Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

“Άχαρο και Μίζερο”* ... Νο 1: Αντιακαδημαϊκές πρακτικές σε εκλογές μελών ΔΕΠ


* Ο τίτλος δόθηκε με αφορμή το τελευταίο από τα πιθανότατα τρία μηνύματα που έχει στείλει ο “φίλος” μου Αντώνης στο ΒΗΜΑ καθώς έχω την υποψία, και παρακαλώ να με διαψεύσει … με χαρά θα το δεχθώ, ότι και το θέμα αυτό μεταξύ άλλων είναι, κατά την άποψη του, ένα από τα πολλά “άχαρα και μίζερα” που δεν “συμβάλλουν σε μια θετική αντίληψη των πραγμάτων” όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται μέσα από την 40χρονη παρουσία του στο Τμήμα ΗΜ&ΤΥ και στο Ίδρυμα αυτό. Δημοσιοποιώ την παρακάτω επιστολή στην Πανεπιστημιακή κοινότητα στα πλαίσια της διαφάνειας που μας δήλωσε χθες ότι θα στηρίξει και με την οποία θα κινηθεί, μια διαφάνεια την οποία πολλές φορές επικαλούμαστε για άλλους λόγους.

                                           Πάτρα 22 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΟΣ
Χρήστο Παπαδημητρίου, Καθηγητή, Berkeley, 
Ιωάννη Τσιβίδη, Καθηγητή, Columbia,
Γεώργιο Γιαννάκη,  Καθηγητή, Minnesota,
Ιωάννη Βολάκη, Καθηγητή, Ohio State,
Ευάγγελο Ελευθερίου,  IBM, Ελβετία,
Αλεξ Παπαλεξόπουλο, ECCO International, Inc, ΗΠΑ,

ΚΟΙΝ.:
- Αναπληρωτή Πρύτανη Διεθνών και Ακαδημαϊκών θεμάτων, Πανεπιστήμιο Πατρών,
- Δρ. Κων/νο Δασκαλάκη, μελλοντικό επίτιμο διδάκτορα Τμήματος,
- Μέλη ΔΕΠ Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Θέμα : Αντιακαδημαϊκές πρακτικές σε εκλογές μελών ΔΕΠ

Αξιότιμοι κύριοι,

Απευθύνομαι σε σας για ένα πολύ σοβαρό θέμα που προβληματίζει το Τμήμα τους τελευταίους μήνες και παρακαλώ για την προσοχή σας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας ως μέλη του advisory board του Τμήματος.

Πρόκειται για πρακτικές σε εκλογές μελών ΔΕΠ (εστιάζω συγκεκριμένα σε εκλογή μέλους ΔΕΠ στην βαθμίδα του Αναπληρωτή καθηγητή με αντικείμενο “Προγραμματισμός και Λογισμικό Επιπέδου Συστήματος”) που αν γίνουν αποδεκτές επιβάλλουν καταστάσεις που εκθέτουν το Τμήμα και το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Μια σειρά από γεγονότα έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι αυτή την στιγμή να έχει διαμορφωθεί ένα εισηγητικό σημείωμα που προτείνει για την θέση του Αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα έναν καθηγητή εφαρμογών του ΤΕΙ (σύμφωνα με το βιογραφικό του στο ΑΠΕΛΛΑ) βγάζοντας εκτός συνάφειας (με αστεία επιχειρήματα) τους τρεις (3) άλλους υποψήφιους, μεταξύ των οποίων ένας
Αναπληρωτής καθηγητής σε Πανεπιστήμιο του Καναδά, ο οποίος είναι επιστήμονας με εξαιρετικές για τα δεδομένα του Τμήματος μας επιδόσεις και δυναμική. Μεταξύ των γεγονότων αυτών επισημαίνω τα παρακάτω:

1.    Συντονιστής της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής είναι ο επιβλέπων καθηγητής της Διδακτορικής διατριβής του υποψήφιου που προτείνεται για τη θέση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Συντονιστής είναι συν-συγγραφέας στις έξη (6) από τις εννέα (9) δημοσιεύσεις σε περιοδικά στις οποίες εμφανίζεται ως συν-συγγραφέας ο προτεινόμενος. Επιπλέον, ο Συντονιστής συνέταξε το εισηγητικό σημείωμα.
2.    Δεν δόθηκε δυνατότητα στους υποψηφίους να δώσουν διάλεξη στο Τμήμα ώστε να τους γνωρίσουν τα μέλη του Τμήματος και οι εκλέκτορες, παρότι κάποιοι από αυτούς το ζήτησαν.
3.    Τα δύο (2) από τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος που είναι και τα μόνα που έχουν ακριβώς το γνωστικό αντικείμενο της θέσης (Λογισμικό Συστήματος) είναι αναπληρωματικά σε σειρά 4η και 6η, πρακτικά δηλαδή τίθενται εκτός διαδικασίας εκλογής.
4.    Στα εσωτερικά μέλη του εκλεκτορικού σώματος δεν έχουν περιληφθεί καθηγητές του Τμήματος που διδάσκουν προγραμματισμό, κάποιοι από αυτούς σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ έχουν περιληφθεί καθηγητές με γνωστικά αντικείμενα αμφιλεγόμενης  συνάφειας με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης, όπως “Βιομηχανικά Δίκτυα υπολογιστών με έμφαση στο σχεδιασμό και στην Υλοποίηση”.
5.    Η ημερομηνία λήξης υποβολών ήταν 20/06/2018 και η συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος έγινε 13 μήνες μετά, παρότι ο σχετικός Νόμος ορίζει έντονη υπόδειξη 10 ημερών και αυτό παρότι οι εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος είναι τεράστιες.
6.    Για τους άλλους υποψηφίους δεν εμφανίζεται στο εισηγητικό σημείωμα το σύνολο των εργασιών που έχουν καταθέσει στο ΑΠΕΛΛΑ,
7.    Η προγραμματισμένη συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος αναβλήθηκε μόλις τρείς (3) μέρες πριν από την αναγγελθείσα ημερομηνία διεξαγωγής της με το επιχείρημα πως πρέπει να αντικατασταθεί το έκτο (6ο) και τελευταίο μέλος από τα αναπληρωματικά μέλη του Μητρώου εξωτερικών μελών, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που η αναβολή αυτή δημιουργεί στους υποψήφιους από το εξωτερικό που είχαν προγραμματίσει την συμμετοχή τους στην διαδικασία της εκλογής.

Οι παραπάνω πρακτικές με βρήκανε αντίθετο, ως μέλος της τριμελούς εισηγητικής και συνέταξα άλλο εισηγητικό σημείωμα το οποίο είναι στην διάθεση σας για την περίπτωση που θέλετε περισσότερα στοιχεία για τους υποψηφίους και τη διαφωνία μου με την εισήγηση του Συντονιστή.

Επειδή μέχρι σήμερα η “ομάδα” που “προωθεί” όλη αυτή την εκλογή δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει παρά την πίεση που δέχεται από πολλά μέλη του Τμήματος αλλά και έξω από το Τμήμα, και επειδή οι πρακτικές αυτές αντίκεινται στους διεθνείς ακαδημαϊκούς θεσμούς, στέλνουν δε άσχημα μηνύματα στους Έλληνες νέους επιστήμονες που θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα στα πλαίσια του Braingain, ζητώ την παρέμβαση σας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας ως μέλη του advisory board του Τμήματος.

Με εκτίμηση


Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Καθηγητής
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Πανεπιστήμιο Πατρών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου