Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Η μετριοκρατία αναγεννά τη μετριότητα

 Με αφορμή την παρέμβαση μου στο ΒΗΜΑ του Πανεπιστημίου με θέμα "Για την άλλη ΒΙΑ ... πότε θα μιλήσουμε", συνάδελφος μου έστειλε τη συνέντευξη του Δημοσθένη Κατρίτση, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (17/01/2021) με τίτλο Η μετριοκρατία αναγεννά τη μετριότητα

Ο Δημοσθένης Κατρίτσης καρδιολόγος, διευθυντής της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Υγεία», καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του αμερικανικού Πανεπιστημίου Johns Hopkins. μεταξύ άλλων σημειώνει και τα παρακάτω 

"Τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν σαν κλειστές συντεχνίες εγχωρίων

μετριοτήτων, οι οποίες αποκλείουν κάθε Έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού προκειμένου να αποφύγουν τυχόν συγκρίσεις και να διαφυλάξουν την τακτοποίησή τους. Τις θέσεις συνήθως λαμβάνουν συγγενείς ή υποτακτικοί καθηγητών ή άτομα με άλλου είδους κοινωνικές ή πολιτικές επαφές. Το αποτέλεσμα είναι η μετριοκρατία να αναγεννά τη μετριότητα. Ετσι κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα 300 καλύτερα του κόσμου. Σύμφωνα με την κατάταξη (2021) του εγκύρου QS World University Rankings, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται μεταξύ των 651-700 πανεπιστημίων διεθνώς, ενώ σύμφωνα με το Times Higher Education University Rankings, μεταξύ των 401-500. Κάθε προσπάθεια για αναβάθμιση πολεμάται λυσσαλέα. (...) Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς και νησίδες αριστείας, αλλά είναι ακριβώς αυτό: νησίδες. Δεν είμαι εγώ αφοριστικός και άδικος, οι διεθνείς κατατάξεις είναι." 

Παραθέτω και το σχετικό σχόλιο του συναδέλφου

” Η "μετριοκρατία" αυτή που διαφεντεύει τα ελληνικά πανεπιστήμια αντιπροσωπεύει ...το 75% των μελών ΔΕΠ, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Παρασκευά Παρασκευόπουλο. Κανένας από τους υπουργούς Παιδείας σχεδόν μισό αιώνα από τη Μεταπολίτευση ως τώρα δεν τόλμησε να βάλει τέλος στην "κλίκα της μετριοκρατίας", των "δικών μας" κομματικών, ή διαφόρων άλλων αποχρώσεων, εγχωρίων μετριοτήτων.

Τίποτα δεν πρόκειται ν' αλλάξει στο ελληνικό, εσωστρεφές, επαρχιακό πανεπιστήμιο της συναλλαγής και των μικροκομματικών, ή πάσης φύσης σχέσεων, που σε παγκόσμια πρωτοπορία, από φοιτητής γίνεσαι ...πρύτανης στο ίδιο πανεπιστήμιο!!!. Η επιστημονική μετριότητα που κυριαρχεί φαίνεται από τη θέση που κατέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια στη διεθνή κατάταξη αξιολόγησης.

Δεν είναι πάντοτε τα χρήματα που μας λείπουν! Διότι μια συνεργασία με ένα πρωτοποριακό πανεπιστήμιο, π.χ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είχε και οικονομική ευχέρεια για τα ελληνικά πανεπιστήμια.  Αυτό όμως προϋποθέτει και ένα ικανό καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό... Κ α ν έ ν α ς ως τώρα δεν έχει αναφέρει κάτι γι' αυτό το σοβαρό πρόβλημα της "πανεπιστημιακής κλίκας" με όλα τα αρνητικά της. Ο ύ τ ε  οι δεκάδες υπουργοί Παιδείας μετά τη Μεταπολίτευση, ο ύ τ ε  βέβαια κάποιο μέλος ΔΕΠ  έχει ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό θέμα της "πανεπιστημιακής αιμομιξίας", που στην κυριολεξία περιγράφεις εκτενώς, χωρίς την αναφορά της λέξης αιμομιξία.”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου