Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Επί του Κανονισμού Δεοντολογίας της χρήσης του Ηλεκτρονικού Βήματος

 Αγαπητέ Μιχάλη,

Διαβάζω μεταξύ των άλλων από την πρόταση για τον Κανονισμό Δεοντολογίας της χρήσης του Ηλεκτρονικού Βήματος που καταθέσατε, ως Πρόεδρος εσύ της αντίστοιχης επιτροπής, στην Διοίκηση του Πανεπιστημίου με σκοπό την υιοθέτηση της και την εφαρμογή της με ταυτόχρονο καθορισμό και αντίστοιχων πειθαρχικών μέτρων.

«1. Τα μηνύματα, οι απόψεις και οι κρίσεις οφείλουν

α) (…) ,β) (…)   γ) να μην αναφέρονται σε εσωτερικές διαδικασίες Συνελεύσεων, Επιτροπών και Οργάνων των Τμημάτων και του Ιδρύματος.»

Θέλω με το μήνυμα μου αυτό να σου επιστήσω την προσοχή σου στο ότι σας διέφυγε να περιλάβετε στην παραπάνω διάταξη την μονάδα του εργαστηρίου. 

Σύμφωνα με το παραπάνω πνεύμα δεν πρέπει να επιτρέπετε σε κανέναν να αναφέρεται σε εσωτερικές

διαδικασίες ενός εργαστηρίου. Για σκεφτείτε αν το κάθε εκβιαζόμενο  (για να μην πω «βιαζόμενο») από τον Διευθυντή του εργαστηρίου κατώτερο μέλος ΔΕΠ βγαίνει και καταγγέλλει τον «βιασμό». Τι διασυρμός για το Πανεπιστήμιο! Για σκεφτείτε τι θα γίνει στην κοινωνία αν δώσουμε το δικαίωμα στα βιαζόμενα μέλη των οικογενειών να αναφέρονται σε εσωτερικές διαδικασίες της οικογένειας τους. «Αυτό είναι το σπίτι μας» έγγραφε πριν μερικούς μήνες συνάδελφος σε σχετικό μήνυμα του στο ΒΗΜΑ και του απαντούσα 

«Αν όμως αναφέρεστε στην κριτική η οποία ασκείται για τις πρακτικές αυτές, τότε θα αναφωνήσω εγώ Enough is enough ενάντια στο μήνυμα σας**.  Και την επόμενη φορά, σας παρακαλώ, φροντίστε να έχετε ένα πιο πιστικό επιχείρημα από το  “είναι το σπίτι μας”. Αυτό το χρησιμοποιεί και ο ασκών ενδοοικογενειακή βία για να φιμώσει την αντίδραση των θυμάτων του. Και δεν μπορώ να σας φανταστώ να αναφωνείτε Enough is enough ενάντια στην υπερβολική αντίδραση τους. Όπως δεν μπορώ να υποθέσω πως ο συνάδελφος κ. ******* σας έδωσε συγχαρητήρια για κάτι τέτοιο. Αν και όλα είναι πιθανά σε αυτό το Πανεπιστήμιο.» (εδώ)

Σημείωνα επίσης πως «Η ανεξαρτησία μιας επιτροπής Δεοντολογίας είναι ο πρώτος και θεμελιώδης παράγοντας που θα διασφαλίσει τον σεβασμό της από την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Και η όποια ανεξαρτησία δεν μπορεί να διασφαλισθεί αν δεν υπάρχει τουλάχιστο απόλυτη διαφάνεια στην διαδικασία σύστασης της και στα κριτήρια επιλογής των μελών της.»

Και προς θεού δεν έχω στόχο να αμφισβητώ με τα παραπάνω την προσωπική σου ανεξαρτησία την οποία είναι φυσικό και έχεις κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεσαι. Γιατί όπως σημείωνα σε σχετική μου παρέμβαση στο ΒΗΜΑ

«Η προσωπική ανεξαρτησία μέλους επιτροπής κρίνεται από την συμμετοχή του στο συνολικό έργο της επιτροπής. Αυτό δεν το γνωρίζω οπότε αδυνατώ να έχω άποψη επί του θέματος και φυσικά δεν έχω καμία αναφορά επί αυτού στην παρέμβαση μου. Σε κάθε περίπτωση όμως η τοποθέτηση ενός μέλους ΔΕΠ (από ένα σύνολο 600) ως Προέδρου σε δύο επιτροπές (efsyn )την ίδια χρονική περίοδο προδιαθέτει, καλώς ή κακώς.» (εδώ)

Τέλος, ως Νομικός που είσαι σε παρακαλώ να ενημερώσεις την κοινότητα για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας και τη σχετική νομολογία και έχουν σχέση με το πως οφείλει ένας πολίτης να αντιδράσει όταν διαπιστώσει ατασθαλίες σε επιτροπές, όργανα, κ.λ.π. τα οποία  διαχειρίζονται Δημόσια περιουσία.

Φιλικά

Κλεάνθης Θραμπουλίδης


2 σχόλια:

  1. γ) (...)"να μην αναφέρονται σε εσωτερικές διαδικασίες Συνελεύσεων, Επιτροπών...κ.λπ." Ευκαιρία λοιπόν να μαθαίνουμε για τις ...μεταγραφές των ποδοσφαιριστών στη νέα περίοδο και την πορεία του αναμενόμενου κυκλώνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανακοίνωση της ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ για το "BHMA"
    "H δυνατότητα άμεσης και ελεύθερης επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και η δυνατότητα έκφρασης κριτικής στις αποφάσεις και πράξης της Διοίκησης, αλλά και των διαφόρων συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου είναι σημαντικά συστατικά στοιχεία δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας και υπό αυτό το πρίσμα ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ θεωρεί πολύ σημαντική την λειτουργία της πλατφόρμας «TO BHMA».

    Σε ένα χώρο, όπως το Πανεπιστήμιο, πρέπει να εκφράζονται όλες οι απόψεις, χωρίς λογοκρισία ή άλλη δέσμευση. Το ήθος, ύφος και το περιεχόμενο των οποιοδήποτε ανακοινώσεων χαρακτηρίζει τον συντάκτη και δεν μπορεί να υφίσταται οποιοσδήποτε περιορισμός ή λογοκρισία ή πειθαρχική διαδικασία. Με την έννοια αυτή δεν είμαστε υπέρ της λογοκρισίας ή άλλης μορφής περιορισμού της έκφρασης εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Είναι προφανές ότι οι απόψεις και η κριτική πρέπει να εκφράζονται με τρόπο που συνάδει και αρμόζει σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αναρτήσεις κλπ. είναι ενυπόγραφες και την ευθύνη του δόκιμου ή αδόκιμου περιεχομένου τους φέρει ο υπογράφων.

    Όσον αφορά «τεχνικά» στοιχεία της λειτουργίας της πλατφόρμας, θεωρούμε ότι χρήστες της πρέπει να είναι όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας με δυνατότητα διαγραφής όσων δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτήν. Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα επισύναψης αρχείων στα μηνύματα προς «to vima».

    ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ MEΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ "

    ΑπάντησηΔιαγραφή