Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Το προϊόν μιας πρωτόγνωρης εσωτερικής διαδικασίας διαλόγου των Πανεπιστημίων

Παραθέτω απόσπασμα από το κείμενο της Απόφασης της Έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων
 
«…. για να μελετήσει τις προτάσεις των Πανεπιστημίων σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι προτάσεις αυτές είναι προϊόν μιας πρωτόγνωρης εσωτερικής διαδικασίας διαλόγου των Πανεπιστημίων και δείχνουν τη σταθερή στόχευση και επιδίωξη τους για την δυναμική βελτίωση της Εκπαίδευσης και της Ερευνας στην Ελλάδα.»
 
Ένας Πανεπιστημιακός που γνωρίζει το πώς λειτουργεί το σύστημα στο Ελληνικό Δημόσιο
Πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται να αφιερώσει άλλο χρόνο για να διαβάσει παρακάτω. Και θα γίνω πιο συγκεκριμένος.
 
Όσον αφορά την «πρωτόγνωρη εσωτερική διαδικασία διαλόγου» των Πανεπιστημίων, κάθε Έλληνας Πανεπιστημιακός αλλά και οι αναγνώστες αυτού του φόρουμ γνωρίζουν επακριβώς τι σημαίνει «πρωτόγνωρη εσωτερική διαδικασία διαλόγου» όπως αυτή τουλάχιστο λειτούργησε σε ένα Πανεπιστήμιο.
 
Παραθέτω απόσπασμα από σχετικό μου κείμενο προς την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών υποθέσεων που περιγράφει την κυριολεκτικά «πρωτόγνωρη εσωτερική διαδικασία διαλόγου» όπως φαίνεται να την εννοούν οι Πρυτάνεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
 
«Είναι φανερό από τα μηνύματα που μας προωθείτε πως νοιώθετε υπερήφανη για το κείμενο που επιγράφεται «Ανακοίνωση της Πρυτανικής Αρχής για θεσμικά ζητήματα και τις διαφαινόμενες αλλαγές που αφορούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» το οποίο κοινοποιήσατε στην Πανεπιστημιακή κοινότητα την 19 Οκτωβρίου 2010, πριν ακόμη το Υπουργείο δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για την διαβούλευση αλλά το πιο σημαντικό έναν ολόκληρο μήνα πριν να καλέσετε την πανεπιστημιακή κοινότητα σε διάλογο πάνω  στα θέματα αυτά.»
 
Επιπλέον στην διαβούλευση που κάλεσαν την Πανεπιστημιακή κοινότητα έναν μήνα μετά την σύνταξη και δημοσιοποίηση της θέσης της Πρυτανικής αρχής δεν δόθηκε καμιά διευκόλυνση στην παρουσίαση της άλλης άποψης παρά την παράκληση προς την Διοίκηση όπως αυτή κοινοποιηθεί στην Πανεπιστημιακή κοινότητα (σχετικό απόσπασμα από το ίδιο έγγραφο).
 
«Επειδή όλα τα παραπάνω δεν απασχολούν μόνο εμένα αλλά και μεγάλο αριθμό μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας και είμαι σίγουρος και της Ελληνικής κοινωνίας σας παρακαλώ να κοινοποιήσετε την απάντηση σας στο κείμενο μου αυτό στην ίδια λίστα που κοινοποιήσατε την θέση σας, για να αποτελέσει την αρχή ενός διαλόγου που θα έπρεπε πρώτα να γίνει και μετά να βγει το κείμενο που δημοσιοποιήσατε την 19 Οκτωβρίου. Αν αυτό δεν αποτελεί λόγο κοινοποίησης του κειμένου αυτού, σας παρακαλώ να το κάνετε στα πλαίσια του διαλόγου στον οποίο καλέσατε την Πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς ευρισκόμενος σε εκπαιδευτική άδεια δεν μπορώ να παραστώ για να εκθέσω τις θέσεις μου.»
 
Όσον αφορά δε τις επί μέρους αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων; Ποιος είναι αυτός  που δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτών των οργάνων σήμερα  στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο; (Ενδεικτικά αναφέρω: Περί καταλήψεως της Πρυτανείας, χτισίματος της πόρτας κλπ )  Έχουν γραφεί τόσα πολλά για την βία που ασκείται από συνδικαλιστές φοιτητές που πολλές φορές φτάνει σε αποκλεισμούς και άλλες βίαιες συμπεριφορές κατά των μελών του σώματος αν δεν πάρουν την απόφαση που τους επιβάλλεται. Χαρακτηριστική φράση φοιτητή προς συνάδελφο μέλος ΔΕΠ που ανέφερε άποψη διαφορετική από αυτήν των γνωστών παρατάξεων, «κύριε Χ μόλις χάσατε το προνόμιο που είχατε να σας επιτρέπουμε  να μπαίνετε μισή ώρα την μέρα στο γραφείο σας όταν κάνουμε κατάληψη».
 
Τώρα πως γίνεται το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο να βρίσκεται στην σημερινή του κατάσταση παρά «τη σταθερή στόχευση και επιδίωξη» των Πανεπιστημίων όλα αυτά τα χρόνια «για την δυναμική βελτίωση της Εκπαίδευσης και της Έρευνας στην Ελλάδα» φαίνεται ότι δεν απασχολεί τους Πρυτάνεις, καθώς ξεφεύγει από το θεωρητικό πλαίσιο της συζήτησης και έχει να κάνει με την καθημερινή πρακτική των καταλήψεων και της βίας που μάλλον τους αφήνει αδιάφορους (Σχετικά με την κατάληψη που μόλις αποφασίσατε link).
 
Παραθέτω, επαναλαμβάνοντας μια ακόμη φορά πως είναι καιρός να αποκαλυφθεί πλήρως αυτός ο μύθος περί ελευθέρου διαλόγου στην Πανεπιστημιακή κοινότητα, σχετικό μου μήνυμα με τίτλο «Περί διαλόγου» που κατέγραφε το αποτέλεσμα προσπάθειας να ξεκινήσει ένας διάλογος μερικά χρόνια πριν, όταν μια άλλη προσπάθεια μεταρρύθμισης επιχειρήθηκε από την Πολιτεία.
 
Αλλά όπως έγγραφα σε φίλο που μου έστειλε το άρθρο (100 Ευρωπαίοι κομισάριοι καταλαμβάνουν την Ελλάδα)
 
«Εδώ φτάσαμε λοιπόν!!! Μπράβο μας!!!  και ακόμη φαίνεται πως προτιμάμε αυτό .... από το να προσπαθήσουμε να βάλουμε μόνοι μας τάξη.
Κατά τα άλλα τα Πανεπιστήμια θέλουν ακόμη να δώσουν τον αγώνα με καταλήψεις για την "αυτοδιοίκηση" τους ή καλύτερα την διατήρηση των Ζωνιανών τους (
Τα άλλα, τα «σύγχρονα» Ζωνιανά).
Αλλα κάποιοι οδήγησαν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια στο σημείο να μην μπορούνε να δούνε έξω από τον περίγυρο τους.
Η χώρα βυθίζεται και οι Πρυτάνεις νοιάζονται ακόμη για το πως δεν θα χάσουνε την καρέκλα τους* ... και μόνο για αυτό! .... γιατί δεν άκουσα καμία παρέμβαση τους για την κατάσταση της χώρας (ή μου διέφυγε εδώ έξω;)»

 
*«Οι πρυτάνεις ζητούν ακόμη σε αυστηρό τόνο (…) και να διοικούνται τα ΑΕΙ από εκλεγμένα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας (πρυτανικό συμβούλιο, Σύγκλητος).» link

Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου