Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Το “μικρό επαρχιακό Πανεπιστήμιο” και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας … από άγνοια ή με άλλο στόχο;

 Σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρώην Πρύτανης Σ. Κουμπιάς σε σχετικό δημοσίευμα με τίτλο “Σταύρος Κουμπιάς: Συνταξιοδοτείται ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών” (εδώ)

 “Παρακολούθησα σχεδόν εξ αρχής την συνεχώς ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου Πατρών (κάποτε ήταν ένα μικρό, επαρχιακό Πανεπιστήμιο, τώρα βρίσκεται σε μια ζηλευτή ακαδημαϊκή θέση) …”

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αποτυπώνεται πλέον από τις διεθνείς κατατάξεις  (βλέπε ShanghaiRanking's ARWU και

Times Higher Education World University Rankings (ΤΗΕ) και τα αντίστοιχα ενημερωτικά μηνύματα του συναδέλφου κ. Χριστόπουλου)

Πριν χρόνια, όταν το ΠΠ ήταν ένα "μικρό, επαρχιακό Πανεπιστήμιο" όπως το αποκαλεί ο πρώην Πρύτανης ήταν αναμφισβήτητα το τρίτο Πανεπιστήμιο της χώρας μετά της Αθήνας και της Θεσ/νικης. Ηταν τιμή για έναν υποψήφιο να λέει πέρασα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Σήμερα; … όπως σημειώνω στο σχετικό μήνυμα μου με τίτλο "Η απαξίωση του Πανεπιστημίου"  

"Όταν “μαζεύεις” 850 μόρια και σου λένε … Μπράβο! πέρασες στο Πανεπιστήμιο! …όταν “μαζεύεις” 3.500 μόρια και σου λένε … Μπράβο! Πέρασες στο Πολυτεχνείο! (Πολυτεχνική Σχολή Πάτρας) κοροϊδεύουν εσένα, τους γονείς σου, την κοινωνία αλλά κυρίως απαξιώνουν το Πανεπιστήμιο." (εδώ)

Πως αλήθεια μπορείς να θεωρήσεις ως "ανοδική πορεία" το γεγονός που πολύ χαρακτηριστικά καταγράφει σε σχετικό μήνυμα του συνάδελφος "Δεκαπέντε (15!) τμήματα του πανεπιστημίου μας έχουν βάση κάτω από τα 10.000 μόρια, σε δυο εξ αυτών ακόμη και οι πρώτοι εισακτέοι είναι κάτω από αυτό το όριο. Υπάρχουν τμήματα μας με βάση 875 μόρια και ακόμη με 1025 και με 1700! Αυτοί φαντάζομαι έγραψαν μόνο το όνομα τους. Τι εκπαίδευση μπορεί να γίνει με αυτά τα δεδομένα;" 

Αν δεν αποδεχθείς την πραγματική κατάσταση σου και δεν την δεις κατάματα δεν υπάρχει περίπτωση να τη διορθώσεις.

Αν βέβαια έχεις διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην “ανοδική” αυτή πορεία (δες συγχώνευση με ΤΕΙ) δεν θέλεις να αποδεχθείς την πραγματικότητα.

O λόγος είναι αυτονόητος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου