Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Τα ελληνικά ΑΕΙ στην ‘Κατάταξη της Σαγκάης 2020’ ... και οι ευθύνες

Αναρτήθηκε στο  ΒΗΜΑ (TOVIMA) του Πανεπιστημίου 20/8/2020 

Αγαπητή κ. Κυριαζοπούλου,

Προσπαθώ να αντιληφθώ τον στόχο του πρώτου (πιθανότατα, μετά από τα έξη (6) χρόνια θητείας) μηνύματος σας στο ΒΗΜΑ του Πανεπιστημίου Πατρών. Μηνύματος που παραβιάζει την επιλογή σας (όπως αυτή έχει τουλάχιστο καταγραφεί στα πρακτικά της Συγκλήτου Δεκ. 2019) να μην απαντάτε στο Βήμα.

Τα στοιχεία που μας παραθέτετε* (δείκτες αξιολόγησης της κατάταξης ShanghaiRanking's ARWU) δεν αλλάζουν τα “πραγματικά δεδομένα”  τα οποία αποτυπώνονται στην λίστα που κοινοποίησε ο συνάδελφος κ. Χριστόπουλος και την οποία παραθέτω

«Έξι ελληνικά ΑΕΙ περιλαμβάνονται στα 1000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για το 2020 και οι θέσεις τους είναι:
ΕΚΠΑ, 301-400
ΑΠΘ, 501-600
ΕΜΠ, 501-600
Παν/μιο Κρήτης, 601-700
Παν/μιο Ιωαννίνων, 801-900
Παν/μιο Θεσσαλίας, 901-1000»

Την θέση ενός ιδρύματος στις διεθνείς κατατάξεις δεν τις διαμορφώνουν Information Experts ούτε οι ακριβείς ορισμοί των δεικτών  αξιολόγησης της κάθε κατάταξης (υλικό που μας προωθήσατε) για να αμφισβητήσετε τα παραπάνω δεδομένα … και πιθανότατα τις ευθύνες της Διοίκησης για αυτά.

Η θέση ενός ιδρύματος στις διεθνείς κατατάξεις είναι αποτέλεσμα του Στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και άλλων παραγόντων όπως για παράδειγμα της Πολιτικής του Ιδρύματος για προσέλκυση ικανού Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

Οσον αφορά την ανάπτυξη του Ιδρύματος αυτός φαίνεται πως εξαντλήθηκε για εσάς με την επίτευξη του σημαντικότερου για εσάς στόχου, αυτού της συγχώνευση με το ΤΕΙ. Ενός στόχου για τον οποίο δεν διστάσατε ακόμη και να ενεργήσετε αντίθετα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου (εδώ). Ακόμη και να απειλήσετε τους διαφωνούντες με αυτό καθηγητές του Ιδρύματος πως «θα έρθει η ώρα που θα τα πούμε» (εδώ). Παρά δε το ότι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός χρεώνεται στην Σύγκλητο, ο τρόπος λειτουργίας των θεσμικών οργάνων (εδώ) αλλά και η παραβίαση των αποφάσεων της από την Διοίκηση (εδώ και εδώ) μου επιτρέπει να ισχυρισθώ πως η ευθύνη είναι αποκλειστικά της απερχόμενης Διοίκησης.   

Όσον δε αφορά την Πολιτική του Ιδρύματος για προσέλκυση αλλά και επιλογή του καλύτερου υποψηφίου για θέσεις ΔΕΠ, αυτή μόνο βελτίωση στις κατατάξεις δεν μπορεί να εγγυηθεί.

Όταν δεν μπορείς να διασφαλίσεις μια αξιοκρατική εκλογή, όταν δεν δίνεις στους υποψήφιους της θέσης τη δυνατότητα να δώσουν μια διάλεξη παρότι το ζητάνε, όταν επικροτείς “στημένα εκλεκτορικά”, όταν δεν μπορείς να διασφαλίσεις μια αδιάβλητη εκλογή, όταν … όταν …  

Και όταν επιλέγεις για αναπληρωτή καθηγητή υποψήφιο που με το έργο του δεν κατάφερε να γίνει αναπληρωτής ούτε στο ΤΕΙ και για να το κάνεις αυτό χαρακτηρίζεις  εκτός θέματος όλους τους άλλους, ακόμη και αναπληρωτή καθηγητή σε Πανεπιστήμιο του Καναδά (και που αυτούς το εκλεκτορικό θεώρησε τελικά πως δεν είναι εκτός θέματος) … (εδώ)

κ. Κυριαζοπούλου, κ. απερχόμενη Πρύτανης,

την ευθύνη για όλα αυτά δεν την έχουν τα συλλογικά θεσμικά όργανα, δεν την έχουν οι Information Experts. Την έχουν όσοι έχουν εκλεγεί για να Διοικήσουν. Και τελικά κρίνονται για αυτά … έστω και αργά … και παρά την παράταση του  εκλεκτού της καρδιάς τους Υπουργού.


Kleanthis Thramboulidis

Prof. of Software and System Engineering
Electrical & Computer Engineering
University of Patras, GREECE
URL: https://sites.google.com/site/thramboulidiskleanthis/

Αναφορές
* Σε ανάλογη περίπτωση και με ανοικτή επιστολή μου (εδώ) ισχυρίσθηκα πως «Οι ως άνω δηλώσεις σας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και αιτιολόγησα τον ισχυρισμό μου. Απάντηση δεν έλαβα. Ίσως στο πνεύμα της δήλωσης σας ότι έχετε επιλέξει να μην απαντάτε.

Ποια είναι τα 6 ελληνικά ΑΕΙ που κατατάσσονται στα καλύτερα του κόσμου, ΒΗΜΑ 17 Aug 2020
Με βάση τα αποτελέσματα της «Κατάταξη της Σαγκάης», συνολικά έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 1.000 καλύτερων του κόσμου (εδώ).

2 σχόλια:

  1. "Διαβάζω τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων. Δεκαπέντε (15!) τμήματα του πανεπιστημίου μας έχουν βάση κάτω από τα 10.000 μόρια, σε δυο εξ αυτών ακόμη και οι πρώτοι εισακτέοι είναι κάτω από αυτό το όριο. Υπάρχουν τμήματα μας με βάση 875 μόρια και ακόμη με 1025 και με 1700! Αυτοί φαντάζομαι έγραψαν μόνο το όνομα τους. Τι εκπαίδευση μπορεί να γίνει με αυτά τα δεδομένα;
    Ελπίζω να μην ακούσουμε πάλι δικαιολογίες που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.
    Υπάρχει κανείς, εκτός από τον υπουργό της καρδιάς μας, που να αισθάνεται κάποια ελάχιστη ευθύνη;" Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής, 28/8/2020

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόσπασμα από μήνυμα συναδέλφου για την θέση του ΠΠ στην κατάταξη Times Higher Education World University Rankings (ΤΗΕ) Το ΠΠ μαζί με το Θράκης, στο τέλος της λίστας ...
    "Στις 2/9/2020 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης των πανεπιστημίων από το Times Higher Education World University Rankings (ΤΗΕ). Σας γνωστοποιώ τη σειρά κατάταξης των ελληνικών πανεπιστημίων.
    Σε σχέση με πέρυσι, το Παν/μιο Πατρών έχει πτώση κατά 100 θέσεις, το ΕΚΠΑ έχει άνοδο 100 θέσεων ενώ τα άλλα πανεπιστήμια διατήρησαν τις θέσεις τους.

    --Παν/μιο Κρήτης, 351-400
    --ΕΚΠΑ, 401-500
    --ΑΠΘ, 601-800
    --Παν/μιο Ιωαννίνων, 601-800
    --ΕΜΠ, 601-800
    --Παν/μιο Θεσσαλίας, 601-800
    --Παν/μιο Αιγαίου, 801-1000
    --Παν/μιο Πατρών, 1001+
    --Παν/μιο Θράκης, 1001+"

    ΑπάντησηΔιαγραφή