Θα μπορούσα να αναφέρω 100 τουλάχιστο λόγους για τους οποίους οι Πρυτανικές Αρχές του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου θα έπρεπε να έχουν «φύγει» εδώ και πολλά χρόνια. Δεν θα το κάνω. Το κείμενο που παρέλαβα εγώ, όπως και όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, σήμερα το πρωί, μερικές μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας, του προσχεδίου νόμου για την ανώτατη Εκπαίδευση, και πριν αυτό να μας κοινοποιηθεί, αποτελεί από μόνο του λόγο για να «φύγει» αυτή η Πρυτανική Αρχή.
Δεν συνηθίζω να μην αναφέρω την τεκμηρίωση της θέσης μου στα μηνύματα μου. Πιστεύω όμως πως ενάντια σε ένα τέτοιο κείμενο δεν χρειάζεται να το κάνω. Φυσικά και θα το κάνω αν ζητηθεί.
εδώ
ΥΓ
Δηλώνω βέβαια πως το κείμενο αυτό με προσβάλει ως μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας και θέλω να πιστεύω πως δεν εκφράζει την πλειοψηφία των μελών της. Αν αυτό δεν ισχύει, τότε αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο για όσους πιστεύουν πως η χώρα αυτή δεν έχει μέλλον για τα παιδία της.
Σχετικό σχόλιο συναδέλφου Καθηγητή Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκφραζόμενη αντίδραση πολλών συναδέλφων στον νέο προτεινόμενο νόμο-πλαίσιο για την Ανωτάτη Παιδεία. Μερικά σημεία χρήζουν όντως επεξεργασίας και βελτιώσεως. Αλλά εγώ χρειάστηκα περίπου μία ώρα να τον διαβάσω και κατανοήσω. Οι κ.κ Πρυτάνεις και μέλη της ΠΟΣΔΕΠ γιατί ζητούν μήνες να τον μελετήσουν και να προτείνουν μεταβολές;
Kατανοώ επίσης απολύτως τήν λυσσαλέα αντίδραση τών πρυτάνεων καί λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων.
Είναι πράγματι περίεργο πώς τά μεγαλύτερα Πανεπιστήμια Ευρώπης και Αμερικής δεν έχουν καταλάβει τόσα χρόνια πόσο αντιδημοκρατικά είναι και δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να μετακαλέσουν τον Πρύτανη π.χ. της Θεσσαλονίκης να τά δημοκρατικοποιήσει και να τους διδάξει τι εστί Ασυλο Αλήθεια πώς λειτουργούν τόσα χρόνια χωρίς άσυλο; Επίσης περίεργο μού φαίνεται πώς πολλοί πού ανατριχιάζουν με τον βάρβαρο και αντιλαϊκό τρόπο πού διοικούνται αυτά τά Πανεπιστήμια καταδέχτηκαν να μετεκπαιδευτούν σε αυτά, να χρησιμοποιούν τους όποιους τίτλους απέκτησαν εκεί στα βιογραφικά τους με υπερηφάνεια και να μην τά έχουν ενημερώσει πόσο σκοταδιστικά λειτουργούν. Δεν αισθάνθηκαν άραγε το επαχθές βάρος να φοιτούν εκεί χωρίς την προστασία του ασύλου;
Είναι λίγο πράγμα νά μάς λείψουν οί άθλιες καθηγητο-φοιτητικές συναλλαγές πού προηγούνται τών πρυτανικών καί λοιπών εκλογών; Είναι λίγο πράγμα νά μάς λείψουν οι "διαβουλεύσεις" στήν επιλογή καί εξέλιξη μελών ΔΕΠ; Οπου γιά άλλους η αναμονή είναι ελάχιστοι μήνες καί γιά άλλους μερικά χρόνια; Καί τί θά κάνουμε μέ τήν απουσία αιωνίων φοιτητών; Μέ ποιούς θά διαπραγματευόμαστε τήν συνεχή υποβάθμιση τών σπουδών (λέγεται καί αντίσταση στήν εντατικοποίηση); Καί άν χρειαστεί νά λογοδοτούμε γιατί δέν πατάμε νά διδάξουμε, δέν θά προσβληθεί βάναυσα η ακαδημαική μας ελευθερία;
Καί -άκουσον άκουσον- επανάκριση κάθε 5 χρόνια όλων τών βαθμίδων!!! Τραγική επέμβαση πού θά εμποδίσει αρκετούς νά έχουν ως μοναδικό έργο τους τόν συγχρωτισμό στά πολιτικά γραφεία καί τήν συμμετοχή σέ επιτροπές. Α, να μην λησμονήσω και το «έργο» της συγγραφής άρθρων σε κομματικά έντυπα και εφημερίδες και τις εμφανίσεις σε τηλεοπτικά panel. Πάντοτε φυσικά γιά τήν προαγωγή τού Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου όπως τό βιώνουμε σήμερα.
Οσο για το Ασυλο (όχι των ανιάτων το άλλο το δικό μας), ρωτήστε τους πρώην Πρυτάνεις Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την «δημοκρατική» λειτουργία του (αν έχουν συνέλθει ακόμη).Φυσικά αυτά είναι «μεμονωμένα» περιστατικά!
Αν-λέω άν- γίνει εφικτό νά αλλάξουν αυτά, σέ μένα τουλάχιστον δέν θά λείψουν. Δέν ξέρω όμως σέ αρκετούς άλλους πώς θά φανούν. Σέ αυτούς πού είναι υπερήφανοι γιά τήν σημερινή κατάσταση.
Η. Κουρούμαλης MD, PhD
Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης
Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Παν. Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Υ. Γ. Γιατί υποψιάζομαι ότι το κύριο πρόβλημα του νέου νόμου είναι η επαναξιολόγηση καθηγητών και Σχολών κατά τακτά χρονικά διαστήματα; Αν άλλαζε αυτό όλα τά υπόλοιπα θα ήταν άψογα και αποδεκτά; Είμαι πολύ καχύποπτος;
Σχετικό σχόλιο συναδέλφου
ΑπάντησηΔιαγραφή"Στα Αξιότιμα μέλη ΔΕΠ Ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ:
Θεωρώ οτι η επιστολή του Ηλια Κουρουμαλη (παραπάνω) ειναι το αυτονόητον. Δυστυχώς είτε εθελοτυφλούν μερικοί ή αποδεικνύονται πολύ κατώτεροι των τίτλων τους.
Σε εκείνα τα αλλοδαπά ΑΕΙ χωρις το 'ασυλο' και το 'αλισβερίσι' πετύχαμε πολλοί εξ ημών τη λήψη διδακτορικού, μεταδιδακτορικού και άλλων 'προσόντων' που μας έδωσαν μια θέση ΔΕΠ στα καθ' ημών.
Εκπλήσσει η θέση πρυτάνεων και άλλων ΔΕΠ και αδυνατώ να την ακολουθήσω με καθαρά λογικές διαδικασίες.
Οι όποιοι πρυτάνεις διαφωνούν, δεν εξουσιοδοτήθηκαν με την ψήφο των ΔΕΠ να εκπροσωπούν τις απόψεις τους, στο νεο νομο για την Ανωτατη Παιδεια φυσικά.
Ελπίζω να μην διατηρηθέί το σημερινό οπισθοδρομικό σύστημα με όποιο πρόσχημα.
Ειναι λυπηρό και α-διανόητο.
Ioannis Liritzis Ph.D (Edin.)
Professor of Archaeometry
Membre Correspondant de l'Academie des Sciences, Arts & Belles Lettres, Dijon, France
Member, European Academy of Sciences & Arts, Salzburg
University of the Aegean
Laboratory of Archaeometry (Director & Founder)
Dept. of Mediterranean Studies"