Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Κακομαθημένα "παιδιά" δεν είναι μόνο οι καταληψίες


Κύριε Πρώην Αντιπρύτανη,

Το άρθρο 76 του Νόμου 4009/2011 ή διαφορετικά η Ελληνική Πολιτεία δεν σε «καλεί να συμμετάσχεις», όπως ισχυρίζεσαι στο μήνυμα σου (εδώ, και το επισυναπτόμενο εδώ), αλλά σου αναθέτει την ευθύνη αυτή.  Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα του Νόμου

«Η επιτροπή αποτελείται από τους δύο προηγούμενους του υπηρετούντος εκλεγμένους πρυτάνεις ή προέδρους Τ.Ε.Ι. που είναι εν ενεργεία ή ομότιμοι καθηγητές και συμπληρώνεται από τους προηγούμενους των υπηρετούντων εκλεγμένους αντιπρυτάνεις ή αντιπροέδρους Τ.Ε.Ι. που είναι επίσης εν ενεργεία ή ομότιμοι καθηγητές, κατά τη σειρά της πλέον πρόσφατης υπηρεσίας τους στην πρυτανεία ή την προεδρία.»

Ο Νόμος αναφέρει περίπτωση παραίτησης αλλά αυτό προϋποθέτει πρώτα ορισμό της επιτροπής και, υποθέτω, επαρκή τεκμηρίωση των λόγων της παραίτησης.  Είναι όμως χαρακτηριστικό γνώρισμα των κακομαθημένων παιδιών να
απολαμβάνουν των προνομίων και δικαιωμάτων που τους παρέχει η Πολιτεία και να αποποιούνται των ευθυνών που αυτή τους αναθέτει.  

Και υποθέτω δεν αμφιβάλεις πως ο καθένας από εμάς μπορεί να παραθέσει αναλυτικά τις σκέψεις του για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια και την κοινωνία και τους λόγους  που τον οδηγούν να αρνηθεί τις υποχρεώσεις του στα πλαίσια μιας συντεταγμένης Πολιτείας. Εκτός και αν το προνόμιο αυτό το έχετε εσείς, οι εκλεκτοί, οι πρώην αντιπρυτάνεις, ή οι εκφραστές συγκεκριμένης ιδεολογίας. Και γνωρίζεις πολύ καλά, Βασίλη, ότι στην βάση αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Πολιτεία, δεν μπορεί να λειτουργήσει μια οργανωμένη κοινωνία. Απλά, δεν έχεις το δικαίωμα να αποφασίσεις να μην συμμετάσχεις στην διαδικασία αυτή, όπως δε έχει το δικαίωμα ο καθένας από εμάς να αποφασίσει να μην συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία, να μην προσέρχεται στους χώρους εργασίας του, να μην πληρώνει φόρους, να μην αποδίδει το ΦΠΑ, να μην σέβεται την δημόσια περιουσία, να μην επιβάλει δια της βίας τις απόψεις του. Απλές, βασικές αρχές ενός Δημοκρατικού πολιτεύματος.
Είναι πρόκληση να μας λες ότι σέβεσαι την πορεία σου στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτό σε οδηγεί σε ασέβεια και μη εφαρμογή των Νόμων της Ελληνικής Πολιτείας. Σε ποια πορεία αναφέρεσαι; Και σε ποια Πρυτανική αρχή; Σε αυτή στην οποία απευθυνόμενος στις 25/5/2010 με μήνυμα μου, που κοινοποιήθηκε και στο announcements, με τίτλο «Re: Απολογισμός πεπραγμένων της Πρυτανικής Αρχής - και μερικά νούμερα» έγγραφα μεταξύ άλλων,

“Στον απολογισμό των πεπραγμένων της Πρυτανικής Αρχής παραλείψατε να αναφερθείτε σε ορισμένα πολύ σημαντικά νούμερα. Και όμως τα νούμερα αυτά μπορούν να δώσουν στο Πανεπιστήμιο μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες. Και αναφέρομαι:
  • στον αριθμό των ημερών που το Πανεπιστήμιο ήταν κλειστό με αλυσίδες και λουκέτα,
  • τον αριθμό των ημερών που το κτήριο Διοίκησης ήταν υπό καθεστώς Απεργίας-Κατάληψης,
  • τον αριθμό των βίαιων διακοπών συνεδριάσεων οργάνων του Πανεπιστημίου και τον αριθμό των υφαρπαγών πρακτικών,
  • τον αριθμό των περιπτώσεων άρνησης εφαρμογής των νόμων της Ελληνικής Πολιτείας και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με απόφαση οργάνων διοίκησης,
  • τον αριθμό των περιπτώσεων κλοπών και αφαίρεσης δημόσιας περιουσίας,
  • τον αριθμό των φοιτητών που αναφέρθηκαν για αντιγραφή και δεν είχαν συνέπειες για την πράξη τους αυτή,
  • τον αριθμό των φοιτητών που αναφέρθηκαν επώνυμα για άσκηση βίας και δεν είχαν συνέπειες για την πράξη τους αυτή,
  • τον αριθμό των επιτίμων διδακτόρων που ανακήρυξε,
  • τους τόνους χαρτιού πολυτελείας για προσκλήσεις σε εκδηλώσεις κάθε μορφής,
  • τον αριθμό των εκδηλώσεων και του ποσού που δαπανήθηκε για αυτές σε μια περίοδο μάλιστα που το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο διαμαρτύρεται για την ελλιπή χρηματοδότηση του από την Πολιτεία. (…)
Οσο για την ανακοίνωση των μελών της Πρυτανικής Αρχής της οποίας ήσουν μέλος, αυτή κοινοποιήθηκε στην Πανεπιστημιακή κοινότητα τρεις ώρες μετά από την δική σου (εδώ και το επισυναπτόμενο εδώ).

Βασίλη,
Η ακαδημαϊκότητα της Πανεπιστημιακής σου ζωής είναι γνωστή στην Πανεπιστημιακή κοινότητα. Το αν είναι «ξεκάθαρη» και «συστηματική» η επιλογή σου απέναντι στην κομματική επιβολή το ξέρει και αυτό η Πανεπιστημιακή κοινότητα. Όπως ξέρει και το σθένος αλλά και το «προσωπικό κόστος» που κατέβαλες για την εκλογή της προηγούμενης Πρυτανικής αρχής, αλλά και της σημερινής. Και αυτά όλα μέσα στα πλαίσια της «προσφοράς σου» προς την Πανεπιστημιακή κοινότητα.  Όπως και βλέπει με πόσο σθένος αντιστέκεσαι σε κάθε αλλαγή του καθεστώτος Διοίκησης του Πανεπιστημίου (εδώ). Τους λόγους όμως τους ξέρεις πολύ καλύτερα εσύ.

Το πόσο Δημοκρατικά είναι εκλεγμένες οι Ακαδημαϊκές Διοικήσεις των Πανεπιστημίων της χώρας το έχουν επισημάνει δεκάδες άρθρα στον τύπο, και εσύ το ξέρεις καλύτερα από εμάς. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα δεν ξέρει τις «δημοκρατικές» διαδικασίες της Πρωτοβουλίας μέσα από τις οποίες βγήκε το υποψήφιο Πρυτανικό σχήμα. Όφειλες και οφείλεις να μας τις κοινοποιήσεις. Προσωπικά γνωρίζω πολύ καλά, από ίδια συμμετοχή, τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες βγήκε το προηγούμενο Πρυτανικό σχήμα. Και επιπλέον, αυτό που ξέρει η Πανεπιστημιακή κοινότητα είναι πως ποσοστά 75% αποτελούν ένδειξη άλλης μορφής, κάθε άλλο παρά δημοκρατικών, διαδικασιών (εδώ). 
Μας λες πως «οι αρχές (σου) και η αξιοπρέπεια (σου), όσο και τα βλέμματα των φοιτητών (σου)», δεν σου επιτρέπουν  να εφαρμόσεις Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. Σου επιτρέπουν όμως να ορίζεις με αδιαφανείς διαδικασίες (ή να ανέχεσαι αυτό) τα μέλη των κάθε μορφής επιτροπών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Πανεπιστημίου. Σου επιτρέπουν να μην απαντάς σε εκκλήσεις συναδέλφων για διαφάνεια (εδώ), μια τακτική που συνεχίζει και η σημερινή Πρυτανική αρχή (εδώ). Ίσως και να είναι πάγια θέση της Πρωτοβουλίας στα πλαίσια της Διαφάνειας στην Διοίκηση (εδώ). Σου επιτρέπουν να προσφέρεις με «πολύ προσωπικό κόστος» τις υπηρεσίες σου στον άγνωστο αριθμό επιτροπών, που σήμερα συμμετέχεις και που ορίστηκαν με αμφισβητούμενης  διαφάνειας διαδικασίες (εδώ). Σου επιτρέπουν να πετάς στο καλάθι των αχρήστων όλες τις αναφορές (επίσημα πρωτοκολλημένες στο Πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου, παράδειγμα σε pdf και htm μορφή) περί δυσλειτουργιών του Πανεπιστημίου και κύρια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σου επιτρέπουν να βλέπεις το Πανεπιστήμιο κλειστό από μικρές ομάδες φοιτητών και να μην αντιδράς σε αυτό. Σου επιτρέπουν να αρνείσαι τις υποχρεώσεις που η Ελληνική Πολιτεία σου έχει αναθέσει.  Σου επιτρέπουν να αρνείσαι την εφαρμογή Νόμων της Ελληνικής Πολιτείας. Σου επιτρέπουν να μην έχεις εκφράσει μέχρι σήμερα Δημόσια τις θέσεις σου, και τους στόχους σου, αλλά να τις προωθείς μέσα από «θεσμικούς» και «συλλογικούς» «Πανεπιστημιακούς φορείς» (εδώ). Σου επιτρέπουν να κάνεις όλα όσα, εσύ κρίνεις “σωστά”.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Καθηγητής
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Πανεπιστήμιο Πατρών

ΥΓ
Σε παρακαλώ να κοινοποιήσεις το μήνυμα μου αυτό μαζί με την απάντηση σου στην λίστα announcements του Πανεπιστημίου καθώς ο στόχος του μηνύματος μου αυτού είναι να ενεργοποιήσει μια συζήτηση για τα θέματα αυτά που θεωρούνται ταμπού στην Πανεπιστημιακή κοινότητα.

4 σχόλια:

  1. Η απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων (http://dl.dropbox.com/u/7158467/docs/23Sep2011ApofasiSinodou.pdf) με την οποία δηλώνουν "Τα Ακαδημαϊκά Όργανα των Ιδρυμάτων θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αφορούν στην απονομή των πτυχίων, την εξεταστική περίοδο και το εξάμηνο, στο πλαίσιο της αυτοτέλειάς τους και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε Ιδρύματος." και συμπληρώνω, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πάγιες πρακτικές εκφυλισμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πάντα στα πλαίσια των συναλλαγών με τους καταληψίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και φυσικά αυτό που τους απασχολεί είναι η λειτουργία των Επιτροπων Ερευνών τις οποίες οι καταληψίες εκλεισαν για 2-3 μέρες και αυτό ήταν ικανό ώστε να καλέσουν αμέσως "τις Παν/κές δυνάμεις να κατανοήσουν την αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι μονάδες Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας των Παν/μίων" Τα τμήματα μπορούν να είναι κλειστά, δεν τους απασχολεί, εκεί δεν δουλευουν εργαζόμενοι.

    Ακολουθεί το πλήρες Δελτίο Τύπου Έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων_ Λαύριο, 23-09-2011

    Για τα τρέχοντα προβλήματα των Πανεπιστημίων
    Λαύριο, 23-09-2011

    Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά από το Υπουργείο: α) Την άμεση χορήγηση του συνόλου των πιστώσεων βάσει του ΠΔ 407/80 σύμφωνα με τον τετραετή προγραμματισμό των Ιδρυμάτων, καθώς, χωρίς αυτήν, απειλείται η ομαλή λειτουργία όλων των Τμημάτων και ιδιαίτερα εκείνων με μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ.
    β) Τον άμεσο διορισμό όλων των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί από το 2009.
    γ) Την επανεξέταση του τρόπου έκδοσης και χορήγησης του ειδικού εισιτηρίου δεδομένου ότι τα ΑΕΙ διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία ώστε να αναλάβουν, με δική τους ευθύνη, την έκδοση και τη διανομή των πάσο με μικρότερο κόστος για τους φοιτητές.
    Τέλος, η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί τις Παν/κές δυνάμεις να κατανοήσουν την αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι μονάδες Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας των Παν/μίων. Οι μονάδες αυτές δίνουν εργασία σήμερα σε περισσότερους από 50.000 νέους ερευνητές, που δεν έχουν άλλους πόρους διαβίωσης, δίνουν υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες και ουδεμία σχέση έχουν με την επιβολή επιχειρηματιών και συμφερόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο σε εποχή μακαρθισμού»
    "Μετά την παραίτηση και καταγγελία από μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πατρών για τις παρατυπίες στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, όπως αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.» σε εκτεταμένο ρεπορτάζ για τα φαινόμενα αδιαφάνειας και παρέμβασης στα περισσότερα Ιδρύματα όπου διενεργούνται εκλογές, ο κ. Αναστασόπουλος προβαίνει σε εξίσου σκληρές καταγγελίες, ενώ αποκαλύπτει ότι κατά την εξέτασή του ρωτήθηκε αν έχει αλλάξει άποψη συνεργάτιδά του, «η οποία ήταν ενάντια στον νόμο»! ...
    «Στην ακαδημαϊκή κοινότητα ήταν προφανές, ακόμα και σε εκείνους που έχουν ασθενές πολιτικό κριτήριο, ότι όλες οι τακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων σκόπευαν στον έλεγχο του δημόσιου Πανεπιστημίου και στην κατάλυσή του ως ισχυρού θεσμικού ερείσματος της κοινωνίας. Μοχλός για την κατάλυση του Πανεπιστημίου, ο νόμος 4009. Με τον νόμο αυτό, τα ισχυρά θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου, όπως το Πρυτανικό Συμβούλιο και η Σύγκλητος, καταργήθηκαν ή αδρανοποιήθηκαν. Η επιλογή των πρυτάνεων πέρασε στο Συμβούλιο Ιδρύματος.
    Εχουμε εισέλθει στην εποχή του μακαρθισμού για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Σε αυτή τη φάση οι διαφωνούντες χαρακτηρίζονται γραφικοί. Τα δύσκολα είναι μπροστά. Ο στόχος είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο να μην έχει φωνή, να μην αμφισβητεί. Θα το δεχτούμε; Θα αποδεχτούμε την ενοχοποίησή μας, τον περιορισμό των ακαδημαϊκών ελευθεριών, την αδυναμία να κρίνουμε εμείς οι ίδιοι ποιοι μπορούν να μας διοικούν; Είμαι πεπεισμένος πως η κοινωνία δεν μας θέλει φοβικούς».
    ΒΑΣ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
    http://www.efsyn.gr/?p=210398

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Κυρίαρχος στόχος είναι οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων να είναι άβουλες και αδύναμες να αρθρώσουν πολιτικό και κοινωνικό λόγο."
    Αναζητώ τον πολιτικό και κοινωνικό λόγο που άρθρωσαν τα τελευταία 10 χρόνια οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων και πιο συγκεκριμένα η εν λόγω ... τα αποτελέσματα αυτού του "πολιτικού" και "κοινωνικού" λόγου τα ζούμε δυστυχώς ως χώρα σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή