Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

αυτό που απασχολεί τους Πρυτάνεις ...

"τα πανεπιστήμια θέλουν να αποφασίζουν εκείνα πώς θα γίνεται π.χ. η αναπλήρωση μαθημάτων που χάνονται λόγω αποχής ή κατάληψης"
Αλήθεια με τα τόσα προβλήματα που έχει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αυτό που απασχολεί τους Πρυτάνεις είναι να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα επανεκλογής τους (αντιγράφω από το σχετικό άρθρο στα ΝΕΑ “τη δυνατότητα των πρυτανικών αρχών να εκλέγονται για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες θητείες”) και να συντηρήσουν το μοναδικό στον κόσμο φαινόμενο των καταλήψεων (“θέλουν να αποφασίζουν εκείνα πώς θα γίνεται π.χ. η αναπλήρωση μαθημάτων που χάνονται λόγω αποχής ή κατάληψης”);

Το πώς αντιμετώπισαν τόσα χρόνια το φαινόμενο των καταλήψεων είναι γνωστό πλέον στην Ελληνική κοινωνία και αποτελεί ίσως το βασικότερο λόγο της σημερινής δεινής κατάστασης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Και σίγουρα η διάταξη αυτή του Νόμου είναι από αυτές που είχαν θετική επίδραση. Ίσως ήταν το μόνο, για πολλά χρόνια τώρα, εξάμηνο που ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Όσο για το ότι “Δεν αρνούνται την αναγκαιότητα εξωτερικής αξιολόγησης, η οποία πάντως μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που προβλέπονταν καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκαταλείψει τη νεοϊδρυθείσα ανεξάρτητη αρχή χωρίς κονδύλια” αποτελεί ένα ακόμη μύθο (εκτός από το ότι «η αξιολόγηση δεν έχει προχωρήσει») καθώς είναι γνωστό στην Πανεπιστημιακή και όχι μόνο κοινότητα πως ο βασικός λόγος της μη εφαρμογής της αξιολόγησης δεν ήταν  σε καμία περίπτωση η έλλειψη κονδυλίων προς την ανεξάρτητη αρχή.

Χρειάζεται ένας δημιουργικός σεισμός για να αλλάξουν τα πράγματα στην ανώτατη εκπαίδευση  (link) και οι Πρυτάνεις οφείλουν να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση αυτή. Το οφείλουν στην Ελληνική κοινωνία. Το οφείλουν στην νέα γενιά.

Στην δύσκολη αυτή στιγμή που περνάει η χώρα η ευθύνη  μας είναι κάτι παραπάνω από την διατήρηση της σημερινής κατάστασης που πιθανότατα βολεύει πολλούς από εμάς. Προσωπικά νοιώθω ότι οφείλουμε να συνεισφέρουμε στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων και να στηρίξουμε τη νέα Υπουργό στην προσπάθεια αναβάθμισης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Πρακτικές ανάλογες με αυτές της προηγούμενης κυβέρνησης μόνο σε “επιτήρηση” μπορεί να οδηγήσουν το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ας αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε την αυτοδιοίκηση μας. Και η μέχρι σήμερα πρακτική δυστυχώς δεν το επιτρέπει.
Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Εκλεγμένος Σύνεδρος για το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου