Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Το προϊόν μιας πρωτόγνωρης εσωτερικής διαδικασίας διαλόγου των Πανεπιστημίων

Παραθέτω απόσπασμα από το κείμενο της Απόφασης της Έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων
 
«…. για να μελετήσει τις προτάσεις των Πανεπιστημίων σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι προτάσεις αυτές είναι προϊόν μιας πρωτόγνωρης εσωτερικής διαδικασίας διαλόγου των Πανεπιστημίων και δείχνουν τη σταθερή στόχευση και επιδίωξη τους για την δυναμική βελτίωση της Εκπαίδευσης και της Ερευνας στην Ελλάδα.»
 
Ένας Πανεπιστημιακός που γνωρίζει το πώς λειτουργεί το σύστημα στο Ελληνικό Δημόσιο

Σχετικά με την κατάληψη που μόλις αποφασίσατε

ΠΡΟΣ
Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων

Θέμα : Προώθηση κειμένου (pdf) με τίτλο «Σχετικά με την κατάληψη που μόλις αποφασίσατε» στην Πανεπιστημιακή κοινότητα

Αξιότιμη κ. Ρούσου,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε εδώ και πάνω από ένα μήνα στα περισσότερα Τμήματα που Πανεπιστημίου πραγματοποιούνται καταλήψεις δύο ή τριών ημερών σε εβδομαδιαία βάση. Επιπλέον το φαινόμενο των καταλήψεων εντάθηκε εδώ και δέκα μέρες με εβδομαδιαίες καταλήψεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου να τελούν υπό κατάληψη την προηγούμενη εβδομάδα, που σημαίνει πως δεν διεξάγονται μαθήματα και εργαστήρια και φυσικά οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στην καθημερινή τους εργασία.

Επειδή όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε από την Πρυτανική Αρχή, δεν υπήρξε από την Σύγκλητο, δεν υπήρξε από τις Διοικήσεις των Τμημάτων καμία ενημέρωση των φοιτητών για τις συνέπειες της πράξης αυτής αλλά το σημαντικότερο δεν επιχειρήθηκε ο παραμικρός διάλογος μαζί τους για το «δικαίωμα τους» να κλείνουν με αλυσίδες και λουκέτα το Πανεπιστήμιο.
πλήρες κείμενο
Τέλος, σας παρακαλώ πολύ το μήνυμα μου αυτό να μην εκληφθεί ως προσπάθεια δυσφήμισης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου καθώς δεν αναφέρει το πόσο αξιόλογο έργο γίνεται στο Πανεπιστήμιο τις υπόλοιπες ημέρες τις εβδομάδος ή στις εξεταστικές περιόδους κατά τις οποίες ποτέ δεν έχουμε καταλήψεις.

Σας ευχαριστώ
Κλεάνθης Θραμπουλίδης

5 Δεκεμβρίου 2010

αυτό που απασχολεί τους Πρυτάνεις ...

"τα πανεπιστήμια θέλουν να αποφασίζουν εκείνα πώς θα γίνεται π.χ. η αναπλήρωση μαθημάτων που χάνονται λόγω αποχής ή κατάληψης"
Αλήθεια με τα τόσα προβλήματα που έχει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αυτό που απασχολεί τους Πρυτάνεις είναι να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα επανεκλογής τους (αντιγράφω από το σχετικό άρθρο στα ΝΕΑ “τη δυνατότητα των πρυτανικών αρχών να εκλέγονται για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες θητείες”) και να συντηρήσουν το μοναδικό στον κόσμο φαινόμενο των καταλήψεων (“θέλουν να αποφασίζουν εκείνα πώς θα γίνεται π.χ. η αναπλήρωση μαθημάτων που χάνονται λόγω αποχής ή κατάληψης”);

Το πώς αντιμετώπισαν τόσα χρόνια το φαινόμενο των καταλήψεων είναι γνωστό πλέον στην Ελληνική κοινωνία και αποτελεί ίσως το βασικότερο λόγο της σημερινής δεινής κατάστασης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Και σίγουρα η διάταξη αυτή του Νόμου είναι από αυτές που είχαν θετική επίδραση. Ίσως ήταν το μόνο, για πολλά χρόνια τώρα, εξάμηνο που ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Όσο για το ότι “Δεν αρνούνται την αναγκαιότητα εξωτερικής αξιολόγησης, η οποία πάντως μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που προβλέπονταν καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκαταλείψει τη νεοϊδρυθείσα ανεξάρτητη αρχή χωρίς κονδύλια” αποτελεί ένα ακόμη μύθο (εκτός από το ότι «η αξιολόγηση δεν έχει προχωρήσει») καθώς είναι γνωστό στην Πανεπιστημιακή και όχι μόνο κοινότητα πως ο βασικός λόγος της μη εφαρμογής της αξιολόγησης δεν ήταν  σε καμία περίπτωση η έλλειψη κονδυλίων προς την ανεξάρτητη αρχή.

Χρειάζεται ένας δημιουργικός σεισμός για να αλλάξουν τα πράγματα στην ανώτατη εκπαίδευση  (link) και οι Πρυτάνεις οφείλουν να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση αυτή. Το οφείλουν στην Ελληνική κοινωνία. Το οφείλουν στην νέα γενιά.

Στην δύσκολη αυτή στιγμή που περνάει η χώρα η ευθύνη  μας είναι κάτι παραπάνω από την διατήρηση της σημερινής κατάστασης που πιθανότατα βολεύει πολλούς από εμάς. Προσωπικά νοιώθω ότι οφείλουμε να συνεισφέρουμε στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων και να στηρίξουμε τη νέα Υπουργό στην προσπάθεια αναβάθμισης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Πρακτικές ανάλογες με αυτές της προηγούμενης κυβέρνησης μόνο σε “επιτήρηση” μπορεί να οδηγήσουν το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ας αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε την αυτοδιοίκηση μας. Και η μέχρι σήμερα πρακτική δυστυχώς δεν το επιτρέπει.
Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Εκλεγμένος Σύνεδρος για το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ
πηγή

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Η αξιοποίηση διακεκριμένων συναδέλφων του εξωτερικού



Πολύ συχνά ακούμε για αξιοποίηση των διακεκριμένων συναδέλφων του εξωτερικού. Η πράξη μας δείχνει πως το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και γενικότερα η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω στο θέμα αυτό ή μπορώ να πω πως κάνει ότι περνάει από το χέρι της προς την αντίθετη κατεύθυνση. Παραθέτω, χωρίς σχόλια, χαρακτηριστικό παράδειγμα που καταγράφεται σε σχετικό έγγραφο μου και αφορά την αξιοποίηση του κ. Χρήστου Παπαδημητρίου ο οποίος με χαρά προσφέρθηκε να βοηθήσει.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ραγδαία αύξηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων και ... "Ροδάκινα" και "χωματερές"


"επειδή η ηγεσία της Χώρας (Πολιτικοί, ΜΜΕ, επιχειρηματίες) προσπαθούν να πείσουν τη κοινή γνώμη ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν παράγουν τίποτα, σας στέλνουμε το δημοσίευμα-μελέτη του ΕΚΤ που πιστοποιεί το αντίθετο".εδώ
 

Πολύ θετικό στοιχείο, θα έλεγα πριν από την εμπειρία που αποκόμισα από το Πανεπιστήμιο της Φιλανδίας και ανάλογη θα μπορούσα να πω και από Γερμανία.

Όταν από τις πρώτες μέρες της εκπαιδευτικής μου άδειας εκεί και στα πλαίσια μιας συνεργασίας, εμφανώς επηρεασμένος από το Ελληνικό παραγωγικό σύστημα δημοσιεύσεων που καταγράφει η μελέτη που μας κοινοποιήθηκε, τους πρότεινα μια λίστα 5 προτάσεων για μελλοντικές δημοσιεύσεις,  η απάντηση που πήρα ήταν «Δυστυχώς δεν έχουμε αρκετό χρόνο για δημοσιεύσεις, η Πολιτεία και η Φινλανδική Βιομηχανία μας χρηματοδοτούν για να λύσουμε τα προβλήματα της τοπικής Βιομηχανίας και με τον τρόπο αυτό να είμαστε ανταποδοτικοί στην κοινωνία».
 

Η πρώτη μου σκέψη ήταν πως αυτοί δεν είναι Επιστήμονες. Το ξανασκέφτηκα, το συζήτησα μαζί τους. Δεν είναι τόσο απλό. Οι συνάδελφοι μας εκεί αναγνωρίζουν την υποχρέωση τους να είναι ανταποδοτικοί στην κοινωνία και το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε μια ισχυρή βιομηχανία και μια κοινωνία με ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Μπορώ εγώ να απαιτώ από τον νέο απόφοιτο μας να δουλεύει με μισθό 600 ευρώ ή να είναι άνεργος για να με πληρώνει η Πολιτεία, έξτρα από τον μισθό μου, για να παράγω δημοσιεύσεις που δεν έχουν καμία άμεση ανταποδοτικότητα  στην Ελληνική κοινωνία; Για να μην αναρωτηθώ για την ανταποδοτικότητα του μισθού μου όταν δεν μπορώ καν να διασφαλίσω τη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Όσο για την αναγωγή στον πληθυσμό της χώρας («επίδοση της χώρας ως προς τον πληθυσμό της»), τι να πω … μου θυμίζει την ιστορία με τα ροδάκινα και τις χωματερές. Βάζεις όλο το δυναμικό σου να παράγει ροδάκινα, τα οποία τελικά οδηγείς σε χωματερές και είσαι υπερήφανος γιατί παράγεις τα περισσότερα ροδάκινα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν τώρα δεν καταλαβαίνεις  πως αυτό είναι λάθος αναπτυξιακό μοντέλο για μια κοινωνία τότε το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό.
Πηγή

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Διαφάνεια - Συγκρότηση Ερευνητικής Ομάδας

ΠΡΟΣ
Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
 
Αξιότιμη κ. Ρούσου,

Σας προωθώ έγγραφο μου με τίτλο "Διαφάνεια - Συγκρότηση Ερευνητικής Ομάδας" που είχα αποστείλει 20/1/2008 στον ΑντιΠρύτανη  Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Έρευνας και στο οποίο δεν έλαβα απάντηση αλλά το σημαντικότερο δεν είδα τις ενέργειες εκείνες από πλευράς της Διοίκησης που θα διασφαλίζουν την διαφανή διαχείριση όπως περιγράφεται στο κείμενο μου.
 
Δυστυχώς μπορώ να επαναλάβω σήμερα απευθυνόμενος και σε σας
"Είμαι σίγουρος πως συμφωνείτε, ακόμη παραπάνω σήμερα, πως πολύ δύσκολα αντιμετωπίζονται «εδραιωμένα συμφέροντα, νοοτροπίες και συμπεριφορές που αναπαράγουν τη διαφθορά» και πως αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ρήξεις. " και θα συμπλήρωνα, ελπίζοντας πως δεν συμβαίνει, αρκεί η ρήξη να μην χρειάζεται να γίνει με τον εαυτό μας.

"Πολλοί από μας εξάλλου είχαν ήδη δώσει τον προσωπικό τους αγώνα για την διαφάνεια σε αντίστοιχες περιπτώσεις και μάλιστα σε πιο δύσκολες από την σημερινή εποχές. Αλλά είναι επίσης προφανές πως θα είμαστε από την άλλη πλευρά αν υποσχέσεις σαν αυτές που αποτελούσαν βασικές θέσεις της βασικής διακήρυξης αρχών δεν υλοποιηθούν στο βωμό των όποιων σκοπιμοτήτων."

Σας ευχαριστώ
Κλεάνθης Θραμπουλίδης