Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Αξιότιμη κ. Πρύτανης .... ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Δημοσιεύθηκε στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ  1/8/2020
Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA) 4/8/2020 

ΠΡΟΣ
κ. Κυριαζοπούλου,
Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: Αντιακαδημαικές, και όχι μόνο, πρακτικές σε εκλογή μέλους ΔΕΠ


Αξιότιμη κ. Πρύτανης,

Ως μέλος τριμελούς εισηγητικής επιτροπής για την εκλογή αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα ΗΜ&ΤΥ σας απέστειλα σειρά εγγράφων με κοινοποίηση στον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών και διεθνών θεμάτων, και υποψήφιο Πρύτανη, στα οποία αναφέρω μια σειρά από αντιακαδημαικές, και όχι μόνο, πρακτικές στην εν λόγω εκλογή.
Στα έγγραφα μου αυτά η μόνη απάντηση της Πρυτανικής αρχής ήταν πως ο έλεγχος νομιμότητάς θα διενεργηθεί μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.
Την κριτική μου στις αντιακαδημαικές πρακτικές κοινοποίησα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα για να προκαλέσω τον προβληματισμό της επί του πολύ σοβαρού θέματος εκλογής καθηγητών.
Σύμφωνα με απάντηση σας σε σχετικό με την εκλογή αυτή άρθρο της εφημερίδας Πελοπόννησος (27 Μαΐου 2020 με τίτλο “Άκυρη η εκλογή και άμεση έρευνα”) φέρεστε, μεταξύ άλλων, να έχετε δηλώσει πως “η εκλογή για την οποία ο κ. Θραμπουλίδης προχώρησε σε καταγγελία, ακυρώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και η θέση θα επαναπροκηρυχτεί”.
Φέρεστε επίσης να έχετε δηλώσει ότι «Είναι πολύ σοβαρό θέμα για το πανεπιστήμιό μας αυτό. Οι αιτιάσεις του κ. Θραμπουλίδη που έχουν ανακοινωθεί και στον διαδικτυακό μας τόπο αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Το Πανεπιστήμιό μας ήδη εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες μέσα από τα αρμόδια όργανά του ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης»

Οι ως άνω δηλώσεις σας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για τους παρακάτω λόγους:
1.    Δεν με καλέσατε ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε εσείς ούτε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαικών υποθέσεων, ούτε κάποια από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, οι οποίες σύμφωνα με την δήλωση σας ερευνούν τις “αιτιάσεις” μου, για να δώσω επιπλέον στοιχεία ή να αιτιολογήσω/ επιχειρηματολογήσω για τις θέσεις που εξέφρασα και δημόσια στην Πανεπιστημιακή κοινότητα για το εν λόγω θέμα.
2.    Η εν λόγω διαδικασία εκλογής κρίθηκε (σύμφωνα με την διαπιστωτική πράξη) καθόλα Νόμιμη από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου και προωθήθηκε για έλεγχο Νομιμότητας στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο και διενεργεί τον τελικό έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας.
3.    Το Υπουργείο μέχρι σήμερα δεν έχει ενημερώσει επίσημα τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου για την ολοκλήρωση του ελέγχου Νομιμότητας από μέρους του.
4.    Η επαναπροκύριξη της θέσης μπορεί να γίνει μόνο μετά την πιθανή επαναδιάθεση της από το Υπουργείο στο Πανεπιστήμιο (η θέση μπορεί και να χαθεί για το Πανεπιστήμιο καθώς δεν κατάφερε αυτό να την αξιοποιήσει για τρία χρόνια που την είχε στην διάθεση του - εδώ) και όλα αυτά μόνο μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου Νομιμότητας από το Υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κριτική που άσκησα για τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν στην εν λόγω εκλογή αλλά και για την κριτική μου κατά της διαδικασίας της συγχώνευσης με το ΤΕΙ, παραπέμφθηκα στην επιτροπή δεοντολογίας του Πανεπιστημίου με ένα ανύπαρκτο κατηγορητήριο. Και αυτό εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη της νέας Πρυτανικής αρχής, και μερικές μόνο μέρες μετά την δημοσιοποίηση στην Πανεπιστημιακή κοινότητα από μέρους μου ερώτησης προς υποψήφιο Πρύτανη και πρόεδρο της επιτροπής Δεοντολογίας (εδώ). Ερώτησης στην οποία δεν έλαβα ποτέ απάντηση. Δεν σας κρύβω ότι πολλοί συνάδελφοι μου δήλωσαν πως δεν πρέπει να έχω καμία αμφιβολία πως η παραπομπή μου στην επιτροπή δεοντολογίας είναι η “απάντηση” στην ερώτηση μου.

κ. Πρύτανης,

Ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος ήμουν και είμαι αντίθετος με αυτού του είδους τις πρακτικές καθώς α) είναι αντίθετες με τον όρκο που έδωσα ως δημόσιος λειτουργός, και β) δεν συνάδουν με τα ακαδημαϊκά ήθη αλλά και το Πανεπιστημιακό Άσυλο που προστατεύει τις διαφορετικές απόψεις αλλά και την άσκηση κριτικής στις πράξεις της Διοίκησης. Την θέση μου αυτή κοινοποίησα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα σε παρέμβαση μου με θέμα “Conflict of Interest andCode of Ethics – Άγνωστες λέξεις;” (εδώ).

Πιστεύω ακράδαντα πως “Η αξιοκρατία στα πανεπιστήμια και η εκλογή των καθηγητών είναι το σοβαρότερο θέµα προς αντιµετώπιση”. Αυτό δηλώνει εξάλλου και ο Υφυπουργός Παιδείας καθηγητής κ. Διγαλάκης σε σχετικό άρθρο (ΕΘΝΟΣ 19/7/2020 - Νέο νομοσχέδιο βάζει τέλος στην οικογενειοκρατία στα ΑΕΙ) προαναγγέλλοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης να βάλει τέλος σε πρακτικές ανάλογες με αυτές στις οποίες αντέδρασα.

Όφειλαν όμως, κ. Πρύτανης, τα ίδια τα Πανεπιστήμια να έχουν μηχανισμούς που να διασφαλίζουν την αξιοκρατία και όχι να περιμένουν από το Υπουργείο να τους επιβάλει αυτά που σε σοβαρά Πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι αυτονόητα.

Με τιμή
Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Καθηγητής
Πανεπιστήμιο Πατρών

4 σχόλια:

  1. Η παραπομπή του Καθ/τή Κλεάνθη Θραμπουλίδη στην επιτροπή δεοντολογίας του Πανεπιστημίου "δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα"όπως απαντά λεπτομερώς ο κ. Θραμπουλίδης. Μοιραία όμως παραμένει η ωμή πραγματικότητα.
    Η οψιμάθεια που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων της χώρας καλύπτεται στις εκλογές για την αναρρίχησή τους στην ανώτερη βαθμίδα από την κομματική τοποθέτηση ή τη συγγένεια τους (αν είναι δικός μας...) και όχι από την αξιολόγησή τους σύμφωνα με την επιστημονική τους κατάρτιση.
    Το αμερικανικό μοντέλο με τις 4 βαθμίδες ΔΕΠ υπήρξε εξ αρχής αποτυχία για το εσωστρεφές, πολιτικο-συγγενικό ελληνικό σύστημα που επικρατεί στις εκλογές μελών ΔΕΠ. Η αποτυχία αυτή αποτυπώνεται εκτός των άλλων και στη χρόνια κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων σε διεθνή κλίμακα που κυμαίνεται μεταξύ 300 & 350ης θέσης...
    Συνεπώς, ακούγεται σαν κοροϊδία από το Υπουργείο Παιδείας "ο αποκλεισμός συγγενικού προσώπου από την εκλογή μέλους ΔΕΠ". Λες και όλα τα άλλα αναφερόμενα να λειτουργούν άψογα, δηλαδή "μ' άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθηγητές οι άξιοι, όχι οι κουμπάροι. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 19/10/2020

    "Καθηγητές ΑΕΙ από τους 30 υποψηφίους για μία θέση διδάσκοντος στο τμήμα τους, απέκλεισαν τους 29. Ο τριακοστός, και ο μόνος που προκρίθηκε, φέρεται να είναι συγγενικό πρόσωπο στελέχους του τμήματος! Διδάσκων σε ΑΕΙ της Αθήνας στο εκλεκτορικό σώμα για την προαγωγή του έχει «βάλει» τον… κουμπάρο του! Σε άλλο ΑΕΙ υποψήφιος για μία θέση ήταν επί χρόνια στενός συνεργάτης του προέδρου της εισηγητικής επιτροπής για τους υποψηφίους. «Το κλειδί είναι στο πόσο “φωτογραφικά” ορίζεται το γνωστικό αντικείμενο στην προκήρυξη της θέσης», λέει στην «Κ» πανεπιστημιακός, περιγράφοντας ένα από τα «παράθυρα» μέσω των οποίων οι καθηγητές προωθούν ημετέρους σε νέες θέσεις διδασκόντων. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί αλλαγή του τρόπου εκλογής πανεπιστημιακών. «Η ποιότητα ενός πανεπιστημίου συναρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό με αυτή του διδακτικού και ερευνητικού του προσωπικού. Η αναβάθμιση των πανεπιστημίων μας περνάει μέσα από την καθιέρωση κουλτούρας αριστείας και αξιοκρατίας στις εκλογές των καθηγητών τους», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Βασίλης Διγαλάκης.

    Ειδικότερα, ..." ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 19/10/2020

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πανεπιστήμια είναι οι άνθρωποι και οι ιδέες τους
    "Στα μεγάλα και διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, το συμβούλιο του ιδρύματος, μαζί με τον ή την πρύτανη, χαράζει τη στρατηγική ανάπτυξης για το ίδρυμα. Στο στρατηγικό πλάνο, κάθε σχολή και τμήμα έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Τα αντικείμενα στις προκηρύξεις δεν μπορεί να είναι ο τίτλος του διδακτορικού ενός συγκεκριμένου υποψηφίου που έχει στο μυαλό της μία ομάδα καθηγητών. Οι προκηρύξεις και τα γνωστικά αντικείμενα έχουν κεντρικό σχεδιασμό και η πρυτανεία έχει λόγο. Καμία θέση από κανένα τμήμα δεν δίνεται αυθαίρετα, αλλά υπάρχει προγραμματισμός που προκύπτει από τη συνεργασία της πρυτανείας και σχολών. Η πρυτανεία και η κοσμητεία εγκρίνουν την προκήρυξη της θέσης μόνο αν έχουν τεκμήρια από το τμήμα ότι η επιλογή θα κινηθεί στη σφαίρα της αριστείας και όχι της «πνευματικής οικογένειας» των καθηγητών που είναι ήδη μέσα στο ίδρυμα. "
    Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18/10/2020

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι Артур Борис κάτοικος/πολίτης της Ρωσικής Δημοκρατίας. Είμαι 42 ετών, επιχειρηματίας/επιχειρηματίας. Κάποτε είχα δυσκολίες στη χρηματοδότηση του έργου/της επιχείρησής μου, αν όχι για έναν καλό μου φίλο που με σύστησε στον κ. Pedro για να πάρω ένα δάνειο αξίας $250.000 USD από την εταιρεία του. Όταν επικοινώνησα μαζί τους, χρειάστηκαν μόλις πέντε εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του δανείου μου και να μεταφερθεί στον λογαριασμό μου. Ακόμη και με ένα κακό πιστωτικό ιστορικό, εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εσάς. Προσφέρουν επίσης κάθε είδους δάνεια όπως επιχειρηματικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια, προσωπικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτου. Δεν ξέρω πώς να τους ευχαριστήσω για όσα έχουν κάνει για μένα, αλλά ο Θεός θα τους ανταμείψει σύμφωνα με τα πλούτη του στη δόξα. Εάν χρειάζεστε επείγουσα οικονομική βοήθεια, επικοινωνήστε μαζί τους σήμερα μέσω email  pedroloanss@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή