"επειδή η ηγεσία της Χώρας (Πολιτικοί, ΜΜΕ, επιχειρηματίες) προσπαθούν να πείσουν τη κοινή γνώμη ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν παράγουν τίποτα, σας στέλνουμε το δημοσίευμα-μελέτη του ΕΚΤ που πιστοποιεί το αντίθετο".εδώ
Πολύ θετικό στοιχείο, θα έλεγα πριν από την εμπειρία που αποκόμισα από το Πανεπιστήμιο της Φιλανδίας και ανάλογη θα μπορούσα να πω και από Γερμανία.
Όταν από τις πρώτες μέρες της εκπαιδευτικής μου άδειας εκεί και στα πλαίσια μιας συνεργασίας, εμφανώς επηρεασμένος από το Ελληνικό παραγωγικό σύστημα δημοσιεύσεων που καταγράφει η μελέτη που μας κοινοποιήθηκε, τους πρότεινα μια λίστα 5 προτάσεων για μελλοντικές δημοσιεύσεις, η απάντηση που πήρα ήταν «Δυστυχώς δεν έχουμε αρκετό χρόνο για δημοσιεύσεις, η Πολιτεία και η Φινλανδική Βιομηχανία μας χρηματοδοτούν για να λύσουμε τα προβλήματα της τοπικής Βιομηχανίας και με τον τρόπο αυτό να είμαστε ανταποδοτικοί στην κοινωνία».
Η πρώτη μου σκέψη ήταν πως αυτοί δεν είναι Επιστήμονες. Το ξανασκέφτηκα, το συζήτησα μαζί τους. Δεν είναι τόσο απλό. Οι συνάδελφοι μας εκεί αναγνωρίζουν την υποχρέωση τους να είναι ανταποδοτικοί στην κοινωνία και το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε μια ισχυρή βιομηχανία και μια κοινωνία με ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Μπορώ εγώ να απαιτώ από τον νέο απόφοιτο μας να δουλεύει με μισθό 600 ευρώ ή να είναι άνεργος για να με πληρώνει η Πολιτεία, έξτρα από τον μισθό μου, για να παράγω δημοσιεύσεις που δεν έχουν καμία άμεση ανταποδοτικότητα στην Ελληνική κοινωνία; Για να μην αναρωτηθώ για την ανταποδοτικότητα του μισθού μου όταν δεν μπορώ καν να διασφαλίσω τη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Όσο για την αναγωγή στον πληθυσμό της χώρας («επίδοση της χώρας ως προς τον πληθυσμό της»), τι να πω … μου θυμίζει την ιστορία με τα ροδάκινα και τις χωματερές. Βάζεις όλο το δυναμικό σου να παράγει ροδάκινα, τα οποία τελικά οδηγείς σε χωματερές και είσαι υπερήφανος γιατί παράγεις τα περισσότερα ροδάκινα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν τώρα δεν καταλαβαίνεις πως αυτό είναι λάθος αναπτυξιακό μοντέλο για μια κοινωνία τότε το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό.
Πηγή
Συνοψίζοντας, παρά την πενιχρή χρηματοδότηση και το αρνητικό κλίμα το επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά και αποτελεσματικά παράγοντας σημαντικά ερευνητικά επιτεύγματα που κατατάσσουν την Ελλάδα ανάμεσα στα κορυφαία ερευνητικά έθνη. Το γεγονός της ευρείας αποδοχής των ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό και η κατάταξη σε υψηλές θέσεις των εργασιών με βάση την επίδρασή τους στην προώθηση της γνώσης επιβεβαιώνουν τη διεθνή σημαντικότητα της εγχώριας έρευνας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιστήμη και Έρευνα: το Ελληνικό Συγκριτικό Πλεονέκτημα
Την τελευταία πενταετία 2006-2010, οι ελληνικές δημοσιεύσεις λαμβάνουν κατά μέσο όρο 4,49 αναφορές ανά δημοσίευση ενώ ο μέσος όρος των αναφορών ανά δημοσίευση στην ΕΕ είναι 5,34 και στον ΟΟΣΑ 5,43.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε όλη τη διάρκεια της περιόδου 1996-2010, ο δείκτης απήχησης των ελληνικών δημοσιεύσεων αυξάνεται συνεχώς και μάλιστα με ρυθμούς μεγαλύτερους από τους δείκτες απήχησης των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ (Διάγραμμα 2.3.2). Την τελευταία πενταετία 2006-2010, σημειώνεται κάμψη στο ρυθμό αύξησης του δείκτη απήχησης των ελληνικών δημοσιεύσεων, η οποία όμως είναι μικρότερη από εκείνη που καταγράφεται στην ΕΕ και τον ΟΟΣΑ.
ΕΚΤ Βιβλιομετρική ανάλυση ελληνικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά
Σχόλιο στο "Επαναπροσδιορισμός μιας σχέσης" http://pelop.gr/?page=article&DocID=197930&srv=28
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Νίκο,
Είναι γνωστό σε όλους μας ποιοι και με ποιους τρόπους καρπώθηκαν τόσα χρόνια αυτά που καταγράφουν οι εξαιρετικά υψηλοί δείκτες δημοσιεύσεων και απορρόφησης «ανταγωνιστικών» εθνικών κονδυλίων την περίοδο 2007-2013. Είναι αυτοί οι ίδιοι που θα πρωτοστατήσουν στην νέα προγραμματική περίοδο.
Το τι άλλο ζητάει αυτός ο τόπος είχα την τύχη να το διαπιστώσω πριν 4 χρόνια στα πλαίσια της περιόδου που ήμουν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και είδα από κοντά τι μπορεί και τι παίρνει η τοπική κοινωνία από το Πανεπιστήμιο. Την εμπειρία μου δημοσιοποίησα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα με μια παρέμβαση μου με τίτλο «Ραγδαία αύξηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων και ... "Ροδάκινα" και "χωματερές" Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010 http://ellinikodimosiopanepistimio.blogspot.gr/2010/12/blog-post_08.html
Δυστυχώς δε, το Πανεπιστήμιο δεν εκπλήρωνε για χρόνια τώρα το σημαντικότερο οφειλόμενο τίμημα στην Ελληνική κοινωνία που δεν είναι άλλο από την υγιή εκπαίδευση της νέας γενιάς. Σημείωνα το 2007 «Δεν ακούω τίποτε για την «ταμπακέρα». Δεν ακούω, δεν άκουσα τα τελευταία δεν ξέρω πόσα χρόνια, τίποτε για την εκπαιδευτική διαδικασία. Κάθε φορά που ένας από εμάς προσπαθεί να πάρει το λόγο και να αναφερθεί στα τεράστια προβλήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στα προβλήματα που καθημερινά βιώνουν οι φοιτητές μας, στα προβλήματα που πλέον όλη η κοινωνία γνωρίζει, του δίνουν να καταλάβει πως είναι «εκτός θέματος». Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο - Εκτός Θέματος Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007, http://ellinikodimosiopanepistimio.blogspot.gr/2007/12/blog-post.html
Εύχομαι η σχέση Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας να επαναπροσδιοριστεί προς το καλύτερο και για τους δύο. Πολύ φοβάμαι όμως πως ο συγγραφέας του άρθρου «Σκληρή η αλήθεια, σαν αλέτρι» έχει απόλυτο δίκαιο στην διαπίστωση του ότι «Η πολύ βαθιά αιτία της ελληνικής ασθένειας είναι η μάχη του συστήματος εξουσίας που προκάλεσε τη χρεοκοπία να επιβιώσει χωρίς να αλλάξει. Και ως σύστημα εξουσίας δεν νοείται μόνο η κυβέρνηση αλλά όλες οι δυνάμεις που συνέτειναν στην καθήλωση: Κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικαλιστικές ηγεσίες, επιχειρηματικοί παράγοντες, μιντιάρχες, μικρά και μεγάλα συμφέροντα - η ολιγαρχία εκείνη δηλαδή, που λέει ό,τι θέλει να ακούσει η πλειοψηφία μοιράζοντας τα κόκαλα του παχύδερμου που κατασπαράζει."»
Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Προτελευταία η Αθήνα στη λίστα με τις ευρωπαϊκές πόλεις που είναι φιλικές στη νεοφυή επιχειρηματικότητα
ΑπάντησηΔιαγραφήAφιλόξενη χαρακτηρίζεται η Αθήνα για τις νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις. Ερευνα βρετανικής εταιρείας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέταξε την ελληνική πρωτεύουσα στην 34η θέση, σε σύνολο 35 πόλεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.). Πρόκειται για τις 28 πρωτεύουσες της Ε.Ε. και επιπλέον επτά πόλεις, που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα συνεισφοράς στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, Μόναχο, Βαρκελώνη, Οξφόρδη, Κέμπριτζ, Μιλάνο, Στουτγκάρδη, Μπρατισλάβα.
Η Αθήνα, στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Nesta, κατετάγη στην προτελευταία θέση, έχοντας εμπρός τη Σόφια (Βουλγαρία) στην 33η θέση και πίσω της τη Βαλέτα (Μάλτα) στην 35η. Στην κατάρτιση του σχετικού δείκτη European Digital City index (EDCi) 2015 οι ερευνητές βασίστηκαν τόσο σε ποσοτικά δεδομένα (όπως π.χ. αριθμητικά δεδομένα ΟΟΣΑ, Ε.Ε. κ.λπ.) όσο και σε ποιοτικά δεδομένα (π.χ. συνεντεύξεις με παράγοντες της αγοράς κ.λπ.). Με βάση τον δείκτη EDCi, ως πιο φιλόξενη πόλη για τους νέους επιχειρηματίες αναδείχθηκε το Λονδίνο και ακολουθούν το Αμστερνταμ και η Στοκχόλμη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
In the world of ideas, South Korea is king.
ΑπάντησηΔιαγραφήGermany, Sweden, Japan and Switzerland rounded out the top five in the 2016 Bloomberg Innovation Index, which scored economies using factors including research and development spending and concentration of high-tech public companies.
These Are the World's Most Innovative Economies
"Όμως, ήταν αρκετά έξυπνος και ευαίσθητος για να παρατηρήσει κάποτε ότι «χρειαζόμαστε επιστήμονες στον κόσμο, αλλά όχι έναν κόσμο επιστημόνων», έτσι ώστε «η επιστήμη να είναι υπηρέτης και όχι κύριος του ανθρώπου». Η πρόκληση αυτή παραμένει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ." Ουίνστον Τσώρτσιλ http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500129616&ref=newsletter
ΑπάντησηΔιαγραφή