Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Περί αρμοδιοτήτων και σύστασης της Επιτροπής Δεοντολογίας του Βήματος

Αγαπητέ Μιχάλη,

Με έκπληξη πληροφορήθηκα από το σχετικό μήνυμα σας (ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ  5.6.2020) πως η διορισμένη* Επιτροπή Δεοντολογίας του Βήματος (ΕΔΕΒ) του ΠΠ που είναι “θεσμικά επιφορτισμένη” βάσει της συστατικής της πράξεως για την “τήρηση των όρων δεοντολογίας” είναι υπεύθυνη και για τη διαχείριση πειθαρχικών παραπτωμάτων  που εντάσσονται στο πλαίσιο που ορίζει η Παρ. 1 του άρθρου 84 του Εσωτερικού Κανονισμού του Πανεπιστημίου Πατρών (ΦΕΚ 3899/ 25-10-2019  τ.Β') και πιο συγκεκριμένα, όπως εσείς μας αναφέρετε, την περίπτωση χρησιμοποίησης “χώρων,
εγκαταστάσεων και υποδομών του ιδρύματος με τρόπο αντίθετο προς τον προορισμό τους και τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία τους ή χωρίς τη νόμιμη άδεια του αρμόδιου οργάνου του Α.Ε.Ι.”

Ισως να είναι αυτός ο λόγος που η Διοίκηση του Ιδρύματος δεν προέβη σε κάποια ενέργεια όταν με το με Αρ. Πρωτ. 5810/27-2-2019 έγγραφο μου προς τον Αναπληρωτή Πρύτανη Διεθνών και Ακαδημαϊκών θεμάτων ενημέρωνα πως γραφείο «στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Τμήματος παραμένει εδώ και έξι (6) μήνες κλειδωμένο και δεν έχει κανένας υπάλληλος του Πανεπιστημίου κλειδί που να επιτρέπει την οποιαδήποτε πρόσβαση σε αυτό με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει.»

Με την ευκαιρία να σας υπενθυμίσω πως το κλείσιμο του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ένδεκα χρόνια πριν (Ιούνιος 2009) αποδόθηκε σε μια άλλη επιτροπή Δεοντολογίας η οποία εκείνη την περίοδο απαρτίζονταν, όπως κατ’ ιδίαν τουλάχιστο με ενημέρωσαν, από εκλεγμένα από την Πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι διορισμένα από τη Διοίκηση μέλη.

Ο ευνουχισμός της κριτικής προς την Πρυτανική αρχή από διορισμένες από την Διοίκηση επιτροπές Δεοντολογίας δεν τιμά την Πανεπιστημιακή κοινότητα σε μία περίοδο μάλιστα που δεν υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα έναντι των πρακτικών της Πρυτανικής αρχής.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης

*Η ανεξαρτησία μιας επιτροπής Δεοντολογίας είναι ο πρώτος και θεμελιώδης παράγοντας που θα διασφαλίσει τον σεβασμό της από την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Και η όποια ανεξαρτησία δεν μπορεί να διασφαλισθεί αν δεν υπάρχει τουλάχιστο απόλυτη διαφάνεια στην διαδικασία σύστασης της και στα κριτήρια επιλογής των μελών της.

ΥΓ
Αναμένω και εγώ τις απαντήσεις στα ερωτήματα επί των καθαρά Ακαδημαϊκών κριτηρίων που συνάδελφοι έθεσαν επί του επίμαχου θέματος και όχι μόνο.

2 σχόλια:

  1. Μια προσεκτική ανάγνωση θα σας έκανε να παρατηρήσετε ότι η ΕΔΕβ υπό την νυν σύστασή της λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2020. Επομένως αναμένωανάκληση των αιτιάσελων σας καθώς και των πολύ στενόχωρων αναφορών σας που αμφισβητύν την προσωπική μου ανεξαρτησία. Η Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση της Συγκλήτου την οποία ελπίζω να αναγνωρίζετε τουλάχιστον ως δημοκρατικό Όργανο του Πανεπιστημίου και όχι ως εσμό προθύμων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η προσωπική ανεξαρτησία μέλους επιτροπής κρίνεται από την συμμετοχή του στο συνολικό έργο της επιτροπής. Αυτό δεν το γνωρίζω οπότε αδυνατώ να έχω άποψη επί του θέματος και φυσικά δεν έχω καμία αναφορά επί αυτού στην παρέμβαση μου. Σε κάθε περίπτωση όμως η τοποθέτηση ενός μέλους ΔΕΠ (από ένα σύνολο 600) ως Προέδρου σε δύο επιτροπές (https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/203803_kako-deigma-politikis-i-katargisi-tis-nomikis-patron ") την ίδια χρονική περίοδο προδιαθέτει, καλώς ή κακώς.

    Στην παρέμβαση μου αναφέρομαι σε προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την ανεξαρτησία μιας επιτροπής Δεοντολογίας. Και αυτές είναι γνωστές. Χαρακτηριστικό απόσπασμα με τις αντίστοιχες αναλογίες
    «η άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και οι πράξεις που εκδίδουν δεν υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας (πολλώ δε μάλλον σε έλεγχο σκοπιμότητας) από τον Υπουργό. Περαιτέρω, τα μέλη τους διαθέτουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία.
    Η προσωπική ανεξαρτησία εκδηλώνεται στον διορισμό τους βάσει διαδικασίας που παρέχει εγγυήσεις αδιάβλητης κρίσης, στην πρόβλεψη ορισμένης θητείας και στη διασφάλιση αντίστοιχης στοιχειώδους οικονομικής ανεξαρτησίας. Η λειτουργική ανεξαρτησία έγκειται στη μη υπαγωγή τους στον ιεραρχικό έλεγχο ή στη διοικητική εποπτεία του Δημοσίου, ούτε φυσικά σε εντολές, διαταγές, οδηγίες ή παρεμβάσεις κάθε τύπου.» Πηγή: https://www.syntagmawatch.gr/my-constitution/ti-ine-oi-anexartites-arches-kai-se-ti-chrisimevoun/

    Το γεγονός ότι συστάθηκε με απόφαση της Συγκλήτου δεν διασφαλίζει τα παραπάνω. Οι αποφάσεις της Συγκλήτου υπόκεινται και αυτές σε κριτική. Ενδεικτικά αναφέρω:

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 07.06.2020 Για την απόφαση εξ αποστάσεως εξέτασης. https://www.kathimerini.gr/1081632/opinion/epikairothta/politikh/o-idiwtikos-vios-twn-e3etasewn

    Η χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου https://ellinikodimosiopanepistimio.blogspot.com/2020/06/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή