Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ο βιασμός της Πανεπιστημιακής ζωής και ... το αλάθητο του νόμου

ΠΡΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Θέμα : Πρέπει να σεβαστούμε το νόμο αν και αυτό, δεν σημαίνει ότι είναι αλάθητος


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω για τα παρακάτω καθώς από το μήνυμα σας (εδώ) φαίνεται πως δεν έχετε αντιληφθεί τον λόγο της σημερινής κατάληψης του Κτιρίου Α, και φυσικά υποθέτω πως ούτε ο κ. Πρύτανης, αλλά ούτε και γενικότερα η Διοίκηση του Ιδρύματος, ουδέποτε σας  ενημέρωσε, με οποιοδήποτε τρόπο, ότι το κτίριο τελεί υπό κατάληψη με μοναδικό στόχο αυτής της κατάληψης την παρεμπόδιση των 800 μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως κατά δική σας δήλωση «Ο κ. Πρύτανης, και γενικότερα η Διοίκηση του

Ιδρύματος, ουδέποτε ενημέρωσε, με οποιοδήποτε τρόπο, την Οργανωτική Επιτροπή ότι η ορισθείσα γραμματέας δεν εκτελεί τα καθήκοντα της Γραμματέως της Οργανωτικής Επιτροπής για οποιοδήποτε λόγο, ούτε στο γραφείο της ούτε σε άλλο χώρο του Πανεπιστημίου» (εδώ) και επομένως δεν γνωρίζατε εσείς τίποτε για την αδυναμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων από όσα μέλη ΔΕΠ ήθελαν να εκτεθούν ως υποψήφιοι στις εκλογές αυτές (εδώ).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα τα παρακάτω κοινοποιήθηκαν στη λίστα ανακοινώσεων του Πανεπιστημίου στην οποία κανένα μέλος ΔΕΠ δεν έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει την θέση του (εδώ)
1. 12/3/12 Κοινοποίηση στην Πανεπιστημιακή κοινότητα της «ομόφωνης» απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων με την οποία επισημαίνουν ότι "χρειάζεται να υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές με σεβασμό στη γνώμη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας." και μας υπενθιμίζει ακόμη μία φορά για την «προσφυγή των Πανεπιστημίων στο ΣτΕ θέτει με έμφαση το κοινό πλαίσιο προάσπισης της νομιμότητας και της αυτοδιοικούμενης λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου» εδώ

2.
12/3/12     Απόφαση ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  για απεργία – κατάληψη για την ημέρα των εκλογών 14.3.2012 εδώ

3. 12/3/12   Απόφαση Συλλόγου ΕΤΕΠ για απεργία την Τετάρτη 14/3 με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας  στο  A! ΚΤΙΡΙΟ, στις 8.30 π.μ. εδώ

4. 13/3/12 Απόφαση Συλλόγου Μελών ΔΕΠ για μαζική απεργιακή  παράσταση στο κτίριο Α της διοίκησης την Τετάρτη 14/3, στις 8.15πμ  εδώ

5. 13/3/12 Ανακοίνωση του Πρύτανη με την οποία ενημερώνει την Πανεπιστημιακή κοινότητα για το ότι «το Πρυτανικό Συμβούλιο, λειτούργησε μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του όσον αφορά την εκλογική διαδικασία» και ότι η «διενέργεια των εκλογών, με ό,τι αυτή συμπεριλαμβάνει (π.χ., ορισμός εφορευτικής επιτροπής) είναι αρμοδιότητα της Οργανωτικής Επιτροπής» εδώ

6. 14/3/12 Ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών ότι «στο πλαίσιο υλοποίησης αποφάσεων των συλλόγων τους, απέτρεψε σήμερα 14/3/2012  την διενέργεια εκλογών» εδώ

Και δεν θα αναφέρω τα πολλά παρομοίου περιεχομένου μηνύματα στην ίδια λίστα με έκκληση για μη εφαρμογή του Νόμου από συνδικαλιστικούς φορείς. Το γεγονός δε, ότι δεν βρίσκεται ούτε ένα μήνυμα αντίθετο στα παραπάνω, ίσως πρέπει να προβληματίσει επιτέλους την σιωπηρή πλειοψηφία που παρακολουθεί με απάθεια τον βιασμό αυτό της Πανεπιστημιακής ζωής.

Αλλά αγαπητοί συνάδελφοι, «είναι ηρωισμός σε αυτό το Πανεπιστήμιο, όχι μόνο να εκφράσεις δημόσια  την θέση σου (αποτελεί εξαίρεση η υπεράσπιση φοιτητικών αγώνων, συνδικαλιστικής δράσης, του σημερινού «αυτοδιοίκητου» και δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου), αλλά και το να περιγράψεις γεγονόταεδώ

Και ένας λόγος για αυτό είναι πιθανότατα ο φόβος (οι τρομοκράτες απειλούν … Φοβάμαι εδώ) ή η εκτίμηση πως με συμπεριφορά «αλεπούς» (εδώ) θα καταφέρετε να κάνετε το καθήκον σας.

Ευτυχώς όμως, όπως μόλις πληροφορήθηκα, ο νέος Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως «Πρέπει να σεβαστούμε το νόμο για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής» αν και «αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι είναι αλάθητος» εδώ

Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Καθηγητής
Πανεπιστήμιο Πατρών

ΥΓ
Κύριε Πρύτανη,

οφείλετε επιτέλους «να πάρετε δημόσια θέση πάνω στο κείμενο αυτό και να κάνετε σαφές αν (…) εσείς ως Πρυτανική αρχή είστε παρόντες και σε αυτή την μάχη, η οποία υποτίθεται πως γίνεται για «την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου (…)» Καταλήψεις ΑΕΙ. Κύριε Πρύτανη, πού είστε;  εδώ
 

5 σχόλια:

  1. Αγαπητοί φίλοι,
    Για να πάρετε μια ιδέα της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, διαβάστε σας παρακαλώ το μήνυμα που έστειλαν στην πανεπιστημιακή Κοινότητα οι Πρυτανικές αρχές σε σχέση με τη βίαια ματαίωση των εκλογών για τα μέλη του Συμβουλίου κατά το νέο Νόμο και την απάντησή μου, η οποία φυσικά και δεν διανεμήθηκε. Ούτε υπήρξε απάντηση σ' αυτή από τις Πρυτανικές αρχές.
    Σημειωτέον, ότι τα ίδια έχουν συμβεί σε όλα τα Πανεπιστήμια που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί ο Νέος Νόμος. Μειοψηφίες με φασιστική νοοτροπία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν κάθε προσπάθεια αναβάθμισης.... Ένα έχω να προσθέσω...
    Δύσμοιρη Ελλάδα....

    Φιλικότατα,

    Σταύρος Α. Αναγνωστόπουλος
    Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών
    Διευθυντής Τομέα Κατασκευών
    Πανεπιστήμιο Πατρών
    Editor (Europe), Earthquakes and Structures
    26500 Πάτρα

    ΓΡΑΦΕΙΟ: ΤΗΛ: 2610-997 630 ΦΑΞ: 2610-996 577
    e-mail: saa@upatras.gr sanag@on.gr
    http://www.civil.upatras.gr/el/Proswpiko/MelhDEP/entry/AnagnostopoulosStavros/?PageNo=0


    Αγαπητέ κ. Πρύτανη και κ.κ. Αντιπρυτάνεις,
    Τίνος άραγε υποχρέωση και ΚΑΘΗΚΟΝ είναι να εξασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο διεξαγωγής των εκλογών?? Θεωρείτε ότι με αυτά που απαριθμείτε στο παρακάτω μήνυμά σας εκπληρώσατε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις σας?? Το μήνυμά σας θυμίζει εν πολλοίς τον Πόντιο Πιλάτο, που ένιπτε τας χείρας ενώ ταυτόχρονα παρέδιδε το Χριστό στους Ιουδαίους να τον σταυρώσουν.
    Λυπάμαι που θα σας στενοχωρήσω, αλλά ανέχεστε στο πανεπιστήμιό μας που εσείς διοικείτε, μια ιδιότυπη μορφή φασισμού, όπως είναι η παρεμπόδιση της πλειοψηφίας των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας να εκφράσουν την ελεύθερη βούλησή τους σύμφωνα με ένα νόμο που με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε η Ελληνική Βουλή. Πέραν τούτου, με μια απαράδεκτη κατά τη γνώμη μου απόφαση της Συγκλήτου, επιτρέπετε ΜΟΝΟ τη διακίνηση μονομερών και εν πολλοίς απαραδέκτων για πανεπιστημιακούς δασκάλους μηνυμάτων από διάφορα συνδικαλιστικά όργανα, κανένα από τα οποία δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ , παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών που πάντα αντιδρούσαν σε οποιοδήποτε μέτρο εξυγίανσης των βαρέως ασθενούντων Πανεπιστημίων όλης της χώρας.
    Η ευθύνη σας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εσείς φαίνεται αναγνωρίζετε για εαυτούς.
    Φιλικότατα,

    Σταύρος Α. Αναγνωστόπουλος
    Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών
    Διευθυντής Τομέα Κατασκευών
    Πανεπιστήμιο Πατρών
    Editor (Europe), Earthquakes and Structures
    26500 Πάτρα

    ΓΡΑΦΕΙΟ: ΤΗΛ: 2610-997 630 ΦΑΞ: 2610-996 577
    e-mail: saa@upatras.gr sanag@on.gr
    http://www.civil.upatras.gr/el/Proswpiko/MelhDEP/entry/AnagnostopoulosStavros/?PageNo=0



    -----Original Message-----
    From: Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών [mailto:rector@upatras.gr]
    Sent: Tuesday, March 13, 2012 3:57 PM
    To: announcements@upatras.gr
    Subject: [ANNOUNCEMENTS] Ανακοίνωση

    Προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας

    Εν όψει των εκλογών της 14ης Μαρτίου για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος, σας ενημερώνουμε ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο, λειτούργησε μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του όσον αφορά την εκλογική διαδικασία και διέθεσε α) τον χώρο διενέργειας των εκλογών, β) το Εκτυπωτικό Κέντρο για την εκτύπωση ψηφοδελτίων, καθώς και γ) τις υπηρεσίες του Τμήματος Συντήρησης της Τεχνικής Υπηρεσίας για την μεταφορά καλπών και παραβάν.

    Η διάθεση λοιπών υπηρεσιών της διοίκησης δεν έχει ζητηθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

    Η διενέργεια των εκλογών, με ό,τι αυτή συμπεριλαμβάνει (π.χ., ορισμός εφορευτικής επιτροπής) είναι αρμοδιότητα της Οργανωτικής Επιτροπής, προς την οποία και θα πρέπει να διατυπωθούν και οποιεσδήποτε ενστάσεις τυχόν προκύψουν αναφορικά με την εκλογική διαδικασία.

    Ο Πρύτανης

    Γεώργιος Παναγιωτάκης

    Οι Αντιπρυτάνεις

    Δημήτρης Καλπαξής
    Χριστόφορος Κροντηράς
    Άννα Ρούσσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Πανεπιστήμιο
    (ως καναρίνι σε ανθρακωρυχείο)

    Η θλιβερή εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας για το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών επιβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά, ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι παρά το καναρίνι (σε ανθρακωρυχείο) που προαναγγέλλει το επερχόμενο τέλος (για τη Χώρα).

    Πράγματι, δεν έχει κανείς παρά να κάμει μια βόλτα στους χώρους του Πανεπιστημίου, να ανοίξει και να περιδιαβεί για λίγο την ηλεκτρονική λίστα ανακοινώσεων, που συγκεντρώνει τα μηνύματα της Διοίκησης (και όσων ακόμα τους έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα…) και να παρακολουθήσει πως γίνονται οι εκλογές, για να τον λούσει κρύος ιδρώτας, γι’ αυτό που μας περιμένει.

    Οι τοίχοι βρίθουν συνθημάτων, κατά σύμπτωση όλα (σχεδόν) από τον σκουπιδοτενεκέ της αριστερής ιδεολογίας, υπό τη σκιά, κατά διαστήματα, τεράστιων πανώ αναρτημένων στην πρόσοψη του κεντρικού κτηρίου της Διοίκησης, που αναγγέλλουν το κατά περίπτωση «καθήκον» της συγκυρίας, υπό μορφή κατηγορικής προσταγής!

    Θα μπορούσε ακόμη να βρει ανακοινώσεις σαν εκείνη του Πρύτανη που ενημερώνει; ότι «ομάδα φοιτητών ανάγκασε την Σύγκλητο σε διακοπή των εργασιών της όταν παρεμπόδισε, με βίαιο τρόπο, τον Αντιπρύτανη...», ή συνδικαλιστικές ανακοινώσεις για μια ακόμη «Απεργία - Κατάληψη»!

    Θα εντυπωσιαζόταν με την, παρά ταύτα, επιδεικνυόμενη «ψυχραιμία» όλων, θεσμικά μεγαλόσχημων και πάσης φύσεως εντεταλμένων, που φέρονται σαν να μην άκουσαν, να μην είδαν, να μην αντελήφθησαν τίποτα το αντικανονικό!

    Θα οσφραινόταν την αλλόκοτη ατμόσφαιρα του διάχυτου μιθριδατισμού, και θα είχε την αίσθηση ότι η καταστροφή έχει πλέον συντελεστεί.

    Κατά σύμπτωση, η Χώρα κήρυξε προχθές και επισήμως τη χρεοκοπία της! Μια χρεοκοπία, την οποία το Πανεπιστήμιο έχει προαναγγείλει, όπως το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο….

    Γεώργιος Στάικος
    Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. The Middle East Technical University in Turkey rated among the top 100 best Universities worldwide
    see
    http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2011-2012/reputation-rankings.html

    There is no where a Greek University. That should bother us all and make some start thinking before blaming others for the economic situation in Greece. My common sense tells me that if things cannot work well in a University of a country where there is the highest concentration of highly educated people nothing will work well in the rest of the society.
    Dr Staikos said it in better words.
    Petros Ioannou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητοι Συναδελφοι
    οταν οι φοιτητες και καθηγητες, τα ποιο πνευματικα μελη μιας κοινονιας
    δεν ειναι υπακουοι των νομων, ποιος θα τον υπακουσει οι κλεφτες του ΙΚΑ, του
    Ζιεμενς, του Βατοπεδιου, του Υπουργειου Αναπτυξης, αυτοι με τα ομολογα κτλ?

    Χωρις πανεπιστημια ισαξια τον ανεπτυγμενων χωρων, η Ελλαδα θα γινει μια
    χωρα σερβιτορων και ψευδοτελειοφοιτων Ελληνικων πανεπιστημιων.

    Φιλικα
    Αλεξανδρος Πουλαρικας

    Alexander D. Poularikas
    Professor Emeritus
    University of Alabama in Huntsville

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παραιτήθηκε η εκλογική επιτροπή και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
    "Οι καθηγητές του Ιδρύματος, που μετείχαν στην οργανωτική επιτροπή, αναφέρονται με σκληρή γλώσσα στις συνθήκες κάτω από τις οποίες κλήθηκαν να εκτελέσουν το έργο της διεξαγωγής των εκλογών στα νέα Συμβούλια Διοίκησης. Μιλούν για παρεμπόδιση των εκλογών από ομάδες φοιτητών, καταγγέλλοντας ότι σε αυτές τις ενέργειες είχαν τη συνδρομή ακόμη και καθηγητών του Ιδρύματος.

    Η παραιτηθείσα επιτροπή στην επιστολή της επιρρίπτει ευθύνες και στον νυν πρύτανη, υποστηρίζοντας ότι βασίστηκε στο σκεπτικό ότι «η ευθύνη της πρυτανείας εξαντλείται στην εξασφάλιση των τυπικών διαδικασιών της εκλογής (γραμματεία, εκλογικοί κατάλογοι, σφραγίδες κλπ) και δεν έχει καμία ευθύνη για ότι μπορεί να συμβεί την ημέρα των εκλογών»."
    εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή