Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Μύθοι και Πραγματικότητα - Μια ανασκόπιση


Πανεπιστημιακά Συγγράμματα! Μια ξεχασμένη ιστορία. Μια ξεχασμένη αντιμετώπιση από την «Πανεπιστημιακή κοινότητα» όπως τουλάχιστο αυτή εκφράστηκε προς τα έξω από Πρυτανικές Αρχές, Σύνοδο Πρυτάνεων και Συγκλήτους. Οι αντιδράσεις, θα μπορούσα να πω, ανάλογες με αυτές για το προσχέδιο Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση (εδώ).
Όταν 3 Μαρτίου 2009 έγγραφα το κείμενο με τίτλο (Συγγράμματα: Μύθοι και Πραγματικότητα) δεν μπορούσα να φανταστώ το πόσο μεγάλο ήταν το «φαγοπότι» πίσω από τα συγγράμματα.  Ο Γιάννος Μητσός μας δίνει την εικόνα στο σχετικό άρθρο στο ΒΗΜΑ (Το «μεγάλο φαγοπότι» με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα  εδώ).
 «Εφέτος για πρώτη φορά το νέο σύστημα διανομής «έβγαλε τα λεφτά του», όπως λέει χαριτολογώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Γιάννος Μητσός, σύμβουλος της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Ο ηλεκτρονικός «Εύδοξος», η Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συγγραμμάτων, έδειξε για πρώτη φορά ότι οι ενεργοί φοιτητές όλων των πανεπιστημίων της χώρας δεν ξεπερνούν τα 250.000 άτομα, παρ΄ ότι τα προηγούμενα χρόνια μοιράζονταν συγγράμματα σε 500.000 και αντίστοιχα υπολογίζονταν οι χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων.»
Χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα από σχετική απόφαση Συγκλήτου της 21ης Φεβρουαρίου 2008
 «Θεωρεί μη εφαρμόσιμες τις διατάξεις του Νόμου και τις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος, δεδομένων των γραφειοκρατικών ρυθμίσεων που δεν διατηρούν επαφή με πραγματική εκπαιδευτική ζωή των ΑΕΙ, των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων και καταγεγραμμένων αντικειμενικών δυσκολιών και αδυναμιών υλοποίησης των προβλεπόμενων σχετικών διαδικασιώνεδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου