Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Μιζέρια, Όραμα και … Enough is enough

Αγαπητέ κ. Μακρίδη,

Ίσως και να συμφωνώ μαζί σας. Ίσως και όχι. Αυτό εξαρτάται από την σημασία που έχει για εσάς ο όρος Μιζέρια και ο όρος Όραμα.

Θα προσπαθήσω να γίνω πιο σαφής με ένα παράδειγμα. Θα επανέλθω με περισσότερα αν αυτό δεν σας είναι αρκετό για να φτάσουμε σε ένα κοινά αποδεκτό ορισμό των όρων Μιζέρια και Όραμα.

Το Παράδειγμα
Ως μέλος τριμελούς Εισηγητικής επιτροπής ζητάω, για να συντάξω την εισηγητική έκθεση και να προτείνω τον καταλληλότερο υποψήφιο για την θέση στο Τμήμα μου, να δοθεί η δυνατότητα
στους υποψηφίους να δώσουν από μία διάλεξη. Το ζητάω από την τριμελή επιτροπή. Το ζητάω από τον Πρόεδρο. Το ζητάω από την Διοίκηση. Το ζητάω από τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Ακαδημαικών και διεθνών θεμάτων. Κανένα αποτέλεσμα.

Αναγκάζομαι να κοινοποιήσω το αίτημα μου αυτό στην Πανεπιστημιακή κοινότητα, ασκώντας κριτική για την μη εφαρμογή αυτής της τόσο αυτονόητης για κάθε σοβαρό Πανεπιστήμιο πρακτικής . Και αυτό με κίνδυνο να προκαλέσω σε εσάς την αγανάκτηση και την αναφώνηση “Enough is enough.”

Αγαπητέ κ .Μακρίδη,

Αν αυτό, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα … φτάνουμε στο σημείο να το αποκαλούμε Όραμα. Και ναι! Είναι ένα από τα Οράματα μου να δω σε αυτό το Τμήμα, σε αυτό το Πανεπιστήμιο να μην έχουν θέση Αντιακαδημαικές πρακτικές στις εκλογές μελών ΔΕΠ. Τι σημασία αυτού υποθέτω την αντιλαμβάνεστε. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για αυτό.

Όραμα για μένα είναι να μπορεί ένα μέλος ΔΕΠ να απευθυνθεί στην Διοίκηση ενάντια σε Αντιακαδημαικές πρακτικές και να μπορεί να βρει δικαίωση και όχι να κινδυνεύει να δεχθεί κλήση από την επιτροπή Δεοντολογίας.

Μπορεί κάποιος όλη αυτή την διεκδίκηση του αυτονόητου να την ονομάζει “Μιζέρια”. Δικαίωμα του. Μπορεί ακόμη και να τη στηρίζει με πράξεις. Μόνο που πότε θα πρέπει να μπορεί να διασφαλίσει πως θα κληθούν στην επιτροπή Δεοντολογίας όσοι έχουν αυτό το Όραμα. Αυτό το τελευταίο εγώ το ονομάζω “Λαμογιά”.

Αν αναφωνείτε Enough is enough ενάντια στις Αντιακαδημαικές πρακτικές όπως αυτή του παραδείγματος* τότε είμαι μαζί σας.

Αν όμως αναφέρεστε στην κριτική η οποία ασκείται για τις πρακτικές αυτές, τότε θα αναφωνήσω εγώ Enough is enough ενάντια στο μήνυμα σας**.

Και την επόμενη φορά, σας παρακαλώ, φροντίστε να έχετε ένα πιο πιστικό επιχείρημα από το  “είναι το σπίτι μας”. Αυτό το χρησιμοποιεί και ο ασκών ενδοοικογενειακή βία για να φιμώσει την αντίδραση των θυμάτων του. Και δεν μπορώ να σας φανταστώ να αναφωνείτε Enough is enough ενάντια στην υπερβολική αντίδραση τους. Όπως δεν μπορώ να υποθέσω πως ο συνάδελφος κ. Πατρινός σας έδωσε συγχαρητήρια για κάτι τέτοιο. Αν και όλα είναι πιθανά σε αυτό το Πανεπιστήμιο.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Καθηγητής
Τμήμα ΗΜ&ΤΥ

*Ίσως μου διέφυγε η αναφώνηση σας “Enough is enough” ενάντια σε πρακτικές αυτού του είδους όταν τις κοινοποιούσα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα.

**
“Άχαρο και Μίζερο” ... Νο 1: Αντιακαδημαϊκές πρακτικές σε εκλογές μελών ΔΕΠ εδώ
Τι είναι το ΒΗΜΑ; “Άλλη Πνύκα” ή “τόπος αποφόρτισης απωθημένων”; (Μέρος Α) εδώ

1 σχόλιο:

  1. Απολογούμαι γιατί δεν σας είχα έγκαιρα υποστηρίξει για αυτές σας τις τοποθετήσεις.
    Π. Κατσώρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή