Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Στα Ακρα … η βία στα ΑΕΙ και η “επιτυχημένη” Πρυτανική θητεία

Η προχθεσινή εκπομπή “Στα Ακρα” με την Βικη Φλέσσα που προβλήθηκε από την ΝΕΤ είχε θέμα τη βία στα ΑΕΙ. 

Προσκεκλημένοι οι πρώην πρυτάνεις Χρήστος Κίττας και Σταύρος Κουμπιάς, δύο “εκλεκτοί διεθνούς φήμης επιστήμονες με υψηλές αξιολογήσεις διεθνώς, από τους επιστήμονες που μας κάνουν υπερήφανους και υπερήφανες στο εξωτερικό” όπως τους παρουσίασε η παρουσιάστρια. Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τους χαρακτηρισμούw αυτούς τα παραθέτω στο τέλος του κειμένου αυτού.

Καθώς παρακολουθούσα την εκπομπή ήρθαν στο μυαλό μου τα επεισόδια εκείνης της περιόδου και κατέγραψα 2-3 σχόλια στην ιστοσελίδα της εκπομπής για να χρησιμοποιηθούν στην συζήτηση.

Τα 2 τελευταία μηνύματα (αυτά που αναφέρονταν στην θητεία του Σ. Κουμπιά) διεγράφησαν από την ιστοσελίδα την επόμενη ημέρα. Ισως κάποιους ενόχλησαν, ίσως κάποιοι θέλουν να διαστρεβλώσουν την ιστορία εκείνης της περιόδου**. 

Η παρουσιάστρια με ενημέρωσε πως “σχόλια, τα οποία περιλαμβάνουν κριτική ουδέποτε διαγράφονται, εκτός και είναι προσβλητικά ή υβριστικά. Η σελίδα της εκπομπής εξυπηρετεί την επικοινωνία μεταξύ τηλεθεατών και εκπομπής, ο ρόλος της δεν είναι να φιλοξενεί απόψεις καθ 'όλα αξιοσέβαστες,”

Το πρώτο είχε να κάνει με την ιστορική δήλωση ενός Πρύτανη, που την εποχή εκείνη μου προκάλεσε  φοβερή εντύπωση.

“«Κάποια κόμματα μας καλούν να μην εφαρμόσουμε τον νόμο. Κάποια άλλα μας ζητούν να εφαρμόσουμε όλες τις διατάξεις του. Κι έτσι εμείς βρισκόμαστε στη μέση και συνθλιβόμαστε». Χρήστος Κίττας πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπροσωπώντας όλους τους πρυτάνεις TA NEA 6 Ιουνίου 2008.

Την δήλωση αυτή σχολίασα με μήνυμα μου στο Πανεπιστημιακό Βήμα με τίτλο  Περί εφαρμογής των Νόμων με αφορμή την επίσκεψη Κίττα στην Πάτρα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο τότε Πρύτανης Σ. Κουμπιάς. Αξίζει να σημειωθεί, όπως ανέφεραν τα ΝΕΑ (2006) πως το σχήμα  Κίττα  βρίσκεται ιδεολογικά “κοντά στον κυβερνητικό χώρο” και “περιορίζεται στον χώρο της Κεντροδεξιάς”. 

Το δεύτερο σχόλιο μου είχε να κάνει με την θέση της Πρυτανικής αρχής εκείνη την εποχή για το θέμα της Βίας στα Πανεπιστήμια. 

“Μαρτιος 2007.
Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών Σταυρος Κουμπιάς.
"151 Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών Καταδικάζουν τις Καταλήψεις" και καλούν την Διοίκηση να καταδικάσει τις καταλήψεις. Η Διοίκηση όχι μόνο δεν καταδικάζει αλλά ούτε καλεί τους φοιτητές να σταματήσουν τις καταλήψεις .” (εδώ)

 To τρίτο για το θέμα της εφαρμογής των Νόμων. 

“12 Μαΐου 2008. Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών Σταυρος Κουμπιάς.
Περί εφαρμογής των Νόμων - ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον Πρύτανη.
Περιμένω ακόμη την απάντηση “ (εδώ)

Σημείωνε μεταξύ των άλλων δημοσίευμα στα ΝΕΑ λίγο πριν τις Πρυτανικές εκλογές του 2006.

“Για τελευταία φορά, φέτος, μεγάλο ρόλο στις πρυτανικές εκλογές θα παίξουν οι οργανωμένες φοιτητικές παρατάξεις, καθώς οι εκλέκτορές τους - φθάνουν το 80% των καθηγητών εκλεκτόρων - ουσιαστικά κρίνουν τις εκλογές, αφού κατευθύνονται συνήθως προς συγκεκριμένα σχήματα.” ΝΕΑ, Πυρετός στις πρυτανείες

Και ποια ήταν τα σχήματα αυτά για την Πάτρα; Αναφέρω τους υποψήφιους Πρυτάνεις: Αλαχιώτης, Γκούμας, Κουμπιάς, και Μισιρλής.  Σημείωνε μεταξύ άλλων ο Ριζοσπάστης για το σχήμα του κ. Μισιρλή. 

“Το συγκεκριμένο υποψήφιο πρυτανικό σχήμα στηρίχτηκε από τη «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Πανεπιστημιακών, την ΠΚΣ, τις αγωνιστικές παρατάξεις των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Πατρών και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν μέχρι χτες το βράδυ και σε περίπτωση που το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα με επικεφαλής τον Ι. Μισιρλή δεν περάσει στο δεύτερο γύρο, οι παραπάνω παρατάξεις δεν πρόκειται να στηρίξουν κάποιον από τους υπόλοιπους υποψηφίους.”

Το ποιες αγωνιστικές παρατάξεις στήριξαν τα υπόλοιπα σχήματα, το ξέρει πολύ καλά η Πανεπιστημιακή κοινότητα και το Florida Blue Bay στη Ροδινή. Γεγονότα που δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς στην αποτίμηση της στάσης της Πρυτανικής αρχής στην πολυτάραχη εκείνη περίοδο, μιας στάσης που μάλλον ο τότε Πρύτανης Σ. Κουμπιάς πήγε στην εκπομπή για να καταδικάσει, αλλά πολύ ετεροχρονισμένα. Και θα σχολιάσω, για προσωπική εκμετάλλευση κατά την εκτίμηση μου. Εκείνη την εποχή βέβαια, η θέση συνέπιπτε με αυτή που σχολίαζε σε άρθρο του (Οι µάσκες πέφτουν) ο Αλέξης Καλοκαιρινός (Νέα, Σαβ, 7 Ιουν 2008). 

…. Τα «παιδιά» απλώς «στάθηκαν µπροστά στον πρύτανη διεκδικώντας καλύτερη Παιδεία και µόρφωση». 

και αποτύπωσε το δημόσιο μήνυμα μεταπτυχιακού φοιτητή προς την Πρυτανική αρχή με τίτλο ”Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάρρηξης” (το Β εδώ)

Εξάλλου και το διάδοχο Πρυτανικό σχήμα 2010-2014 κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση. Σημείωνα μεταξύ άλλων σε ανοικτή επιστολή μου προς τον τότε Πρύτανη με τίτλο “Καταλήψεις ΑΕΙ - Κύριε Πρύτανη, πού είστε;” 

Κύριε Πρύτανη,

Πού είστε; Δέκα έξι (ίσως περισσότερα, ίσως λιγότερα, δεν έχει μεγάλη σημασία) από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου είναι κλειστά με αλυσίδες και λουκέτα. Οι καθηγητές αλλά και το Διοικητικό προσωπικό δεν μπορούν να προσέλθουν στους χώρους εργασίας τους, αλλά το σημαντικότερο, οι φοιτητές που ένα μήνα τώρα προετοιμάζονται για να δώσουν τις εξετάσεις τους δεν μπορούν να εξετασθούν. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς είχαν κάνει το πρόγραμμα τους για να φύγουν για μεταπτυχιακές σπουδές, είχαν προγραμματίσει τις άδειες τους από τον στρατό ή την εργασία τους.

Πως αντιδράσατε ή πως σκέφτεστε να αντιδράσετε και πότε στο φαινόμενο αυτό που καταρρακώνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο; Δεν νοιώθετε την υποχρέωση τουλάχιστο να καλέσετε τους καταληψίες συνδικαλιστές φοιτητές να σεβαστούν …” (εδώ)

Έγραφα μάταια μετά τις Πρυτανικές εκλογές σε μήνυμα μου (εδώ) με τίτλο Καλό κουράγιο προς τον Βασίλη και τον Κώστα. 

“Κώστα, Βασίλη,

Ελπίζω να κατανοήσετε την αδυναμία μου να σας δώσω συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να σας ευχηθώ με όλη μου την καρδιά να βρείτε το “κουράγιο” που χρειάζεται για αυτό που ξεκινάτε σε αυτή την τόσο δύσκολη για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο χρονική περίοδο. 

Κουράγιο, που είναι απαραίτητο αν θεωρήσουμε σαν δεδομένες όλες αυτές τις αγωνίες, θέσεις, προβληματισμούς και απόψεις που η πρωτοβουλία αποκρυστάλλωσε μέσα από ένα σύνολο συναντήσεων στο κείμενο που δημοσιοποίησε στην Πανεπιστημιακή κοινότητα.” Πλήρης μήνυμα και επιστολή.

Η πορεία με απογοήτευσε πλήρως. Οι “αγωνίες, θέσεις, προβληματισμούς και απόψεις που η πρωτοβουλία αποκρυστάλλωσε” είχαν άλλο στόχο! 

Κλεάνθης Θραμπουλίδης

* Για παρεμφερείς λόγους έκλεισε και το Πανεπιστημιακό Βήμα εκείνη την περίοδο με μία κατάπτυστη αιτιολόγηση (εδώ) χωρίς να είναι γνωστός ο συγγραφέας της.


ΥΓ

Παραθέτω τα στοιχεία από το google scholar για να τεκμηριώσω τους χαρακτηρισμούς της Βικης Φλέσσα “εκλεκτοί διεθνούς φήμης επιστήμονες με υψηλές αξιολογήσεις διεθνώς, από τους επιστήμονες που μας κάνουν υπερήφανους και υπερήφανες στο εξωτερικό” 

“πήρε το πτυχίο του και το διδακτορικό του στην Ελλάδα. Δεν είχε καμία εμπειρία από ίδρυμα του εξωτερικού καθώς δεν επισκέφθηκε κανένα στα πλαίσια εκπαιδευτικής αδείας του. Το 1987 έγινε επίκουρος καθηγητής. Καμία από τις μέχρι εκείνη την εποχή εργασίες του δεν έχει μέχρι σήμερα πάνω από 19 αναφορές*. Και χρησιμοποιώ το 19 καθώς ο δείκτης h-index του προτεινόμενoυ σήμερα είναι 19. Μετά από 12 χρόνια, το 1999, έγινε αναπληρωτής καθηγητής. Στην λίστα των 20 πλέον αναφερόμενων εργασιών στις οποίες συμμετέχει ως συνσυγγραφέας βλέπω μόνο 2 εργασίες δημοσιευμένες πριν από την ημερομηνία αυτή. Η μία το 1997 με 23 αναφορές* (σήμερα) και μία το 1995 (η μόνη εργασία στην λίστα των 20 πλέον αναφερόμενων εργασιών στην οποία ο προτεινόμενος είναι πρώτος συγγραφέας) με 43 αναφορές* (σήμερα). To 2004 εκλέχθηκε καθηγητής. Στην λίστα των 20 πλέον αναφερόμενων εργασιών στις οποίες συμμετέχει ως συνσυγγραφέας βλέπω μόνο 4 εργασίες δημοσιευμένες πριν από την ημερομηνία της εκλογής του ως καθηγητή. Είναι 2ος σε σύνολο 3ων συγγραφέων σε μια εργασία με 24 αναφορές* (σήμερα). Είναι 3ος σε σύνολο 4ων συγγραφέων σε μια εργασία με 87 αναφορές* (σήμερα). Είναι 6ος σε σύνολο 7 συγγραφέων σε μια εργασία με 71 αναφορές* (σήμερα). Είναι 5ος σε σύνολο 7 συγγραφέων σε μια εργασία με 203 αναφορές* (σήμερα). Σε όλες τις παραπάνω εργασίες τελευταίος συγγραφέας είναι ο επιβλέπων καθηγητής της Διδακτορικής διατριβής του.”

*συμπεριλαμβανομένων και αυτοαναφορών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου