Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Η 4-ετής πρυτανική θητεία

Η 4-ετής πρυτανική θητεία είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για ένα νευραλγικό χώρο, όπως είναι κατ' εξοχήν το Πανεπιστήμιο, όπου οι ιδέες, τα σχήματα και οι πεποιθήσεις αλλάζουν σε καθημερινή βάση με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σε μια 4-ετή π.χ. φοίτηση, ο φοιτητής(-τρια) δεν θα έχει περιθώρια επιλογής ούτε να γνωρίσει αλλαγή Πρύτανη, ούτε να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του. Περιορίζεται μόνο στον παθητικό ρόλο του παρατηρητή! Έτσι, η ατομική πρωτοβουλία και συνείδηση πέφτει σε λήθαργο. Όμως, "Ο κάθε πολίτης γεννιέται με τη συνείδηση και τις ιδέες του" (Πλάτων). Δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η γνώμη του από μια πλειοψηφία που εκ των προτέρων έχει πάρει τις αποφάσεις της...

Ακολούθως, η μακρόχρονη ..."Πρύτανη"-ολογία! αποπροσανατολίζει την πανεπιστημιακή κοινότητα από το έργο της διδασκαλίας και έρευνας, μετατρέποντας τον πανεπιστημιακό χώρο σε πεδίο "εκκολαπτόμενων" πολιτικάντηδων, κάθε λογής παρατάξεων! Όμως, όσο συντομότερη είναι η διάρκεια μιας πρυτανικής θητείας, τόσο το καλύτερο είναι αυτό για το Πανεπιστήμιο, σε αντιστοιχία με το "Όσο συντομότερη είναι η θητεία μιας κυβέρνησης, τόσο το καλύτερο είναι αυτό για τη χώρα" (Henry David Thoreau, Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής, Concord-Massachusetts 1817-1862).

Δημήτρης  Φρυδάς  

Καθηγητής (αφυπηρετήσας)

Πανεπιστήμιο Πατρών 

2 σχόλια:

  1. Αν τα 4 χρόνια είναι πολλά τι θα έλεγε ο Henry David Thoreau για τα 6+4;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ξεχασμένος σήμερα συγγραφέας και ποιητής Henry David Thoreau: Resistance to civil Government(Πολιτική Ανυπακοή 1849), μαθητής του Αμερικάνου φιλόσοφου Ralf Waldo Emerson, ως οπαδός του "Υπερβατισμού"(transcendentalism)-η διαίσθηση υπεράνω λογικής και εμπειρίας-θα χαρακτήριζε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο στην εξουσία, σαν "ανερμάτιστη περίοδο".

      Διαγραφή