Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Εμείς σήμερα … δηλώνουμε πίστη

Ελεύθερη Σκέψη
Βουλευτής: «οι πρυτανικές αρχές μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ουδεμία ευθύνη φέρουν για αξιόποινες πράξεις που τυχόν διαπράχθηκαν μέσα σε κατειλημμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα» .
αν. Υπουργός Παιδείας: «Η θέση μας είναι ταυτόσημη. Ο νόμος είναι σαφής, ότι σε αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία. Σ' αυτό που είπατε, δεν έχω τίποτα να προσθέσω. Συμφωνώ απολύτως». εδώ
Πρύτανης: «Για μας, ανεξάρτητα από τη νομοθεσία, το πανεπιστημιακό άσυλο υπάρχει»
εδώ
Οργανωτική Επιτροπή: «Το περιστατικό βέβαια δηλώνει και την αδυναμία της Διοίκησης του Ιδρύματος να ελέγχει και να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι σ’ αυτό εκτελούν τα καθήκοντά τους και προφανώς οι απουσιάζοντες αδικαιολόγητα από το χώρο εργασίας τους μάλλον δεν θα έχουν και καμία συνέπεια.»
Πρύτανης: «η διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Οργανωτικής Επιτροπής, .. .»
Πρύτανης: «το Πρυτανικό Συμβούλιο, λειτούργησε μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του όσον αφορά την εκλογική διαδικασία» και ότι η «διενέργεια των εκλογών, με ό,τι αυτή συμπεριλαμβάνει (π.χ., ορισμός εφορευτικής επιτροπής) είναι αρμοδιότητα της Οργανωτικής Επιτροπής» εδώ
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής: «Ούτε ανέχομαι πλέον να συνεχίσω εκτιθέμενος σε προπηλακισμούς, εκφοβισμούς και προσβολές της ακαδημαϊκής και πολιτικής προσωπικότητάς μου και να αναλώνω δυνάμεις φυσικές και ψυχικές χωρίς ορατό αποτέλεσμα, ενώ οι εμπλεκόμενες αρμόδιες Αρχές και φορείς περί άλλα τυρβάζουν. Έτσι, παρότι εξακολουθώ να πιστεύω στο ριζοσπαστικό δυναμικό του ν.4009/2011, με λύπη και απογοήτευση παραιτούμαι από Πρόεδρος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής»
Υπουργός Παιδείας: «Βεβαίως ο νόμος ο οποίος έχει ψηφιστεί θα εφαρμοστεί, αλλά αποφασίσαμε να υπάρξει διάλογος, καθώς…» (...) «Επίσης είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η εικόνα του δημόσιου πανεπιστημίου το οποίο έχει τρωθεί. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε ένα διάλογο που έχει αρχίσει και διεξάγεται τους τελευταίους μήνες …» εδώ
Δημοσιογράφος: «Κύριε Υπουργέ, ωστόσο έχουν καθοριστεί εκλογές σε κάποια ιδρύματα, σε άλλα έχουν ήδη αναβληθεί…»
Υπουργός: «Τις επόμενες μέρες θα σας ενημερώσουμε για τα θέματα αυτά. (…) και θα αναλάβουμε τις ευθύνες μαςεδώ

Το πρόβλημα στην χώρα αυτή ήταν πάντα πως δεν μπορούσαμε να βρούμε τον υπεύθυνο ή να αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε το νόμο ή να αποφασίσουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. 

Αν εσείς, εκεί έξω, δεν τα καταλαβαίνεται όλα αυτά .. εμείς σήμερα δηλώνουμε πίστη.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Πηγή

3 σχόλια:

  1. Επιστολή Παραίτησης από την Οργανωτική Επιτροπή
    "ΘΕΜΑ: Παραίτηση από Οργανωτική Επιτροπή

    Σήμερα Δευτέρα 13/02/2012 ολοκληρώθηκε η εικοσαήμερη διορία υποβολής υποψηφιοτήτων για καθηγητές-εσωτερικά μέλη του πρώτου Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πατρών. Καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου αυτής το γραφείο της Γραμματέως της Οργανωτικής Επιτροπής τελούσε υπό το καθεστώς συνεχών στάσεων εργασίας ή καταλήψεων, οργανωμένων από το Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, συνεπικουρούμενου από τον Σύλλογο ΔΕΠ και φοιτητές, με δηλωμένο στόχο την ματαίωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας και καταχώρησης τους στο ειδικό πρωτόκολλο της Οργανωτικής Επιτροπής.
    Υπό τις συνθήκες αυτές, οι οποίες βεβαίως αποτελούν και σαφή ένδειξη του τι θα επακολουθήσει σε επόμενα στάδια της διαδικασίας εκλογών, εφ’ όσον συνεχίζει ισχύουσα η Υπουργική Απόφαση Φ1221/311/125673α/Β2/4-11-2011, όπως σας είχαμε κατ’ επανάληψιν επισημάνει, εγγράφως (επιστολές μας της 21/11/2011, 14/12/2011, 11/01/2012) και προφορικώς (συνάντηση της 15/12/2011), χωρίς δυστυχώς καμία διορθωτική ενέργεια εκ μέρους σας, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις σας για «έτοιμη» τροπολογία της ως άνω Υ.Α. που θα δημοσιοποιείτο μέχρι τις 10/01/2012, με θλίψη διαπιστώνω ότι είναι πλέον ή βέβαιον πως η Οργανωτική Επιτροπή του Πανεπιστημίου Πατρών ουσιαστικά παύει να έχει εφικτό, τουλάχιστον νομοτύπως, αντικείμενο.
    Συνεπώς, αρνούμενος να εμπλακώ περαιτέρω σε συνθήκες ανομίας, «κλεφτοπόλεμου» και άλλες παρόμοιου είδους αντιακαδημαϊκές, αντιδημοκρατικές, παρακμιακές και απαξιωτικές μεθοδεύσεις και πρακτικές αμφισβητούμενης νομιμότητας, δεν είμαι διατεθειμένος πλέον να συνεχίσω τις πολύμηνες προσπάθειές μου σε ένα εγχείρημα που κατ’ ουσίαν οδηγεί σε προδιαγεγραμμένη αποτυχία, μέσω μιας δυνητικά επικίνδυνης αλλά και ατελέσφορης διαδικασίας. Ούτε ανέχομαι πλέον να συνεχίσω εκτιθέμενος σε προπηλακισμούς, εκφοβισμούς και προσβολές της ακαδημαϊκής και πολιτικής προσωπικότητάς μου και να αναλώνω δυνάμεις φυσικές και ψυχικές χωρίς ορατό αποτέλεσμα, ενώ οι εμπλεκόμενες αρμόδιες Αρχές και φορείς περί άλλα τυρβάζουν. Έτσι, παρότι εξακολουθώ να πιστεύω στο ριζοσπαστικό δυναμικό του ν.4009/2011, με λύπη και απογοήτευση παραιτούμαι από *****.
    Με την ελπίδα ότι θα κοινοποιηθεί άμεσα τροπολογία που θα επιτρέψει την ακώλυτη και ασφαλή συμμετοχή όλων στη διαδικασία εκλογών του Συμβουλίου, εύχομαι στο νέο Πρόεδρο και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής καλή επιτυχία και στο Πανεπιστήμιο καλή και απρόσκοπτη συνέχεια.

    Με τιμή,

    *************"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιστολή Παραίτησης από την Οργανωτική Επιτροπή
    "Αποδεχόμενος με την αριθμ. Φ.120.61/202/111940ε/Β2/25.10.2011 απόφαση τον διορισμό μου ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για την ανάδειξη του πρώτου Συμβουλίου *********, λόγω αρνήσεως των τεσσάρων μελών της τελευταίας Πρυτανικής Αρχής (και ανήκοντας στην προ-προηγούμενη), θεώρησα ότι μπορώ να προσφέρω στην εφαρμογή ενός νόμου που, παρ’ ότι κατά τη γνώμη μου χρειάζεται αρκετές διορθώσεις, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση διόρθωσης της κατάστασης στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ήταν προϊόν συναίνεσης στην Βουλή των Ελλήνων, το οποίο ψηφίστηκε με τεράστια πλειοψηφία βουλευτών.
    Ο χρόνος που μπορούσα να διαθέσω ήταν από οικονομία του ελεύθερου χρόνου, λόγω πολλών ευθυνών μου, όχι μόνο ως *****. Η σημερινή όμως κατάσταση με αναγκάζει να αποχωρήσω αμετάκλητα, μη αντέχοντας άλλο μια σειρά παραλογισμών που συνέβησαν κατά την εκλογική διαδικασία και είχαν τελικά ως αποτέλεσμα την ματαίωση των εκλογών λόγω της συνεχούς κατάληψης του χώρου που ήταν το ειδικό πρωτόκολλο δηλώσεων υποψηφιοτήτων, καθώς και του κτιρίου Α’ του ********, στο οποίο θα διενεργούνταν οι εκλογές στις 14/3/2012.
    Μέχρι σήμερα, έχοντας αντιπαρέλθει αντιακαδημαϊκών και αντιδημοκρατικών ενεργειών, θεωρώ ότι ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής έχω ολοκληρώσει το εξαιρετικά δύσκολο έργο μου και η περαιτέρω παραμονή μου σε αυτήν είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου. Πεποίθησή μου είναι ότι η προσπάθεια επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας θα έχει το ίδιο ατελέσφορο αποτέλεσμα, καθώς μια μειοψηφική ομάδα μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας θα παρεμποδίσει για μία ακόμη φορά την εκλογική διαδικασία όπως έγινε και στις 14/3/2012. Η επανάληψη του ίδιου σκηνικού αφενός δεν συνάδει με την σοβαρότητα της κατάστασης και αφετέρου η επανάληψη ίδιων γεγονότων ευτελίζει την ίδια την διαδικασία και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.
    Η αποχώρησή μου αποτελεί για μένα προσπάθεια διαφύλαξης της προσωπικότητάς μου, της ιστορίας μου και της θέσης μου για το τι σημαίνει Δημοκρατία. Θεμέλιο της Δημοκρατίας είναι η νομιμότητα, η οποία ορίζεται αποκλειστικά και μόνο ως εφαρμογή και τήρηση των νόμων, που αποτελούν έκφραση συλλογικής βούλησης. Στη δημοκρατία οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και στη συνέχεια διορθώνονται ή αναθεωρούνται όταν αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν προάγουν το συλλογικό συμφέρον, το οποίο αποκλειστικά και μόνο επιδιώκει η δημοκρατία όταν θέτει νόμους. Κάθε αντίθετη συμπεριφορά δεν είναι μόνο αυτοαναίρεση της βούλησης κάθε πολίτη, αλλά και πράξη αντίθετη στη συλλογική βούληση, άρα είναι αντιδημοκρατική. Είναι μορφή φασισμού.
    Ευελπιστώ ότι στο μέλλον θα γίνουν κινήσεις που θα αποκαταστήσουν την ελεύθερη βούληση και τη Δημοκρατία στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο που την έχει ανάγκη.


    Με ιδιαίτερη τιμή,

    Καθηγητής ************"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιστολή Παραίτησης από την Οργανωτική Επιτροπή
    "Έχουν ήδη παρέλθει είκοσι ημέρες, χρόνος εκτιμώ ικανοποιητικός, από τότε που υπέβαλα την παραίτησή μου (7-3-2012) από την Οργανωτική Επιτροπή του Πανεπιστημίου Πατρών χωρίς ακόμη να έχει γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας.
    Τις απόψεις μου και τις θέσεις μου για το Ν. 4009/2011, τα πολλά θετικά του στοιχεία αλλά και τα άστοχα, τις έχω εκφράσει τόσο προφορικά όσο και μέσα από επιστολές που εστάλησαν στο Υπουργείο Παιδείας. Εκείνο όμως που νοιώθω την ανάγκη να κάνω είναι να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που μας συμπαραστάθηκαν ποικιλοτρόπως σε όλο το διάστημα της προσπάθειας υλοποίησης της διαδικασίας ανάδειξης του Συμβουλίου του Ιδρύματος και μας ενθάρρυναν να προχωρήσουμε ως Οργανωτική Επιτροπή. Εκτιμώ ότι η στάση της πλειονότητας των μελών ΔΕΠ ήταν θετική, παρά τις αθέμιτες και απαράδεκτες πράξεις παρακώλυσης, προσβολής της προσωπικότητας, απόπειρας εκφοβισμού και βίας, από διάφορους, συχνά ανώνυμους, αλλά και συλλόγους και παρατάξεις του χώρου του Πανεπιστημίου. Ενός χώρου όπου συναντώνται κατά τεκμήριο μορφωμένα και εκπαιδευμένα άτομα της κοινωνίας και ευλόγως θα ανέμενε κάποιος οι αποφάσεις τους και οι πράξεις τους να αποτελούν φωτεινό φάρο, οδηγό της δημοκρατίας και της ανοχής της άλλης άποψης ιδιαίτερα σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αναρωτιέμαι, οι διαφωνούντες και παρεμποδίζοντες τις διαδικασίες ανάδειξης του Συμβουλίου του Ιδρύματος, αν αποδέχονται όλους τους άλλους νόμους για τις περικοπές μισθών και συντάξεων, επιβολής ειδικών εισφορών, απολύσεις προσωπικού κ.λ.π. αφού δεν εκδηλώνουν ανάλογες δράσεις να εμποδίσουν την εφαρμογή τους.
    Επειδή η επανάληψη της ίδιας διαδικασίας, όπως άλλωστε έχει φανεί και σε άλλα πανεπιστήμια, ευτελίζει τη σοβαρότητα που αρμόζει σε μια εκλογική διαδικασία, γι αυτό κοινοποιώ την παραίτησή μου από την Οργανωτική Επιτροπή του Πανεπιστημίου προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και εμμένω σ’ αυτή, αφού προηγουμένως ευχαριστήσω κι εγώ τα μέλη της επιτροπής για την αρμονική συνεργασία που είχαμε.

    Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

    ****************
    Ομότιμος Καθηγητής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή