Του Κλεάνθη Θραμπουλίδη*
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 4/11/2019
Αγαπητέ Συνάδελφε, καθηγητή του Παν.
Πατρών,
Μας εξηγείτε σας παρακαλώ με απλά
λόγια τι σημαίνει
για εσάς “διαβούλευση” και την επιζητάτε τόσο έντονα από την
Υπουργό Παιδείας,
επιπλέον δε την ψέγετε γιατί πέρασε κομβικά σημεία για την
Παιδεία χωρίς
διαβούλευση (εδώ);
Προσωπικά υποθέτω πως δεν θα είχατε
κανένα πρόβλημα αν
η Υπουργός είχε συστήσει μια επιτροπή με επιλεγμένα μέλη
(αποκλείοντας τα
θεσμικά) της Πανεπιστημιακής κοινότητας που θα συμφωνούσαν με
τη θέση του
Υπουργείου και θα τους ανέθετε να περάσουν τη θέση αυτή από
τις
Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων, και αν αποτύγχαναν, θα προσπαθούσαν να την περάσουν από την Σύγκλητο, και αν αποτύγχαναν και σε αυτό, η Υπουργός θα προχωρούσε στην νομοθέτηση της θέσης της.
Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων, και αν αποτύγχαναν, θα προσπαθούσαν να την περάσουν από την Σύγκλητο, και αν αποτύγχαναν και σε αυτό, η Υπουργός θα προχωρούσε στην νομοθέτηση της θέσης της.
Γιατί εγώ αυτό εκλαμβάνω από τις παρεμβάσεις σας στο ΒΗΜΑ του Πανεπιστημίου μέχρι σήμερα. Και υποθέτω σε ένα τέτοιο χειρισμό από την Υπουργό δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα. Όπως ακριβώς δεν είχατε κανένα πρόβλημα (διαψεύσετε με αν κάνω λάθος) και με τον προκάτοχο της Υπουργού όταν αυτός εφάρμοζε με άψογες, “φαναριώτικες” πρακτικές, όπως εύστοχα χαρακτήρισαν μέλη της Παν. Κοινότητας, την παραπάνω διαδικασία.
Εκτός βέβαια και αν η συγχώνευση με το ΤΕΙ και η διασπορά του Πανεπιστημίου Πατρών σε 7 πόλεις και η ενσωμάτωση Τμημάτων χωρίς υποδομές και μέλη ΔΕΠ και με πληθώρα εισακτέων κάτω από τη βάση δεν αποτελεί για σας ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ.
Φυσικά υπάρχει και η θεώρηση πως επικαλούμαστε τη διαβούλευση γιατί απλά έχουμε τις πρακτικές εκείνες που μας επιτρέπουν να περνάμε την θέση μας, αν και μειοψηφία, … και η Πανεπιστημιακή κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά τις πρακτικές αυτές, τις έζησε για πολλά χρόνια. Και αν παρ’ ελπίδα δεν περάσει η θέση μας …. Ε! τότε μιλάμε για τη “βία της πλειοψηφίας”
Η ΚΙΠΑΝ (...) ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί η αναστολή λειτουργίας των 37 τμημάτων
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η ΚΙΠΑΝ θεωρεί εύλογη και θετική την απόφαση του Υπουργείου και ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί η αναστολή λειτουργίας των 37 τμημάτων (που άλλωστε δεν λειτουργούν), με την «ακύρωση της ιδρυτικής πράξης» ή «κατάργησή» τους. (...)
Η ίδρυση αυτών των 37 Τμημάτων θεσμοθετήθηκε προ μηνών ακόμη και με μεταμεσονύκτιες τροπολογίες, χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, και χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση της αρμόδιας Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας της Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ), όπως η σχετική νομοθεσία απαιτεί.
Η σκοπιμότητα πίσω από την ονομαστική ίδρυση αυτών των τμημάτων, χωρίς πρόγραμμα σπουδών, χωρίς προσωπικό και πόρους, ήταν προφανής. Πρόκειται για τμήματα – «δωράκια» του πρώην υπουργού κ. Γαβρόγλου προς ορισμένα Πανεπιστήμια για να δεχθούν τις συγχωνεύσεις με τα ΤΕΙ, αλλά και τμήματα - «προίκα» σε ΤΕΙ που μετονομάστηκαν σε Πανεπιστήμια, αφού δεν κατέστη δυνατή η ενσωμάτωσή τους στα υπάρχοντα Πανεπιστήμια. Συγχρόνως η ίδρυσή τους αποτελούσε μία προεκλογική παροχή, για ψήφους της τελευταίας στιγμής προς τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα της Ελληνικής περιφέρειας. (...)" https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/303839_na-min-ypohorisei-i-kybernisi-stin-anastoli-ton-37-tmimaton-aei