Κυριακή 12 Απριλίου 2020

ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ - Αναφορικά με τα θέματα της επικαιρότητας

Η κοινωνία και η χώρα έχουν μπει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σε μία πρωτόγνωρη και επώδυνη κατάσταση, που αν δεν αντιμετωπισθεί με σύνεση και αποτελεσματικότητα θα οδηγηθούμε σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Σε αυτή τη εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία,  όλοι πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε ζητήματα μεγάλης σημασίας για την επιβίωση του έθνους ή μιας κοινωνίας, οι λύσεις δεν είναι "δεξιές" ή "αριστερές", είναι σωστές ή λάθος.

Αναφορικά με τα θέματα της επικαιρότητας, επιθυμούμε να κάνουμε γνωστά τα εξής:

1) Σχετικά με τη παράταση της θητείας των Καθηγητών και Λεκτόρων προαιρετικά μέχρι τα 70, δεν συμφωνούμε με αυτή τη πρόταση, καθώς εκτός του ότι επεκτείνει τον εργασιακό βίο αυθαίρετα και άνευ διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους κατά την διάρκεια μιας έκτακτης κατάστασης, δεν ευνοεί και την ανανέωση του καθηγητικού σώματος. Η θέση μας είναι η εξής: ένα χρόνο πριν την αφυπηρέτηση να προκηρύσσεται η θέση και ταυτόχρονα το Πανεπιστήμιο να φροντίζει να μην  υπάρχουν καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία. Όσοι δε από τους Ομότιμους συναδέλφους επιθυμούν, όπως άλλωστε συμβαίνει και τώρα, μπορούν να παρέχουν την βοήθεια και την εμπειρία τους χωρίς συμμετοχή στα ακαδημαϊκά όργανα.

2) Στο Πανεπιστήμιο τη στιγμή που όλοι μας προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα
και να συνεχίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε την εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική εργασία μας, ιδιαίτερα τα μαθήματα προς τους φοιτητές μας, οι τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες σχολιάζονται και με παρεμβάσεις των συναδέλφων στο ΒΗΜΑ, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν σε ένα κλίμα ορθολογισμού, διαφάνειας και ενότητας.  Οι χειρισμοί της Πρυτανικής Αρχής δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και δυναμιτίζουν την πανεπιστημιακή ζωή.

Συγκεκριμένα, με το Πανεπιστήμιο σε καραντίνα, και εν μέσω πανδημίας, η Πρυτανική Αρχή  προχώρησε  σε μεγάλης κλίμακας τοποθετήσεις, μετακινήσεις και προαγωγές στο διοικητικό προσωπικό οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με απευθείας πρυτανική απόφαση χωρίς κρίση/αξιολόγηση  από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια. Αυτή η ενέργεια αδικεί πάνω από όλα εκείνους τους άξιους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου που έχουν τα προσόντα για την ανάληψη θέσεων ευθύνης και προσβάλει τους θεσμούς. Η απαράδεκτη σπουδή της Πρυτανικής Αρχής, η οποία δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια για συγκλίσεις και συναινέσεις συζητώντας  το θέμα στη Σύγκλητο, θα δημιουργήσει σειρά προβλημάτων που θα βρει μπροστά του το Πανεπιστήμιο. Η επίκληση της όποιας Νομικής Γνωμάτευσης ακυρώνεται μόνο και μόνο από το γεγονός ότι υπογράφεται από άμεσα επωφελούμενο από τη Πρυτανική Πράξη.

Και σαν να μην έφτανε το παραπάνω ήλθε η ακύρωση, με πράξεις και παραλείψεις, της σωστής απόφασης για άμεση προμήθεια ειδών που θα βοηθούσαν στην παροχή διαδικτυακής εκπαίδευσης. Μία σειρά από  λάθους χειρισμούς ήλθε να δηλητηριάσει περαιτέρω το κλίμα στο Πανεπιστήμιο. Όπου με ευθύνη, ποιών άραγε, έγινε προφανής σπατάλη δημοσίου χρήματος για προμήθεια ειδών ασχέτων με τις ανάγκες των διαδικτυακών μαθημάτων, χωρίς καμία διαφάνεια και αιτιολόγηση. Η προσπάθεια απάντησης, στις αντιδράσεις που εύλογα δημιουργήθηκαν, υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ όφειλε να ενημερώσει η Πρυτανική Αρχή, δημιούργησε μεγαλύτερη σύγχυση και ερωτηματικά. Η Πρυτανική Αρχή οφείλει να ενημερώσει άμεσα τη Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τι ζητήθηκε και τι τελικά αγοράσθηκε και με ποια κριτήρια και προτεραιότητες.

Η Πρυτανική Αρχή δεν πρέπει να λειτουργεί με Αυταρχικότητα και Αδιαφάνεια. Πρέπει να εγκαταλείψει το Σύνδρομο της Ύβρεως. Οφείλει να σέβεται να υπερασπίζεται τους θεσμούς. Ο αγώνας για Διαφάνεια και Λογοδοσία είναι καθημερινός και μας  αφορά όλους.

Η Ακαδημαϊκή Συμπαράταξη απευθύνει έκκληση σε  όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουν θετικά στο ξεπέρασμα της δύσκολης κατάστασης. Να απομακρυνθούμε από την κουλτούρα διχασμού και εγωισμού που μας διακατέχει, υποτάσσοντας το εγώ, στο συλλογικό εμείς. Η υπόθεση της ανόρθωσης του Πανεπιστημίου Πατρών πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, από όποια θέση και αν βρεθεί ο καθένας μας. Προσωπικά συμφέροντα και ιδιοτέλειες πρέπει να απομονωθούν, γιατί θα βυθίσουν το Πανεπιστήμιο σε ανυποληψία. Η καθημερινή στάση του καθενός και το έργο του στο Πανεπιστήμιο είναι η μοναδική απόδειξη των απόψεων και των ικανοτήτων  του.

Το Πανεπιστήμιο μας χρειάζεται σήμερα αλλά και για την επόμενη ημέρα, περισσότερο από ποτέ συναίνεση, συγκλίσεις, σεβασμό στους θεσμούς και την νομιμότητα, ακαδημαϊκό όραμα και σχέδιο και ενεργή επιδίωξη της αριστείας. Αυτά είναι τα απαραίτητα συστατικά για την αναγέννηση και την ανάπτυξη του.  Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξει άμεσα ο δημόσιος διάλογος με κατάθεση απόψεων και θέσεων που θα δώσουν ένα όραμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα για πορεία προς τα εμπρός με ρεαλισμό, αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και σωφροσύνη, χωρίς δογματισμούς και θέσφατα, αλλά με νηφαλιότητα και ανταλλαγή επιχειρημάτων, γιατί το μέλλον μας είναι κοινό.

Η νέα κανονικότητα που χρειαζόμαστε δεν πρέπει να είναι τοξική, αλλά να χαρακτηρίζεται από τον Ορθολογισμό και την Αποτελεσματικότητα. Οφείλουμε να αποκτήσουμε την ικανότητα να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να κάνουμε το αυτονόητο πράξη στη καθημερινότητα.

ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου