Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

H “προσφορά” των Ομότιμων … και η απόφαση των θεσμικών Oργάνων

Στόχος του μηνύματος: Να αναδείξει (για μία ακόμη φορά) πως το σύστημα δεν διαθέτει μηχανισμούς προστασίας από πρακτικές που το εκθέτουν.

Ομότιμος καθηγητής ζητάει από το Tμήμα με αίτημα του* να του ανατεθεί διδασκαλία σε τρία (3) προπτυχιακά μαθήματα του εαρινού εξαμήνου και αυτό συμπληρωματικά με τα μεταπτυχιακά μαθήματα που του έχουν ήδη ανατεθεί. 

Υπερβολή θα πείτε, ακραίο θα πείτε. Ο καθένας μπορεί να ζητήσει ότι θέλει ή ότι νομίζει πως μπορεί να γίνει αποδεκτό, λέω εγώ. Η πράξη του τον χαρακτηρίζει.

Και είναι η ώρα των θεσμικών οργάνων να αποκριθούν στο αίτημα. 

Κατά την διάρκεια της σχετικής συζήτησης ενεργό μέλος ΔΕΠ δηλώνει και αιτιολογεί τον λόγο που ζητά να του ανατεθεί διδασκαλία σε ένα από τα τρία μαθήματα στα

οποία έχει υποβάλει αίτημα ο Ομότιμος. Επιπλέον δηλώνει πως δεν καλύπτει το από τον νόμο ελάχιστο αριθμό ωρών διδασκαλίας για το εξάμηνο αυτό. 

Το θεσμικό όργανο αποφασίζει  με συντριπτική πλειοψηφία (28-1) και αναθέτει διδασκαλία και για τα τρία μαθήματα (συμπεριλαμβανομένου και αυτού για το οποίο ζήτησε ο ενεργός) στον Ομότιμο και ας γνωρίζουν όλοι ότι το γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος καλύπτεται από τον ενεργό και μόνο οριακά από τον Ομότιμο. Τι σημασία όμως έχουν αυτά; 28-1 είναι αυτό.  

Στο μυαλό μου ήρθαν οι φοιτητές που αιτιολογούσαν μέσα στην γενική συνέλευση  του Τμήματος την απόφαση τους για κατάληψη με το επιχείρημα πως η απόφαση τους είχε την συντριπτική πλειοψηφία. “Δημοκρατικά αποφασίσαμε” μας απαντούσαν, αποστομωτικά.


ΥΓ
Και αφού καλύψαμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες με τις αναθέσεις σε Ομότιμους μπορούμε τώρα να δηλώνουμε

“Για το θέμα  (Νέες θέσεις απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας), η ουσία του project είναι να δοθούν ευκαιρίες σε νέους, και ίσως όχι τόσο να καλυφθούν εκπαιδευτικές ανάγκες. Ίσως υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσε κανείς να προτείνει ακόμα και νέα μαθήματα, ίσως πιλοτικά σε κάποιο θέμα ενδιαφέροντος, αν και δεν έχει συζητηθεί ακόμα πρόγραμμα σπουδών.”

Και ας έχουν επισημάνει όλες οι αξιολογήσεις του Τμήματος την ανάγκη μείωσης του αριθμού μαθημάτων επιλογής.


*το αίτημα του Ομότιμου

«Όπως ήδη έχω αναφέρει, επιθυμία μου είναι να συνεχίσω να βρίσκομαι πάντα δίπλα στο Τμήμα μας και επομένως δηλώνω ότι, ως Ομότιμος Καθηγητής, είμαι διαθέσιμος και ενδιαφέρομαι να συνεισφέρω στην διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων «Μικροϋπολογιστικά/Ενσωματωμένα Συστήματα» (6ο Εξάμηνο), «Προηγμένα Μικροϋπολογιστικά Συστήματα» (8ο Εξάμηνο) και «Κατανεμημένα Ενσωματωμένα Συστήματα Πραγματικού Χρόνου» (8ο Εξάμηνο), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (συμπληρωματικά με τα μεταπτυχιακά μαθήματα που ήδη μου έχουν ανατεθεί).» Σ.Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου