδρε,

Κατ’ αρχήν επί της διαδικασίας
Πρώτα ακυρώνετε την αναγγελθείσα από σας συνάντηση των μελών ΔΕΠ για συζήτηση της κατάστασης με την αιτιολογία πως συνάδελφοι σας δήλωσαν ότι αδυνατούν να παραβρεθούν (δεν ερωτηθήκαμε ποτέ για αυτό), και μετά (την επομένη) μας κοινοποιείτε μια ανοικτή επιστολή για την οποία δεν γνωρίζουμε με ποιες διαδικασίες και από ποιους συντάχθηκε και μας ζητάτε να σας δηλώσουμε αν την συνυπογράφουμε ως έχει. Αυτά όλα, να υποθέσω, στα πλαίσια του διαλόγου και της διαφάνειας που επικρατεί σε αυτό το Τμήμα;

Επί της ουσίας τώρα
Τις θέσεις μου γα την κατάληψη τις έχω εκφράσει δημοσίως χρόνια τώρα σε
αυτό το blog και δεν χρειάζεται να δηλώσω ότι κάνω την αυτοκριτική μου και τώρα υποστηρίζω άλλα από αυτά που έκανα.  Επιγραμματικά συμφωνώ με όσα ανέφεραν οι συνάδελφοι κ. ***** και ****και θα συμπληρώσω επιπλέον τα παρακάτω:

1. Η επιστολή προσπαθεί να δημιουργήσει της εντύπωση στην κοινωνία ότι όλα βαίνουν καλώς σε αυτό το Τμήμα (και Πανεπιστήμιο) και το μόνο που φταίει είναι αυτοί οι φοιτητές μας που μας το κλείνουνε. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν θα μπορούσα εγώ να προσυπογράψω ένα τέτοιο κείμενο. Απλά σας θυμίζω την σωρεία προβλημάτων που κατά καιρούς έχω επισημάνει και δημοσιοποιήσει για την λειτουργία του τμήματος και δεν έχουν αντιμετωπισθεί, απλά γιατί η απαιτούμενη για αυτά σύγκρουση δεν είναι με τους φοιτητές.

2. Διαφωνώ με τα περί ορθολογικού ορισμού του αριθμού των αποφοίτων την οποία δεν κάναμε ποτέ γιατί απλά για χρόνια (ακόμη και σήμερα) δεν αξιοποιούσαμε αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους. Σε όλα αυτά έχω πάρει δημόσια θέση.

3. Η επιστολή απευθύνει έκκληση σε όλους (υποθέτω που εμπλέκονται στην κρίση αυτή) και θρασύτατα δεν συμπεριλαμβάνει εμάς δίνοντας την εντύπωση ότι εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.

4. Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλους λόγους. Δεν θα σας κουράσω ούτε θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα στη συνείδηση σας ότι μπορεί να ευθυνόμαστε για την κατάσταση αυτή και εμείς.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης

ΥΓ
1. Η αυστηρή κατά γράμμα εφαρμογή Νόμων έχει νόημα όταν γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο νομιμότητας. Η επιλεκτική εφαρμογή ορισμένων Νόμων οδηγεί σε κατάφορη παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων. Και αναφέρομαι στους φοιτητές που ήρθαν στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσουν, όσοι και αν είναι αυτοί.

2. Αν δεν μπορείς να διασφαλίσεις το στοιχειώδες δικαίωμα των φοιτητών σου, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να τους τιμωρείς γιατί αυτοί δεν έκαναν αυτό που εσύ δεν μπόρεσες να κάνεις.

2 σχόλια:

  1. “ … πολλοί συνάδελφοι θεώρησαν περιττή μια νέα συνάντηση καθόσον ό,τι είχαν να πουν το είπαν την προηγούμενη φορά …”
    Θα είναι υπερβολή να συμπεράνω ότι οι συνάδελφοι αυτοί προσέρχονται στις συναντήσεις μόνο για να πουν το δικό τους; Το να ακούσουν μια άλλη άποψη φαίνεται πως δεν είναι λόγος για να συμμετέχουν σε συναντήσεις. Εκτός και αν επειδή δεν έχουν αυτοί να πουν κάτι σημαίνει πως δεν έχουν οι υπόλοιποι δικαίωμα να το κάνουν. Δεν θα έλεγα ότι αυτό μας τιμά ως Πανεπιστημιακούς δασκάλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις θέσεις μου για το φαινόμενο των καταλήψεων δημοσιοποιώ εδώ και μία δεκαετία.
    Δημόσιο Πανεπιστήμιο - Καταλήψεις και Βία

    ΑπάντησηΔιαγραφή