Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Εξ' αποστάσεως ή δια ζώσης; Λέμε όχι στο “νεκρό” Πανεπιστήμιο

Δημοσιεύθηκε στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ  11/9/2020
Αναρτήθηκε στο  ΒΗΜΑ (TOVIMA) του Πανεπιστημίου 10/9/2020

H πολιτεία με την ΚΥΑ αρ. 115744/Ζ1 της 4ης  Σεπτεμβρίου 2020 θέτει σε πλήρη λειτουργία τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Δημοσιοποιώ τις παρακάτω θέσεις που είναι η βάση μιας υπό διαμόρφωση πρότασης λειτουργίας κατά το χειμερινό εξάμηνο 2020-21 (εδώ), επειδή παρά την παραπάνω απόφαση της Πολιτείας έχει εκφραστεί από συναδέλφους μια ισχυρή τάση να συνεχίσει το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί με τον  τρόπο που είχε διαμορφωθεί κατά την περίοδο προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας του (εξ’ αποστάσεως όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες).

Καθώς η επιλεκτική αναφορά σε άρθρα της ΚΥΑ (πρακτική που υιοθετήθηκε από συναδέλφους) δημιουργεί λανθασμένες

εντυπώσεις (με ή χωρίς πρόθεση) θα ξεκινήσω από το άρθρο 1 της ΚΥΑ σύμφωνα με το οποίο “Tα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) τίθενται σε πλήρη λειτουργία (…)”

Τι σημαίνει αυτό;

Σίγουρα όχι επανάληψη των πρακτικών τις οποίες είχαμε υιοθετήσει κατά “την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τους, η οποία είχε επιβληθεί ως έκτακτο μέτρο προστασίας κατά του κινδύνου διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού COVID -19 έως την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2019- 2020,” όπως επισημαίνει το ίδιο άρθρο.

Σημαίνει πως κύριος στόχος μας οφείλει να είναι η επιστροφή στις δια ζώσης δραστηριότητες. Αυτό βέβαια με την υποχρέωση να εφαρμόζουμε “τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 που ορίζονται στην παρούσα απόφαση.” όπως επισημαίνει το πρώτο άρθρο της ΚΥΑ.

Είναι υποχρέωση της Πανεπιστημιακής κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους του Πανεπιστημίου για την “πλήρη λειτουργία” του με δια ζώσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες ικανοποιώντας τους κανόνες που η ΚΥΑ ορίζει.

Επιχειρήματα όπως αυτά που ακούστηκαν στην Συνέλευση προχθές ή της παρακάτω μορφής (αντιγράφω από σχετικό μήνυμα συναδέλφου)

να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς θα ξανανοίξουμε. Το καλό σενάριο θα είναι όλα να πάνε κατ' ευχήν και να ξαναμπούμε στον κανονικό ρυθμό μας και οι φοιτητές να ευχαριστηθούν από τις ενέργειες και τις αποφάσεις μας. Το ουδέτερο σενάριο θα είναι οι φοιτητές να μην ανταποκριθούν και να παραμείνουν στα σπίτια τους. Το κακό σενάριο θα είναι να μας κατηγορήσουν ότι διακινδυνεύουμε την υγεία τους. Το πολύ κακό σενάριο θα είναι να υπάρξουν μερικά κρούσματα και η ιχνηλάτηση να πανικοβάλει μερικές δεκάδες οικογενειών. Στο απόλυτα κακό σενάριο μπορεί να έχουμε θανάτους. 

Ό,τι πιθανότητες και να βάλουμε στο κάθε σενάριο, είναι εμφανές ότι τα πιθανά ωφέλη του καλού σεναρίου δεν συγκρίνονται με τις πιθανές ζημιές των κακών σεναρίων. Ας προσέξουμε πολύ λοιπόν.

“Μια άλλη παράλειψη της ΚΥΑ είναι ότι ενώ στο Άρθρο 11 αναφέρει πως: "Σε περίπτωση κατά την οποία ο διδάσκων, στον οποίον έχει ανατεθεί διδακτικό έργο σχετικά με τη διεξαγωγή κλινικών ή/ και εργαστηριακών ασκήσεων, ανήκει αποδεδειγμένα σε ομάδα αυξημένου κινδύνου (ευπαθή ομάδα), με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος δύναται να ανατίθεται το εν λόγω διδακτικό έργο σε άλλον διδάσκοντα." εντούτοις δεν κάνει καμία πρόβλεψη για ευπαθή άτομα στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον των διδασκόντων.”

Επιχειρήματα αυτής της μορφής σίγουρα δεν μπορούμε να τα αναφέρουμε στους γονείς των φοιτητών μας που καταβάλουν τεράστια προσπάθεια να κρατήσουν σε λειτουργία την επιχείρηση τους και να διασφαλίσουν τα προς το ζην. Γιατί πιστεύω ότι και αν ακόμη είχαν τον μισθό τους “βρέξει χιονίσει”, όπως συμβαίνει με κάποιους άλλους, δεν θα ήθελαν να βλέπουν την επιχείρηση τους “νεκρή”, όπως "νεκρό" ήταν το Πανεπιστήμιο στην περίοδο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης
καθηγητής
Πανεπιστήμιο Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου