Στα πλαίσια της συζήτησης επί του Προσχέδιου Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, και καθώς η μη εφαρμογή του συστήματος της Μπολόνια δημιουργεί διάφορα προβλήματα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, θα παρακαλούσα τον κ. Χρηστοδουλάκη να μας εξηγήσει πως η τόσο "παράλογη απαίτηση της Μπολόνια" (δες σχετικό άρθρο στα Νέα) έχει υιοθετηθεί από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας. Θεωρώ επιπλέον τελείως ατεκμηρίωτο το επιχείρημα που χρησιμοποιεί o συνάδελφος πως η υιοθέτηση του συστήματος της Μπολόνια “θα βλάψει τις σοβαρές και δύσκολες σπουδές που εξακολουθούν να επιβιώνουν σε αρκετά ελληνικά πανεπιστήμια σε πείσμα του γενικευμένου ρεύματος «διευκόλυνσης των παιδιών».”
Παραθέτω παρακάτω την άποψη επί του θέματος του Ιωσήφ Σηφάκη (βραβείο Turing Πληροφορικής) όπως δόθηκε το 2009 στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου της Πάτρας, μετά την τελετή αναγόρευσης του σε Επίτιμο καθηγητή του Τμήματος ΗΜ&ΤΥ.
Θραμπουλίδης: «Θα μου επιτραπεί και μια δεύτερη ερώτηση που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο της παρουσίασης σας αλλά είναι πολύ επίκαιρη καθώς σχετίζεται άμεσα με τις ταραχές που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Τα προβλήματα στην λειτουργία του Ελληνικού Πανεπιστημίου υποθέτω πως σας είναι γνωστά. Ένας από τους λόγους των προβλημάτων αυτών είναι η αντίδραση του φοιτητικού, θα έλεγα, κινήματος στην συμφωνία της Μπολόνια. Έχω την αίσθηση το σύστημα αυτό έχει γίνει αποδεκτό από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Μπορείτε να μας πείτε με δύο λόγια την εμπειρία σας από το Γαλλικό σύστημα και το πώς έχει αυτό προσαρμοσθεί, αν έχει προσαρμοσθεί, με την συμφωνία της Μπολόνια και αν αυτό επέδρασε θετικά ή αρνητικά.»
Δρ. Σηφάκης: «Στην Γαλλία είχαμε κάτι διαφορετικό και τελικά αποφασίσαμε να το προσαρμόσουμε στα Ευρωπαϊκά δεδομένα χωρίς κανένα πρόβλημα. Ίσως, στην Ελλάδα οι φοιτητές πιστεύουν ότι όσα περισσότερα χρόνια κάνουν τόση περισσότερη αξία δίνει αυτό στο δίπλωμα τους. Αυτό ίσως να ισχύει αν πάτε στο Δημόσιο. Αλλά γενικά σήμερα αυτό που μετράει περισσότερο είναι το τι γνώσεις έχουν, τι ξέρουν να κάνουν οι διπλωματούχοι και λιγότερο τα πόσα χρόνια απαιτούνται για το δίπλωμα.»
H συμφωνία της Μπολόνια και η αντικειμενική πληροφόρηση εδώ