Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Άλλες εποχές … ούτε ένας παιδαγωγός!

Σύσσωμη η Πανεπιστημιακή κοινότητα καταδίκασε τους δράστες της επίθεσης κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Δεν βρέθηκε ούτε ένας “παιδαγωγός”. Δεν βρέθηκε ούτε ένας να ενδιαφερθεί να μάθει τι μέσο όρο βαθμολογίας έχουν οι πρωταγωνιστές του επεισοδίου και να δράσει αφοπλιστικά ενάντια σε όλους αυτούς που καταδίκασαν την πράξη αυτή. Να τονίσει μεταξύ άλλων ότι “πρέπει να διαχειριστούμε τις παρεμβάσεις των φοιτητών όταν έχουν αιτήματα που αυτοί θεωρούν δίκαια”. Γιατί ποιος αμφιβάλει πως οι δράστες θεωρούν ότι έχουν δίκαια αιτήματα; 

Δεν σκέφτηκε κανείς ότι με την καταδίκη αυτή μπορεί να στερήσει σε ορισμένους από αυτούς τη δυνατότητα να γίνουν καθηγητές σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. 

Μην βιαστείτε να αντιδράσετε. Δεν είναι απλό. Η συλλογιστική αυτή εκφράστηκε στη Σύγκλητο από πρώην αντιπρύτανη στα πλαίσια συζήτησης πρότασης ομοτιμοποίησης του συνταξιοδοτηθέντος πρώην Πρύτανη της ίδιας με αυτόν περιόδου. Και από όσο γνωρίζω δεν υπήρξε κανένας σχολιασμός της συλλογιστικής αυτής. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα στο τέλος της ανάρτησης αυτής*.

Άλλες εποχές τότε θα μου πείτε. Άλλα τα αφοπλιστικά επιχειρήματα. Σήμερα δεν τολμούν να τα χρησιμοποιήσουν ούτε ο ίδιοι. Γιατί το κόστος τους το έχει πληρώσει με αίμα η Ελληνική κοινωνία. Το σύστημα επέτρεπε στα ΕΑΑΚ να “βγάζουν” Πρύτανη. Με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει. Και σίγουρα όλοι μας έχουμε δει πολλές! 

Παραθέτω:

Α) απόσπασμα από τα πρακτικά της Γ.Σ. της 2Οκτ2007 κατά την συζήτηση επί του θέματος της επιλογής των νέων Μ.Φ. του Τμήματος που αφορούσε και την αποδοχή “του φοιτητή των ΕΑΑΚ Αλέξη”.

«Δεν ήμουν παρόν από την αρχή της Γ.Σ. λόγω συμμετοχής μου σε εξετάσεις. Δεν γνωρίζω αυτά που ειπώθηκαν όσο διάστημα έλειπα. Μένω όμως έκπληκτος από τα όσα ανέφερε πριν λίγο ο συνάδελφος κ. ********** για την βίαιη συμπεριφορά του εν λόγω φοιτητή και το γεγονός ότι αναγκάστηκε ο ίδιος να φθάσει στο Νοσοκομείο μετά την εναντίον του πράξη βίας κατά το διάστημα των καταλήψεων.» «Με εκπλήσσει ακόμη παραπάνω η αντίδραση ορισμένων συναδέλφων που θεωρούν την όλη συζήτηση επί του ζητήματος αυτού εκτός θέματος.»  «Μένω έκπληκτος από την συνολική αντίδραση του σώματος της Γ.Σ. στην αναφορά του συναδέλφου. Αν δεν θεωρούμε την αναφορά του συναδέλφου ψευδή πιστεύω πως το ζήτημα που τέθηκε είναι πολύ σοβαρό και οφείλει η Γ.Σ. να το αντιμετωπίσει έτσι» 

Στο σημείο αυτό με διακόπτει ο συνάδελφος κ. ****** φωνάζοντας πως είμαι εκτός θέματος και ο κ. **** αναφέροντας πως αυτά είναι «Μακαρθιστικές διαδικασίες». 

Μετά από αυτό ο Πρόεδρος του τμήματος ζήτησε από την Γ.Σ. να ψηφίσει επί της αποδοχής ή μη του εν λόγω φοιτητή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος. Δήλωσα πως δεν συμμετέχω στην διαδικασία και αποχώρησα.” Κλεάνθης Θραμπουλίδης

Β) Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάρρηξης (Πηγή: Ηλεκτρονικό μήνυμα κ. Μπιτσώρη στο ΒΗΜΑ του πανεπιστημίου)

From: "Οδυσσέας Δαγκλής" <danglis@upatras.gr>
To: <announces@upatras.gr>
Sent: Sunday, March 08, 2009 10:33 PM
Subject: [ANNOUNCES] Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάρρηξης
 
Στις 7/1/2009, ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών κ. Γ. Μπιτσώρης στέλνει δημόσια επιστολή προς τις πρυτανικές αρχές καταγγέλοντας απειλές που δέχτηκε από ομάδα φοιτητών που απαιτούσαν διαβεβαιώσεις για τη διενέργεια εξετάσεων. 
Μάλιστα, στην επιστολή του με θέμα "Κύριε Πρύτανη" αναφέρει χαρακτηριστικά: "Σήμερα πλέον ΦΟΒΑΜΑΙ".
Το απόγευμα τις ίδιας μέρας, επιδεικνύοντας εντυπωσιακά αντανακλαστικά, απάντησε στον καθηγητή όχι ο πρύτανης, αλλά ένας μεταπτυχιακός φοιτητής του ίδιου τμήματος, ο κ. Αλέξης Κώστας, με επιστολή που έφερε το δηκτικά ομοιότυπο θέμα "Κύριε Μπιτσώρη". Στο κείμενο της επιστολής ο εν λόγω φοιτητής, αφού διαμαρτύρεται επί προσωπικού, διαβεβαιώνει τον καθηγητή, 
σε μια κίνηση ανιδιοτελούς μεγαλοπρέπειας, ότι δεν πρέπει να ανησυχεί για τους φοιτητές που τον απείλησαν γιατί "ξέρω πολύ καλά ότι κανείς τους δεν ήταν και δεν είναι με τη φυσική βία". Και ως ρυθμιστής της ομαλής ροής της Πανεπιστημιακής ζωής του λέει ξεκάθαρα "ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ".
Οι μέρες περνούν και στις 20/1/2009 η Πρυτανεία αφυπνίζεται και εκδίδει μια αόριστη ανακοίνωση, αποκαλυπτική ωστόσο των πραγματικών περιθωρίων αντίδρασης, με την οποία "ζητά με επιμονή, σταθερότητα και αποφασιστικότητα την άμεση διακοπή κάθε ενέργειας η οποία επιβαρύνει την προσπάθεια ολοκλήρωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διαταράσσει την ηρεμία κα το ακαδημαϊκό, εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον του Ιδρύματος, παρεμποδίζει την άσκηση των καθηκόντων των μελών ΔΕΠ και όλου του προσωπικού". Αποφεύγει έτσι εντέχνως τη δημόσια τοποθέτηση για το συγκεκριμένο περιστατικό, άρα δεν διακινδυνεύει και καμία συγκεκριμένη δυσαρέσκεια. Δύο λόγοι εξηγούν πειστικά αυτή τη στάση, φόβος ή εξάρτηση.
Στις 26/2/09, μια λακωνική ανακοίνωση του Δ.Σ. του ίδιου πάντα τμήματος μας ενημερώνει ότι οι ανησυχίες του καθηγητή κ. Μπιτσώρη δυστυχώς επαληθεύτηκαν τραγικά, ενώ οι αντίστοιχες διαβεβαιώσεις του κ. Κώστα αποδείχτηκαν ανίσχυρες: Κάποιοι διέρρηξαν το γραφείο του πρώτου στις 24/2/09.
Έχουν περάσει δύο εβδομάδες και η Πρυτανική Αρχή δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί δημόσια επί του γεγονότος. Ίσως να αισθάνεται το βάρος της ενοχής και της ευθύνης, αν και το πιθανότερο είναι ότι απλά περιμένει να ξεχαστεί. Το συμπέρασμα είναι ότι πέρα από οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση κι αν εκδώσει, οσοδήποτε αυστηρή, οι πάντες έχουν καταλάβει ότι είναι οικειοθελώς δεμένη χειροπόδαρα και εντελώς αδύναμη για οποιαδήποτε αναχαίτηση του κλίματος ανελευθερίας (αν όχι φόβου και τρομοκρατίας) που πλανάται επί του χώρου ευθύνης της. Έχει αυτοκαταδικαστεί στον ρόλο του μυός που βρυχάται και απλά διαχειρίζεται επικοινωνιακά τα γεγονότα όταν συμβαίνουν. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτή η κριτική δεν αφορά πλέον τα πρόσωπα, αλλά τον θεσμό καθαυτόν.
Οδυσσέας Δαγκλής
Μεταπτυχιακός φοιτητής

Και ως επίλογος 3 χρόνια μετά ΑΠΘ, ζωντανό για να μην ξεχνάμε (Μνήμες από ένα δύσκολο παρελθόν)

*“Ο Σταύρος Κουμπιάς ποτέ δεν έπαψε να είναι παιδαγωγός. Είχε δεχτεί επικριτικά σχόλια από μέλος της Συγκλήτου επειδή ήταν επιβλέπων της διπλωματικής του φοιτητή των ΕΑΑΚ Αλέξη, με την δικαιολογία ότι ο φοιτητής αυτός πρωτοστατούσε συχνά στην διακοπή των συνεδριάσεων της Συγκλήτου. Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: " ο κ. Αλέξης έχει μέσο όρο βαθμολογίας 8.6. Είναι καθήκον μου αλλά και τιμή μου να δεχτώ να τον επιβλέπω στις σπουδές του. Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να διαχειριστούμε τις παρεμβάσεις των φοιτητών όταν έχουν αιτήματα που αυτοί θεωρούν δίκαια" (Παρεμπιπτόντως ο κ. Αλέξης είναι καθηγητής σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ). Την άποψή του αυτή προσπαθούσε να την περάσει σε προέδρους οι οποίοι με την παραμικρή παρουσία φοιτητών σταματούσαν τις συνελεύσεις τους.” Πηγή: Τοποθέτηση κ. Β. Αναστασόπουλου στα πλαίσια συζήτησης της πρότασης Ομοτιμοποίησης του κ. Σταύρου Κουμπιά.



1 σχόλιο:

  1. Ανεπιφύλακτα επιθυμώ να συστήσω το βιβλίο του Αμερικανού ποιητή και συγγραφέα Henry David THOREAU (Concord, Massachusetts, 1817-1862): "Resistance to civil Government". Ελληνική έκδοση: Πολιτική Ανυπακοή, εκδ.ΟΞΥ, Μάρτης 2020, Αθήνα. Μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας συλλογίζεται:
    (...)ο κάθε άνθρωπος οφείλει σε κάθε περίπτωση να ακολουθεί το ένστικτο και τη συνείδησή του, αφού εκείνο που προέχει πάνω απ' όλα είναι να ζει ελεύθερος και σε αρμονία με το περιβάλλον του. Πρέπει δηλαδή ο πολίτης, έστω και για μια στιγμή, έστω και στον ελάχιστο βαθμό, να παραδίδει τη συνείδησή του στον στον νομοθέτη? Τότε, γιατί να έχει συνείδηση ο κάθε άνθρωπος?(...).
    Αν οι ταραξίες που πρόσβαλαν βάναυσα τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου αποδειχθεί ότι ήταν φοιτητές του Ιδρύματος τους κάλεσε κάποιος να απολογηθούν γιατί να κάνουν αυτή την πράξη? Ας ακούσουμε πρώτα τα αιτήματα των φοιτητών και μετά να τους κατακρίνουμε αν δεν έχουν κάποια δίκαια.

    Δημήτρης Φρυδάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή