Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Επαναπροκύριξη θέσης ... άγονης (για το Πανεπιστήμιο) εκλογής

Α. Facts
B. Ερωτήσεις


Α. Facts

27 Μαίου 2020 (εκτός χρονικής σειράς). Η Πρύτανις σύμφωνα με δημοσίευμα στην Πελοπόννησο δηλώνει πως η εκλογή “ακυρώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και η θέση θα επαναπροκηρυχτεί.”

(με χρονική σειρά) 
30 Μαρτίου 2017: H Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής δίνει μία θέση Καθηγητή/Λέκτορα στο Τμήμα ΗΜ&ΤΥ.

11 Δεκ 2017: Ο  Διευθυντής του Τομέα, ορίζει τον τίτλο και την περιγραφή της θέσης.
12 Δεκ 2017: Η πρόταση γίνεται πρόταση του Τμήματος.

20-6-2018: Ημερομηνία λήξης υποβολών. (αναλυτικά όλο το ιστορικό)

13-9-2019: Τα δύο μέλη της εισηγητικής επιτροπής (μεταξύ των οποίων ο Διευθυντής του Τομέα):
α) βγάζουν, για την θέση του Αναπληρωτή καθηγητή, εκτός θέματος όλους τους υποψηφίους εκτός από αυτόν που προτείνουν, και
β) προτείνουν, για την θέση του Επίκουρου καθηγητή, 3 υποψηφίους (με σειρά κατάταξης). Βγάζουν δε εκτός θέματος πάλι όλους τους υποψηφίους που είχαν υποβάλει και για την θέση του Αναπληρωτή.

14-2-2020: Ο προτεινόμενος (από τα 2 μέλη της εισηγητικής επιτροπής) για την θέση του Αναπληρωτή αποσύρει την υποψηφιότητα του.
Τα μέλη του εκλεκτορικού θεωρούν πως κακώς οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν τεθεί εκτός θέματος. Δεν εκλέγεται κανείς για την θέση του Αναπληρωτή.
Δεν εκλέγεται κανείς για την θέση του Επίκουρου καθώς ο Διευθυντής του Τομέα ο οποίος στο εισηγητικό σημείωμα είχε προτείνει 3 υποψηφίους αποφασίζει να μην ψηφίσει κανέναν.

12-5-2020: Συντάσσεται και αποστέλλεται (μετά τον έλεγχο Νομιμότητας) στο Υπουργείο η Διαπιστωτική Πράξη σύμφωνα με την οποία η εκλογή απέβη άγονη.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2020 (μεσημέρι). Τα μέλη του Τομέα καλούνται σε συνέλευση τη Δευτέρα το μεσημέρι με μόνο θέμα να αποφασίσει ο Τομέας πως θα προχωρήσει για την θέση.
Μια ώρα αργότερα τα μέλη του Τμήματος καλούνται σε Συνέλευση Τμήματος και ένα από τα θέματα είναι “Επί της άγονης εκλογής …”

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020. Ο τομέας αποφασίζει (πάντα με Δημοκρατικές διαδικασίες) να ζητήσει από το Υπουργείο την επαναπροκύριξη της θέσης στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο.

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020. Ο Τομέας προτείνει στην Συνέλευση του Τμήματος να ζητήσει από το Υπουργείο επαναπροκύριξη της θέσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 41 (Νόμος 4521/2018) 
“Αν η εκλογή για την αρχικώς εγκριθείσα και προκηρυχθείσα θέση κατέστη άγονη. Στην περίπτωση αυτή, η νέα προκήρυξη διενεργείται από το ίδιο ή άλλο Α.Ε.Ι., ύστερα από απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία κατανέμονται οι θέσεις στα Ιδρύματα.

Β. Ερωτήσεις

1.    Τι σχέση έχουν όλες οι παραπάνω ενέργειες με την δήλωση της Πρυτάνεως πως η εκλογή “ακυρώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και η θέση θα επαναπροκηρυχτεί.”

2.    Γιατί αυτή η “πρεμούρα” για την λήψη της απόφασης αιτήματος επαναπροκύριξης μιας θέσης που το Τμήμα έβγαλε άγονη μετά από 3 χρόνια παρά το ότι το εισηγητικό σημείωμα πρότεινε 3 υποψηφίους. Γιατί δεν έγινε δεκτό το αίτημα να δοθεί χρόνος στα μέλη του Τομέα και της Συνέλευσης να επεξεργαστούν το θέμα και η όποια λήψη απόφασης να γίνει στην επόμενη Συνέλευση του Τομέα και του Τμήματος;

3.    Μέσα σε ποιο Νομικό πλαίσιο εντάσσεται ή όλη διαδικασία τη στιγμή που η εν λόγω εκλογή βρίσκεται στο Υπουργείο για έλεγχο Νομιμότητας και είναι ακόμη ανοικτή η προθεσμία υποβολής ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους; Μήπως να ασκήσει πίεση στο Υπουργείο παρεμβαίνοντας εξωθεσμικά στην διαδικασία ελέγχου της Νομιμότητας, και στην διαδικασία επανακατανομής της θέσης στο ΠΠ και στην συνέχεια στο Τμήμα;  

4.   Αν ισχύει η απάντηση που δόθηκε από τον Πρόεδρο, να ασκήσουμε δηλαδή πίεση στο Υπουργείο να δώσει μια νέα θέση στο Τμήμα για επαναπροκύριξη στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της τρέχουσας θέσης ( η οποία μπορεί να διοερκέσει και 3 χρόνια), τι θα γίνει αν η τρέχουσα θέση γυρίσει μετά από 3-4 μήνες στο Τμήμα καθώς δεν θα έχει περάσει τον έλεγχο Νομιμότητας. Στην περίπτωση αυτή δεν θα έχουμε 2 θέσεις στο ίδιο ακριβώς γνωστικό αντικείμενο με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει στην μελλοντική κατανομή θέσεων στο Τμήμα; 

5.  Ασκήθηκε πίεση ή/και αποσπάσθηκε υπόσχεση από την Διοίκηση ότι η θέση θα διατεθεί στο Τμήμα για την περίπτωση που το Υπουργείο την δώσει στο Πανεπιστήμιο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου