Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Τι είναι το ΒΗΜΑ; “Άλλη Πνύκα” ή “τόπος αποφόρτισης απωθημένων”; (Μέρος Α)

Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 13/04/2020 με αφορμή παρεμβάσεις μελών ΔΕΠ στο ΒΗΜΑ του Πανεπιστημίου Πατρών για Διαφάνεια, Λογοδοσία στον χώρο του Πανεπιστημίου

ΠΡΟΣ
κ. Ήρα Αντωνοπούλου,
Τομεάρχη Παιδείας ΝΟΔΕ ΑΧΑΙΑΣ, Υπεύθυνη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 
Μέλος Κεντρικού Τομέα Παιδείας Ν.Δ, μέλος Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.


Αξιότιμη κ. Ήρα Αντωνοπούλου,

Σας ευχαριστώ πολύ για το από 9/4/2020 μήνυμα σας με τίτλο “Τι είναι το ΒΗΜΑ” (εδώ) . Σας ευχαριστώ γιατί όχι μόνο αναγνωρίζετε αλλά και στηρίζετε την προσπάθεια μου (εδώ) να αναδείξω τα προβλήματα σε ένα θέμα πολύ ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Πανεπιστημίου. Αυτό των εκλογών μελών ΔΕΠ. Την “αβάσταχτη”, δηλαδή, “ελαφρότητα που επικρατεί στο εσωτερικό των ΑΕΙ” όπου “Οι προσπάθειες για εκλογή ή εξέλιξη των αρεστών και όχι των άριστων έχει ξεπεράσει τα όρια.

Καθώς όπως διαπιστώνετε και εσείς (και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, αυτό είχαν εξάλλου στόχο να αναδείξουν οι παρεμβάσεις μου το τελευταίο διάστημα στο ΒΗΜΑ (εδώ και εδώ) αλλά και η
σχετική παρέμβαση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Διγαλάκη για νεποτισμό, οικογενειοκρατία και «στημένα» εκλεκτορικά στα ΑΕΙ Esos 19/01/2020), αναμφισβήτητα “Παρατηρούνται περιπτώσεις στις οποίες εκλεκτορικά σώματα προτείνουν υποψήφιους που όχι μόνο έχουν τα λιγότερα ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά και που δεν πληρούν και τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο Νόμος. Φυσικά υπάρχει και ο έλεγχος νομιμότητας και τέτοιου είδους προτάσεις τελικά ακυρώνονται. Tελευταία όμως  δυστυχώς παρατηρούμε να αυξάνονται και  οι περιπτώσεις που οι «δυνατοί» υποψήφιοι απορρίπτονται με την αιτιολογία της δήθεν μη συνάφειας γνωστικού αντικειμένου , κάτι που είναι καθαρά η άποψη των εκλεκτόρων και δεν μπορεί –τουλάχιστον μέχρι σήμερα-κανένας έλεγχος νομιμότητας και κανένα δικαστήριο να ανατρέψει.” Πηγή: ”Η αβάσταχτη ελαφρότητα που επικρατεί στο εσωτερικό των ΑΕΙ” Esos 06/03/2019, (οι επισημάνσεις δικές μου)

Και φυσικά όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι “όλοι αυτοί οι δημόσιοι λειτουργοί που εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες … μένουν χωρίς συνέπειες” όπως πολύ σωστά διαπιστώνετε και χαίρομαι πολύ που “η Κυβέρνηση της ΝΔ θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και θα δώσει λύσεις που θα αποτρέπουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Και φυσικά θα συμφωνήσω  απόλυτα μαζί σας πως “Έχουμε χάσει τελικά την έννοια ηθικού και ανήθικου! Είναι ηθικό να εξελίσσεται ένας ΜΟΝΙΜΟΣ καθηγητής και μάλιστα σε μεγάλη βαθμίδα, χωρίς ακαδημαϊκό έργο και να μην εκλέγεται ικανός επιστήμονας (που συνήθως ανήκει στην γενιά των εξαίρετων Ελληνικών μυαλών που αναγκάστηκαν να φύγουν από την χώρα μας αναζητώντας ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού) που έχει πολλαπλάσια προσόντα από τον εξελισσόμενο;”  

Εξάλλου αυτά υποστηρίζω και δημόσια με τις παρεμβάσεις μου στο ΒΗΜΑ (π.χ. εδώ και εδώ)   και αυτά αναφέρω σε έγγραφα μου προς την Διοίκηση του Ιδρύματος με κοινοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας με αριθμούς πρωτοκόλλου 4587/4-02-2020, 11563/3-04-2020.

Τώρα όσον αφορά το “χακάρισμα” του λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και την αποστολή στο ΒΗΜΑ μηνύματος (φερόμενου ως δικού σας) 9/04/2020 το οποίο θεωρεί   αποφόρτιση απωθημένων” όλες αυτές τις παρεμβάσεις μου, όπως “πχ ήταν λάθος η λειτουργία του τάδε εκλεκτορικού και ιδού οι ένοχοι κλπ.” είμαι σίγουρος πως σύντομα θα εντοπίσετε τον υπεύθυνο και θα υποστεί αυτός τις σχετικές συνέπειες.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Prof. of Software and System Engineering
Electrical & Computer Engineering
University of Patras, GREECE
URL: https://sites.google.com/site/thramboulidiskleanthis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου