Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ανοικτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Ανοικτή Επιστολή
Ελσίνκι 13 Ιανουαρίου 2010
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Έχω την ευκαιρία στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μου άδειας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι να ζω από κοντά το Φιλανδικό μοντέλο και αναπόφευκτα να κάνω τη σύγκριση με το βαριά νοσούν Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις αξιέπαινες προσπάθειες σας για την έξοδο της χώρας από την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και σας εύχομαι εκ βάθους καρδιάς καλή επιτυχία. Θέλω όμως να παρατηρήσω ότι το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την σημερινή κατάσταση της χώρας ανήκει στα Πανεπιστήμια που για χρόνια τώρα διαμορφώνουν με ένα ανορθόδοξο τρόπο τους πολίτες αυτής της χώρας. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να είναι επιτυχής σε βάθος χρόνου, αν δεν αλλάξει η κατάσταση αυτή. Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο νοσεί βαρύτατα και δεν έχει ή συνειδητά δεν θέλει να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς προστασίας του. Τους μηχανισμούς αυτούς αναζητώ εναγωνίως (ως μέλος  ΔΕΠ και ως πατέρας 2 φοιτητών) εδώ και χρόνια για να τους ενεργοποιήσω, αλλά μάταια. Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά παραδείγματα προς την κατεύθυνση αυτή. Ενδεικτικά σας αναφέρω τρία:
1.       Βίαιες Διακοπές συνεδριάσεων Γενικών Συνελεύσεων Τμημάτων.
Για πολλά χρόνια τώρα το φαινόμενο της βίαιης παρεμπόδισης, από ολιγομελείς ομάδες συνδικαλιστών φοιτητών, διεξαγωγής της ΓΣ επαναλαμβάνεται χωρίς κανένας Πρόεδρος Τμήματος να αποφασίζει να το αναφέρει στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και να ζητήσει την ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων για την διασφάλιση της αποτελεσματικής και προς όφελος των φοιτητών λειτουργιάς του οργάνου διοίκησης του Τμήματος. Πρόσφατα ο Πρόεδρος του Τμήματος προέβει στην ενέργεια αυτή (έγγραφο Προέδρου) και το συμπέρασμα που εξάγεται μέσα από τo γνωμοδοτικό σημείωμα της Νομικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου αλλά και την απόφαση Πρυτανικού Συμβουλίου σε απάντηση άλλου εγγράφου του Προέδρου στο οποίο κατονομάζονται οι υπαίτιοι φοιτητές είναι ενδεικτικό της αδυναμίας του Ελληνικού Πανεπιστημίου να διασφαλίσει την προς όφελος της πλειοψηφίας των φοιτητών λειτουργία του. (σχετικό μήνυμα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα)

2.       Περί της άσκησης Πολιτικής Προπαγάνδας από τη λίστα announcements   σχετικό μήνυμα

3.       Επί του τρόπου άσκησης της Διοίκησης στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο ( pdf μορφή ) ( htm μορφή )
Το έγγραφο αυτό κοινοποιήθηκε στον προηγούμενο Πρωθυπουργό της χώρας  και στον υπουργό Παιδείας, που δεν τόλμησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό όπως και όλα τα άλλα που οδήγησαν τη χώρα στην σημερινή κατάσταση. 
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να αντιμετωπισθεί το νούμερο 1 πρόβλημα στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο που πολύ έντεχνα του αποδώσανε  το όνομα «Ασυλο». Να αποφασίσει η Βουλή να το καταργήσει και να βγει ο Πρωθυπουργός της χώρας να το ανακοινώσει στην κοινωνία και ταυτόχρονα να δεσμευτεί η Πολιτεία για την πιστή εφαρμογή της απόφασης αυτής. Η κίνηση αυτή από μόνη της θα δώσει το μήνυμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων ότι ή Πολιτεία είναι αποφασισμένη να αναβαθμίσει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, κανένας Υπουργός Παιδείας  δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό. Όσο για τους Πρυτάνεις, έχουν αναδειχθεί μέσα από αυτό το σύστημα και στην πλειοψηφία τους (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν μπορούν ή/και δεν θέλουν να το πολεμήσουν.
Ο Έλληνας φοιτητής που έδωσε ένα αγώνα ζωής για να διασφαλίσει μια θέση στα Πανεπιστήμια βλέπει καθημερινά τα όνειρα του να καταπατούνται από ένα ανεξέλεγκτο Δημόσιο Πανεπιστήμιο που δεν τον σέβεται και δεν του διασφαλίζει τα αυτονόητα, όλα αυτά που το Φιλανδικό Πανεπιστήμιο προσφέρει για πολλά χρόνια τώρα.

Με εκτίμηση
Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Visiting Professor
Aalto University
School of Science and Technology
Department of Automation and Systems Technology
Information and Computer Systems in Automation
PO BOX 15500
FI-00076 AALTO
FINLAND

YΓ
Η παρούσα επιστολή απεστάλει σε ηλεκτρονική μορφή με όλους τους συνδέσμους μέσω της ιστοσελίδας http://www.primeminister.gr/contact/

2 σχόλια: