Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Λογοκλοπές … και Εργοκλοπές: Το Παράδειγμα το δίνουν οι καθηγητές

Δημοσιεύθηκε στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ  30/10/2020
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA) 23/10/2020 

Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary ο όρος plagiarism (στα Ελληνικά λογοκλοπή) είναι «the practice of taking someone else's work or ideas and passing them off as one's own».

Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια (https://el.wikipedia.org/wiki/) η λογοκλοπή από φοιτητές, καθηγητές ή ερευνητές θεωρείται   “ανεντιμότητα ή ακαδημαϊκή απάτη και οι παραβάτες υπόκεινται σε ακαδημαϊκή μομφή, μέχρι και αποπομπή.” Η ίδια πηγή σημειώνει επίσης πως “Πολλά ιδρύματα χρησιμοποιούν λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής για να αποκαλύψουν το ενδεχόμενο λογοκλοπής και να αποτρέψουν τους φοιτητές από λογοκλοπή.” (H επισήμανση δική μου).

Η πράξη της Λογοκλοπής έχει απασχολήσει σοβαρά το Πανεπιστήμιο Πατρών και σε σχετικό έγγραφο της Διοίκησης του

(Ιούλιος 2015) συνιστάται υποχρεωτική τήρηση των κανονισμών αποφυγής Λογοκλοπής στις εργασίες φοιτητών. Για το λόγο αυτό προσφέρει προς χρήση από τους καθηγητές του Ιδρύματος το εργαλείο ελέγχου λογοκλοπής TurnItIn και επιβάλει τον έλεγχο λογοκλοπής στις Διπλωματικές εργασίες των φοιτητών.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για τους φοιτητές και πολλές φοιτητικές ιστοσελίδες ασχολούνται με αυτό σε μια προσπάθεια α) ενημέρωσης των φοιτητών για τις συνέπειες της λογοκλοπής και β) ευαισθητοποίησης τους σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Είναι παραπάνω από αυτονόητο πως οι καθηγητές οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα στους φοιτητές όσον αφορά την τήρηση των κανόνων λογοκλοπής. Στα πλαίσια αυτά θεωρώ πως οφείλω να επισημάνω προς την Διοίκηση του Ιδρύματος τα παρακάτω:

1.    Στην πρόταση Ομοτιμοποίσης του συνταξιοδοτηθέντος καθηγητή ****, η οποία προσυπογράφεται από 27 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος και εγκρίθηκε από την Συνέλευση του Τμήματος αναφέρονται τα παρακάτω (συνημμένο 1) 

“Ιδιαίτερα θα σταθούμε στην διδακτική προσφορά του **** στην περιοχή των μικροεπεξεργαστών όπου υπήρξε πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην εισαγωγή τους στο πρόγραμμα σπουδών του Ηλεκτρολόγου  Μηχανικού (από τη δεκαετία του 1970).”

H πρόταση ομοτιμοποίησης εγκρίθηκε ομόφωνα από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 20/10/2020.

2.    Στο βιογραφικό του συνταξιοδοτηθέντος (και Ομότιμου) καθηγητή του Τμήματος κ. ΓΠ, το οποίο είναι αναρτημένο σε επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος, προσβάσιμη από τους φοιτητές μας, αναφέρεται πως αυτός έχει εισαγάγει τα μαθήματα μικρουπολογιστών στο τμήμα από το 1976 και ήταν με την ενέργεια του αυτή πρωτοπόρος μεταξύ των συναφών τμημάτων της χώρας (συνημμένο 2-εχει επισημανθεί η επίμαχη αναφορά). Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα.

“Κατά τη θητεία του στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιο Πατρών οργάνωσε και δίδαξε τη σειρά μαθημάτων Ηλεκτρονικής και Μικροϋπολογιστών ως και τα μαθήματα Τηλεπικοινωνιακά Ηλεκτρονικά, Τεχνολογία Προηγμένων Ψηφιακών Κυκλωμάτων και Συστημάτων και το μεταπτυχιακό Ειδικά Συστήματα Υλικού και Λογισμικού. Με την εισαγωγή των μαθημάτων μικροϋπολογιστών στο πρόγραμμα σπουδών από το 1976, το Τμήμα πρωτοπόρησε μεταξύ των συναφών τμημάτων της χώρας. Σχεδίασε και οργάνωσε την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών στις περιοχές της ηλεκτρονικής και μικροϋπολογιστών, υιοθετώντας, μαζί με τους συνεργάτες του, μεθόδους hands-on στη διδασκαλία των ασκήσεων.” (Οι επισημάνσεις δικές μου)

Με δεδομένο ότι η Σύγκλητος ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση Ομοτιμοποίησης του κ. ΣΚ συμπεραίνω πως η παραπάνω αναφορά στο βιογραφικό του Ομότιμου καθηγητή κ.ΓΠ αποτελεί καταφανή περίπτωση λογοκλοπής (πιο συγκεκριμένα Εργοκλοπής) γιατί είναι σαφές από τα παραπάνω πως ο κ. ΓΠ προσπαθεί να οικειοποιηθεί προς ίδιον όφελος, μέσα από το βιογραφικό του, το έργο του κ. ΣΚ. Η Εργοκλοπή αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Διαφορετικά δίνουμε το κακό παράδειγμα στους φοιτητές μας από τους οποίους ζητάμε να αποφεύγουν την λογοκλοπή, γιατί από την μία την τιμωρούμε σκληρά για αυτούς, και από την άλλη κλείνουμε τα μάτια και την αποδεχόμαστε για τους καθηγητές.   

1 σχόλιο:

  1. Σε έξαρση λογοκλοπή και εμπορία εργασιών στα ΑΕΙ

    Φροντιστήρια, μεμονωμένοι καθηγητές, σύμβουλοι, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακόμα και μέσα στον χώρο των πανεπιστημιακών κάμπους με αφίσες, διαφημίσεις και συνεχείς οχλήσεις στους φοιτητές
    ΤΟ ΒΗΜΑ 4 ΜΑΪΟΥ 2022

    ΑπάντησηΔιαγραφή