Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Μαθήματα αντι-ακαδημαϊκότητας... μέσα από την Οδύσσεια μιας άγονης εκλογής

30-3-2017: Μετά από σχεδόν μια δεκαετία λειψυδρίας και “αποψίλωσης” του Τμήματος από μέλη ΔΕΠ, κατανεμήθηκε στο Τμήμα  από την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής μία θέση Καθηγητή/Λέκτορα.

11-12-2017: Ο κ. Χ ορίζει την θέση.
O κ. Χ, ως διευθυντής του Τομέα, ορίζει τον τίτλο και την περιγραφή της θέσης.

12-12-2017: Η πρόταση του κ. Χ γίνεται πρόταση του Τμήματος
Στη συζήτηση επί του αντικειμένου της θέσης και παρότι ένας Τομέας έχει μείνει με 3 μέλη ΔΕΠ, η Συνέλευση αποφασίζει (με καθαρά δημοκρατικές διαδικασίες - ψηφοφορία μεταξύ των μελών της) πως η θέση θα πάει στον Τομέα που "τυχαίνει" να έχει τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ (πάνω από 10).

20-6-2018: Ημερομηνία λήξης υποβολών.
Ευθύνη του Προέδρου είναι και η τήρηση της προθεσμίας των 10 ημερών μετά την ημερομηνία λήξης υποβολής υποψηφιοτήτων για την συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος (άρθρο 1, παρ. 1, ΦΕΚ. 628/1-3-2017). 

9-7-2019: Ο κ. Χ προτείνει τη σύνθεση του εκλεκτορικού
Ο κ. Ζ, Πρόεδρος του Τμήματος, σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης της Συνέλευσης, δίνει τον λόγο στον κ. Χ, ο οποίος επικαλούμενος τις κείμενες διατάξεις, προτείνει τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος, δηλώνοντας πως η κατάταξη και ο διαχωρισμός τους σε τακτικά και αναπληρωματικά μέλη πραγματοποιήθηκε με βάση το γνωστικό αντικείμενο και το συνολικό
επιστημονικό έργο τους. Δηλώνει επιπλέον πως  η προτεινόμενη σύσταση αιτιολογείται με το επιχείρημα πως το γνωστικό τους αντικείμενο παρουσιάζει την ικανοποιητικότερη συνάφεια, συγγένεια με αυτή του γνωστικού αντικειμένου της προκυρηχθείσας θέσης.
Σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 2 ζ, ΦΕΚ. 628/1-3-2017, “διενεργείται κλήρωση για τις ως άνω κατηγορίες από τη Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος με ευθύνη του Προέδρου του Τμήματος”.

13-9-2019: Ο κ. Χ ορίζεται Συντονιστής της Τριμελούς εισηγητικής επιτροπής
Ο κ. Χ προτείνει ως μέλη της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής τους κ. Χ, Ι, και Μ.
Ο κ. Μ δεν δέχεται και αυτό-προτείνεται ο κ. Κ.  Ο κ. Χ ορίζεται Συντονιστής της Εισηγητικής Επιτροπής.

13-9-2019: Κατάθεση εισηγητικού σημειώματος των Χ και Ι
Ο κ. Χ προτείνει έναν υποψήφιο για τη βαθμίδα του Αναπληρωτή (βγάζει όλους τους άλλους εκτός θέματος) και 3 υποψηφίους (με σειρά κατάταξης) για την βαθμίδα του Επίκουρου.
Ο κ. Κ αναφέρει μεταξύ άλλων: α) ότι αγνοήθηκε το αίτημα του να κληθούν οι υποψήφιοι να δώσουν διάλεξη, κάτι που είναι όχι μόνο ακαδημαϊκά αλλά και πρακτικά επιβαλλόμενο για την αποτελεσματική έκβαση της διαδικασίας, και β) ότι ο Συντονιστής εκτός από επιβλέπων της Διδακτορικής διατριβής του προτεινόμενου για την βαθμίδα του Αναπληρωτή καθηγητή είναι και συν-συγγραφέας στις 6 από τις 9 δημοσιεύσεις σε περιοδικά στις οποίες εμφανίζεται ως συν-συγγραφέας ο προτεινόμενος.

14-1-2020:  Αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης
Τρεις μέρες πριν από την ορισμένη ημερομηνία συνεδρίασης του εκλεκτορικού σώματος οι εμπλεκόμενοι στην συνεδρίαση ενημερώνονται, από έγγραφο του κ. Ζ, για την αναβολή της συνεδρίασης. Ο λόγος; Η απόφαση Α34/2016 του Εφετείου Πατρών. Ο κ. Κ αμφισβητεί τη νομιμότητα της αναβολής. Ορίζεται νέα ημερομηνία συνεδρίασης.

14-2-2020: Η άγονη εκλογή. Ο κ. Χ δεν ψηφίζει κανέναν.
Ο κ. Κ με έγγραφο του ζητά την ηχογράφηση της συνεδρίασης. Ο κ. Ζ αποφασίζει να μην γίνει ηχογράφηση.
Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο προτεινόμενος για τη βαθμίδα του Αναπληρωτή αποσύρει την υποψηφιότητα του. Ο κ. Χ προτείνει να κηρυχθεί άγονη η εκλογή στην βαθμίδα αυτή. Μετά από εκτενή συζήτηση το εκλεκτορικό δεν αποδέχεται την εισήγηση του κ. Χ σύμφωνα με την οποία οι υπόλοιποι 3 υποψήφιοι δεν έχουν συνάφεια. Παρόλα αυτά, μετά από ψηφοφορία δεν εκλέγεται κανείς στην βαθμίδα του Αναπληρωτή.
Ακολουθεί η συνεδρίαση του εκλεκτορικού για τη βαθμίδα Επίκουρου στην ίδια θέση. Στην βαθμίδα αυτή είναι υποψήφιοι και όλοι οι υποψήφιοι (εκτός από τον προτεινόμενο) της βαθμίδας του Αναπληρωτή. Όλοι τους όμως στο εισηγητικό σημείωμα των Χ και Ι θεωρούνται εκτός συνάφειας. Ο κ. Χ τοποθετείται και αναφέρει πως δεν ψηφίζει κανέναν για την θέση. Το ίδιο υιοθετεί και ο κ. Ζ. Μετά την ψηφοφορία δεν εκλέγεται κανείς υποψήφιος. 

ΥΓ
Οφείλω να ζητήσω δημόσια συγνώμη από τον συνάδελφο που μου επεσήμανε πως οι  παρακάτω ερωτήσεις που κατέθεσα στην γραμματεία την επομένη για να μπούνε στα πρακτικά δεν έγιναν κατά τη διαδικασία της εκλογής καθώς ο προτεινόμενος από το εισηγητικό σημείωμα υποψήφιος απέσυρε την υποψηφιότητα του με την έναρξη της συνεδρίασης του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή του καταλληλότερου υποψηφίου στην θέση του Αναπληρωτή καθηγητή.

Βλέπω δεν έχετε υποβάλει υποψηφιότητα στην βαθμίδα του Επίκουρου. Ποιος είναι ο λόγος για αυτό; Θεωρείται την εκλογή σας σίγουρη στην βαθμίδα του Αναπληρωτή ή θεωρείτε πως τα προσόντα σας είναι κατά πολύ ανώτερα των απαιτήσεων της βαθμίδας του Επίκουρου; 

Ξεκινήσατε ως καθηγητής εφαρμογών στο ΤΕΙ το 2008. Με το μέχρι σήμερα έργο σας δεν καταφέρατε ή δεν επιχειρήσατε να εξελιχθείτε στα ΤΕΙ στην βαθμίδα του Αναπληρωτή καθηγητή. Τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι το ίδιο έργο είναι αρκετό για την εκλογή σας στην θέση του Αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στο Τμήμα μας;

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει και άλλη ΑΠΟΨΗ για το θέμα, "σεβαστή" θα έλεγα στα πλαίσια της ελευθερίας έκφρασης, ... αρκεί αυτή να μην είναι της ΝΟΔΕ


    Χθες η κ. Ήρα Αντωνοπούλου, Τομεάρχης Παιδείας της ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Αχαΐας (Υπεύθυνη μάλιστα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) κοινοποίησε την ΑΠΟΨΗ της για το θέμα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα. Την παραθέτω αυτούσια ελπίζοντας πως δεν είναι η θέση της ΝΟΔΕ.
    "Aγαπητοί συνάδελφοι,

    Όταν πρωτοείδα την λειτουργία του ΒΗΜΑΤΟΣ σκέφτηκα: Τι ωραία ιδέα θα λειτουργεί ως άλλη Πνύκα τον τόπο που έμαθε τους πολίτες να μην είναι απλοί θεατές των δρωμένων σε μία πολιτεία, αλλά παράγοντες των πολιτειακών φαινομένων: άγομεν και αγόμεθα”.
    Με λύπη μου όμως παρατηρώ οτι τους τελευταίους μήνες , αυτό το Βήμα έχει γίνει τόπος αποφόρτισης απωθημένων και τόπος επιθέσεων σε συναδέλφους πχ ήταν λάθος η λειτουργία του τάδε εκλεκτορικού και ιδού οι ένοχοι κλπ.
    Τις τελευταίες ημέρες όμως παρατηρώ και κάτι άλλο ,παρατηρώ ότι γίνεται τεράστιο θέμα, το ποιος πήρε μια γραφίδα η ένα λαπτοπ, υλικά που αν θυμάμαι καλά δεν ξεπερνούσαν τα 55 χιλιάρικα για όλο το Ίδρυμα, υλικά για τα οποία ερωτήθηκαν οι Πρόεδροι όλων των τμημάτων ,υλικά που μετά την κρίση του κορωνοιου θα ανήκουν στα τμήματα και όχι σε άτομα και πραγματικά μένω άφωνη μπροστά σ αυτή την περίεργη επίθεση.
    Επίσης είναι, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια , αδιανόητο να στέλνουμε μέσα απ το Βήμα ΑΙΤΗΜΑΤΑ του στυλ να απαντήσει ο τάδε και ο δείνα. Συγνώμη, αλλά φοβάμαι πως αν συνεχίσουμε έτσι θα υπάρξει στιγμή που θα επιβεβαιώσουμε τον Ευγένιο Ο’ Νηλ που έγραφε: Αγωνιστήκαμε τόσο πολύ καιρό εναντίον μικρών πραγμάτων που στο τέλος γίναμε μικροί εμείς οι ίδιοι...

    με την ελπίδα να μη σας κούρασα άθελα μου,

    καλό κουράγιο να έχουμε

    Ηρα Αντωνοπούλου
    Καθηγήτρια Τμ Δ.Ε.Τ "

    ΑπάντησηΔιαγραφή