Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Υπάρχει γελοιοποίηση της έννοιας του ασύλου

Πηγή

Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου θεωρώντας ότι υπάρχει μόνο γελοιοποίηση της έννοιας του ασύλου, του κύρους της ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιαίτερα των σπουδαστών, προτείνοντας την θέσπιση ενός «πραγματικού ασύλου διακίνησης ιδεών υπό την ευθύνη των ακαδημαϊκών και με τη δημιουργία μεικτών ομάδων περιφρούρησης». ΤΑ ΝΕΑ  link

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το θέμα του ασύλου ξεχάστηκε χωρίς να δοθεί λύση και χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι αυτοί που αντιδρούν.
Μήπως είναι καιρός για την Σύνοδο των Πρυτάνεων να επανεκτιμήσει τη θέση της όπως αυτή εκφράσθηκε στη σύνοδο του Λαυρίου τον Δεκέμβριο του 2009;
"Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ζήτημα του ασύλου για το οποίο 4 Πανεπιστήμια (Παν. Αιγαίου,

Ιόνιο, Γεωπονικό, Πολυτεχνείο Κρήτης) κατέθεσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν την κατάργησή του. Το Πανεπιστήμιο Πατρών μαζί με άλλα Πανεπιστήμια διαφώνησαν έντονα με την πρόταση αυτή, τόνισαν τη σοβαρότητα του θέματος και διατύπωσαν προβληματισμούς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεχών παραβιάσεων του ασύλου από εισβολές με βάση την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας και τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία και τα ίδια τα Πανεπιστήμια." Από την Ενημέρωση για την 62η Σύνοδο των Πρυτάνεων και Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των Πανεπιστημίων Λαύριο 11 – 12, Δεκεμβρίου 2009.

Ποιοι είναι αυτοί και με ποια επιχειρήματα διαφωνούν έντονα με την πρόταση κατάργησης ενός Ασύλου που μόνο "
γελοιοποίηση της έννοιας του ασύλου, του κύρους της ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιαίτερα των σπουδαστών" προσφέρει; 
Προσωπικά κάθε άλλο παρά υπερήφανος είμαι για την στάση αυτή (στο θέμα του Ασύλου) του Πανεπιστημίου στο οποίο υπηρετώ.
Μήπως ορισμένοι δεν έχουν ακόμη κατανοήσει (?) πως το "Άσυλο" και ο τρόπος με τον οποίο αυτό αξιοποιείται από συγκεκριμένες ομάδες για την διαπαιδαγώγηση της νεολαίας και τον εθισμό αυτής σε συγκεκριμένες πρακτικές αποτελεί την πηγή των περισσοτέρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως κοινωνία.

«κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τη θέλησή του πάνω στους υπόλοιπους με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας. Αυτό δεν είναι θεμιτό και δεν είναι αποδεκτό από τον ελληνικό λαό». Δήλωση Θεόδωρου Πάγκαλου (προφανής και "αυτονόητη (άποψη) για μια κοινότητα όπως η Πανεπιστημιακή" για να της επιτραπεί να κυκλοφορήσει στην λίστα announcements). Φαίνεται όμως πως το ΠΠ αποδέχεται το δικαίωμα σε ορισμένους να υπαγορεύουν "τη θέλησή του(ς) πάνω στους υπόλοιπους με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας".

Και ... απόσπασμα από την θέση της
Συνόδου των Πρυτάνεων όπως εκφράσθηκε από το Ψήφισμα 2
"
Ζητά από την Πολιτεία και τους λειτουργούς της την απροσχημάτιστη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και ενδεχομένως την προσαρμογή της, ώστε να αποκατασταθεί η πραγματική έννοια του ασύλου και η προστασία όλων στις ακαδημαϊκές τους δράσεις, κάνοντας παράλληλα έκκληση στην πανεπιστημιακή κοινότητα να μην αφίσταται των ευθυνών της για την ορθή λειτουργία και προσαρμογή του ακαδημαϊκού ασύλου."

Η παραπάνω έκκληση δεν απευθύνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα του Πανεπιστήμιου Πατρών; Από τα παρακάτω φαίνεται πως όχι, τουλάχιστο όσον αφορά τις βίαιες διακοπές συνεδριάσεων Γενικών Συνελεύσεων Τμημάτων.
Για πολλά χρόνια τώρα το φαινόμενο της βίαιης παρεμπόδισης, από ολιγομελείς ομάδες συνδικαλιστών φοιτητών, διεξαγωγής της ΓΣ επαναλαμβάνεται χωρίς κανένας Πρόεδρος Τμήματος να αποφασίζει να το αναφέρει στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και να ζητήσει την ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων για την διασφάλιση της αποτελεσματικής και προς όφελος των φοιτητών λειτουργίας του οργάνου διοίκησης του Τμήματος. Πρόσφατα ο Πρόεδρος του Τμήματος προέβη στην ενέργεια αυτή (έγγραφο Προέδρου) και το συμπέρασμα που εξάγεται μέσα από τo γνωμοδοτικό σημείωμα της Νομικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου αλλά και την απόφαση Πρυτανικού Συμβουλίου σε απάντηση άλλου εγγράφου του Προέδρου στο οποίο κατονομάζονται οι υπαίτιοι φοιτητές είναι ενδεικτικό της αδυναμίας του Ελληνικού Πανεπιστημίου να διασφαλίσει την προς όφελος της πλειοψηφίας των φοιτητών λειτουργία του.

ΥΓ
Για την άσκηση της κριτικής αυτής επικαλούμαι ένα άλλο, πραγματικά ακαδημαϊκό, Ασυλο διακίνησης ιδεών που δεν υπάρχει σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου