Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Το «Harvard και M.I.T. των καταλήψεων»

Απαντήσεις σε ορισμένα μηνύματα που πήρα από φοιτητές μας
  1. Το  «Harvard και M.I.T. των καταλήψεων»
  2. "μπάτσοι! … γουρούνια! … δολοφόνοι της μόρφωσης!"
  3.  Η καθηγητική αυθαιρεσία
1.    Απάντηση στο μήνυμα (εδώ) φοιτητή του «Harvard και M.I.T. των καταλήψεων»
Ισως είναι σκόπιμο να μας πεις τι άλλο έχεις κάνει στην ζωή σου εκτός από καταλήψεις. Καταλήψεις με τις οποίες επιβάλεις με βία(?) την άποψη σου στους συμφοιτητές και καθηγητές σου. Αυτό ισως και μας παρακινήσει να αφιερώσουμε το χρόνο που χρειάζεται για να διαβάσουμε τα κείμενα σου.
Και αυτό γιατί υποθέτω  ότι ακόμη κάνεις τις σπουδές σου στο «Harvard και το M.I.T. των καταλήψεων» και πιθανότατα εξειδικεύεσαι στη βελτιστοποίηση των μεθόδων

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Καιρὸς πλέον νὰ ξεσηκωθοῦμε!


(…) Οἱ ἀλλαγὲς ποὺ ἐπισυμβαίνουν εἶναι ἀνυπολόγιστες καὶ ἀπρόβλεπτες. Γύρω μας κυριαρχεῖ ἕνας παγκόσμιος πανικός. Οἱ πολι-τικοί διαρκῶς θριαμβολογοῦν, ὑπόσχονται, διαβεβαιώνουν, ἀντιμάχονται μεταξύ τους, τελικῶς ὅμως διαψεύδονται ἀπὸ τὶς ἐξελίξεις. Ὅλοι μιλοῦν γιὰ οἰκονομικὴ κρίση. Κάποιοι ἰσχυρίζονται ὅτι στὴν πραγματικότητα ζοῦμε μία κρίση ἀξιῶν, ἀλλὰ δὲν μποροῦν να μᾶς ποῦν τὶ σημαίνει αὐτό.
Αὐτὸ ποὺ ἐγὼ θὰ ἤθελα σήμερα νὰ σᾶς πῶ εἶναι ὅτι ἡ ὅποια κρίση, τουλά-χιστον στὴν πατρίδα μας, ἔχει δύο χαρακτηριστικὰ ποὺ σᾶς ἀφοροῦν: πρῶτον εἶναι κρίση τῆς παιδείας καὶ δεύτερον οἱ συνέπειές της ἐπηρεάζουν κυρίως τοὺς νέους. Τὰ λάθη ποὺ ἔγιναν καὶ συνεχίζουν νὰ γίνονται, ἐσεῖς οἱ νέοι θὰ τὰ πλη-ρώσετε. Αὐτὴ τὴ στιγμὴ πληρώνουμε λάθη ποὺ ἔγιναν στὴν παιδεία τὶς τελευ-ταῖες δεκαετίες. Ἂν ἡ παιδεία μας ἦταν ὅπως ἔπρεπε, τὰ πράγματα θὰ ἦταν πολὺ διαφορετικὰ σήμερα. (…)

Καιρὸς πλέον νὰ ξεσηκωθοῦμε. Καινούργιο κρασὶ σὲ καινούργια ἀσκιά! Tὰ πάντα πρέπει νὰ ἀλλάξουν. Καὶ ἐπειδὴ δὲν θὰ τὰ ἀλλάξουν κάποιοι ἄλλοι, καιρὸς νὰ μποῦμε στὸ παιχνίδι ὅλοι. Κυρίως οἱ νέοι. Ὅλες οἱ καλὲς ἐπαναστάσεις ἔγιναν ἀπὸ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Κακομαθημένα "παιδιά" δεν είναι μόνο οι καταληψίες


Κύριε Πρώην Αντιπρύτανη,

Το άρθρο 76 του Νόμου 4009/2011 ή διαφορετικά η Ελληνική Πολιτεία δεν σε «καλεί να συμμετάσχεις», όπως ισχυρίζεσαι στο μήνυμα σου (εδώ, και το επισυναπτόμενο εδώ), αλλά σου αναθέτει την ευθύνη αυτή.  Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα του Νόμου

«Η επιτροπή αποτελείται από τους δύο προηγούμενους του υπηρετούντος εκλεγμένους πρυτάνεις ή προέδρους Τ.Ε.Ι. που είναι εν ενεργεία ή ομότιμοι καθηγητές και συμπληρώνεται από τους προηγούμενους των υπηρετούντων εκλεγμένους αντιπρυτάνεις ή αντιπροέδρους Τ.Ε.Ι. που είναι επίσης εν ενεργεία ή ομότιμοι καθηγητές, κατά τη σειρά της πλέον πρόσφατης υπηρεσίας τους στην πρυτανεία ή την προεδρία.»

Ο Νόμος αναφέρει περίπτωση παραίτησης αλλά αυτό προϋποθέτει πρώτα ορισμό της επιτροπής και, υποθέτω, επαρκή τεκμηρίωση των λόγων της παραίτησης.  Είναι όμως χαρακτηριστικό γνώρισμα των κακομαθημένων παιδιών να

Καταλήψεις σχολείων – Η αποδοχή της κατάντιας μιας γενιάς


Μια παλιά ιστορία που δείχνει πως δεν αλλάζουμε. Ούτε η σημερινή κατάντια της χώρας είναι αρκετή για να αναθεωρήσουμε αρρωστημένες νοοτροπίες και λογικές, να αντισταθούμε στην κατρακύλα. Απαντούσα στις 8 Νοέμβρη 2007 στην έκκληση γονιών για στήριξη στις καταλήψεις των σχολίων
«Δεν υπογράφω γιατί είναι η αποδοχή της κατάντιας μιας γενιάς που κατεβάζει (ή αποδέχεται) στους δρόμους τα 15χρονα παιδιά της για να της λύσουν τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε και δημιουργεί.
Και αυτή, αντί να ανασκουμπωθεί για να δώσει λύσεις, προσπαθεί να πείσει (τον εαυτό της ή τους άλλους) πως αγωνίζεται βάζοντας υπογραφές σε μηνύματα συμπαράστασης.

«έχουμε κατρακυλήσει και έχουμε φτάσει στο «τελευταίο σκαλί στου κακού
τη σκάλα », όπως παρατηρεί και ο Παλαμάς στον «Δωδεκάλογο του Γύφτου»
και τότε για …Πλήρες κείμενο

Οι υποθετικές “Χουντοποιήσεις” και η σημερινή Χούντα … που έχει όνομα

Απάντηση στο “Όχι στη χουντοποίηση του Πανεπιστημίου και στο νέο δωσιλογισμό.” Δημήτρη Πατέλη, Επίκουρου Καθηγητή Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης (εδώ)

Κ. Πατέλη,
Οι «ευρισκόμενοι στην αλλοδαπή» όχι μόνο δεν μπορούν να αντιληφθούν αλλά ούτε και να φανταστούν τι βιώνουμε καθημερινά στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η Χούντα είναι εδώ κάθε μέρα και έχει όνομα και το ξέρεις πολύ καλά. Αν δεν το διέκρινες στα μηνύματα μου, γιατί εγώ προτιμώ να αναφέρομαι σε γεγονότα και να αφήνω τους συναδέλφους να βγάλουν το συμπέρασμα τους, θα σου δώσω μερικά πολύ πρόσφατα, σημερινά, παραδείγματα και ελπίζω να μην απαντήσεις, για μία ακόμη φορά,  στο «μεταφυσικό» επίπεδο προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των μελών του φόρουμ:
  1. Ομάδα φοιτητών  στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ εμπόδισε σήμερα την διεξαγωγή των εξετάσεων παρά το γεγονός ότι η ΓΣ των φοιτητών δεν είχε αποφασίσει κατάληψη. «Σήμερα το πρωί η εξέταση του μαθήματος "Φυσική" που ήταν προγραμματισμένη στις 8:30 στο κτίριο Γκινη ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε καθώς παρεμποδίστηκε η εκπαιδευτική διαδικασία απο ομάδες φοιτητών.»
  2. Ομάδα φοιτητών εμπόδισε τη συνεδρίαση της Συγκλήτου

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η αντισυνταγματικότητα του Νόμου και η “κρατούσα άποψη”


Κύριε Πρύτανη,

Σε συνέχεια της κοινοποίησης στα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας (εδώ) της αιτιολόγησης της στάσης σας όσον αφορά την εφαρμογή του Ν. 4009/2011, σας παρακαλώ πολύ να μας κοινοποιήσετε τη γνωμοδότηση  των έγκριτων συνταγματολόγων και ιδιαίτερα του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, κ. Κώστα Χρυσόγονου, όπως αυτή υποθέτω θα έχει κατατεθεί στο προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, σε απόκριση της ερώτησης της Συνόδου και υποθέτω και του Πρύτανη του ΑΠΘ στο κατά πόσο συντρέχει περίπτωση «πρόδηλης αντισυνταγματικότητας» στις πράξεις της κατάληψης αλλά και των άλλων πράξεων βίας που συντελούνται καθημερινά στους χώρους του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Πράξεις που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να μην μπορούν, για ένα μήνα τώρα (αλλά και επανειλημμένα στο παρελθόν), να προσέλθουν στους χώρους εργασίας τους και παρόλα αυτά να πληρώνονται κανονικά τη στιγμή που χιλιάδες συμπολιτών μας έχουν χάσει τις δουλειές τους.
Γιατί, κύριε Πρύτανη, δεν μπορώ να φανταστώ πως η ευαισθησία των Πρυτάνεων  αλλά και του κ.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Oι θεματοφύλακες των "θεσμών" και "αξιών" του Δημόσιου Πανεπιστημίου


[Γεγονός]
O κ. Πρύτανης δήλωσε, σε εκπομπή του Super B στις 19/9/2011, την πρώτη κιόλας από τις δύο μέρες κατάληψης του κτιρίου της Διοίκησης, πως το κτίριο έκλεισε από μια «μικρή ομάδα φοιτητών» και μάλιστα με αμφίβολη νομιμότητα όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολούθησαν οι φοιτητές. Επιπλέον τόνισε πως οι καταληψίες στο κτίριο Διοίκησης εξανάγκασαν δεκάδες, … δεκάδες υπαλλήλους και την Διοίκηση, να μείνει έξω και να μην εργασθεί. Θα σας πω ένα παράδειγμα …  (εδώ)

[Σχόλιο]
Τρείς βδομάδες τώρα, που τα είκοσι Τμήματα του Πανεπιστημίου είναι υπό κατάληψη, δεν άκουσα το Πρύτανη να αμφισβητεί ή έστω να ασχολείται με το νόμιμο ή

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι – Σοβαρότης; Μηδέν!


Αγαπητοί Συνάδελφοι! Εσείς οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι,

Αν κατάλαβα καλά από το «πλήρως τεκμηριωμένο» κείμενο σας, μας λέτε  «100 μέλη ΔΕΠ από 25 Συλλόγους των πανεπιστημίων όλης της χώρας.» μετέφεραν την «κατηγορηματική απόρριψη του νόμου από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ πανελλαδικά» και εξέφρασαν ομόφωνα την «αποφασιστικότητα για αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και ολόκληρη την κοινωνία, για τη μη εφαρμογή του νόμου στην κατεύθυνση της κατάργησής του.» (εδώ)

Θα μου πείτε. Τα «100 μέλη ΔΕΠ από 25 Συλλόγους των πανεπιστημίων όλης της χώρας» αποφάνθηκαν και αποφάσισαν, για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, τη μη εφαρμογή του νόμου "Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων”, και μάλιστα έχουν και τον τρόπο να επιβάλουν την απόφαση τους αυτή (Παράδειγμα από προσφιλή τους μέθοδο εδώ). Κάτι που φαίνεται πως δεν έχει η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Βουλή που με 255 ψήφους ψήφησε τον Νόμο αυτό.

Τώρα γιατί «Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι – Σοβαρότης; Μηδέν!»

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Το δις εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού


17 Σεπτεμβρίου 2011
“Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προϊσταται της σύσκεψης στην οποία συζητούνται διεξοδικά τεχνικές λεπτομέρειες, όπως το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να αντέξει αν δεν δοθεί η έκτη δόση.
Πρώτο σοβαρό ενδεχόμενο είναι η στάση πληρωμών μέσα στον Οκτώβριο, κάτι που δεν απέκλεισε ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν επανειλημμένως ρωτήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.” (εδώ).

25 Μαίου 2011           
Σχήμα λόγου ή ομολογία πλήρους αποτυχίας, συνέχεια:  θα “κατεβάσουμε ρολά”
«αν δεν πάρουμε την δόση θα “κατεβάσουμε ρολά” στις 15 Ιουλίου.» Υπουργός Οικονομικών εδώ

7 Μαίου 2011-09-18   
Σχήμα λόγου ή ομολογία πλήρους αποτυχίας;

«Θέλετε να διώξουμε την τρόικα; θέλετε να μην πάρουμε την 5η δόση; Πέστε το! Ποιος θα πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο;» Πρωθυπουργός εδώ

Αν όλα αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τι άλλο θέλει μια Κυβέρνηση για να παραδεχθεί την πλήρη αποτυχία της;
Και το ερώτημα παραμένει. Ποιά είναι η εναλλακτική λύση;

Κλεάνθης Θραμπουλίδης

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Νέος νόμος για τη τριτοβάθμια - Απόψεις των καθηγητών

"Δε σας ζητάω μια ρητορική επιχειρηματολογίας και ανασκευής θέσεων διαφορετικών απόψεων, αλλά μια σύντομη, στο βαθμό που ο καθένας επιθυμεί και κρίνει πρέπον, παρουσίαση των απόψεών σας με επιχειρήματα. Ελπίζω οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από εσάς να αφιερώσουν μισή ώρα από το χρόνο τους ώστε να βοηθήσουν με την καθοδήγησή τους εμάς, τους φοιτητές σας." Αίτημα φοιτητή μας (Το πλήρες κείμενο  στο τέλος)


*****, θερμά συγχαρητήρια για το μήνυμα σου και για την ξεκάθαρη θέση σου. Μπράβο και πάλι μπράβο για το κουράγιο σου, παρότι έκανες αυτό που έπρεπε να νοιώθουν ελεύθεροι να κάνουν όλοι οι συμφοιτητές σου, να ζητήσουν δηλαδή από εμάς, τους δασκάλους τους, αυτό που έπρεπε να έχουμε κάνει από μόνοι μας εδώ και πολύ καιρό. Βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν σε μια υγιή κοινωνία. Σε μια κοινωνία που ο σεβασμός της αντίθετης άποψης

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Αξιότιμη κ. Αντιπρύτανη, Χρειάζεται πολύ, μα πάρα πολύ, θράσος για να ...


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμη κ. Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού,
Χρειάζεται πολύ, μα πάρα πολύ, θράσος για να απευθύνει κανείς έκκληση προς τους λιγοστούς καθηγητές που τόλμησαν να αντιδράσουν στις πρακτικές των καταλήψεων, αντί να απευθύνει έκκληση προς τους καταληψίες που έχουν για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα το Πανεπιστήμιο κλειστό με αλυσίδες και λουκέτα (εδώ).
Και είναι πολύ λυπηρό για το Πανεπιστήμιο μας πως το θράσος αυτό το έχετε, κυρία Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων. 
Έλαβα την έκκληση σας προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (εδώ) με την οποία μας καλείτε να σεβαστούμε τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και αναρωτιέμαι ποιόν προσπαθείτε να προστατέψετε με την παρέμβαση σας αυτή. Φαίνεται πως σας ενόχλησε πολύ που κυκλοφόρησαν στην λίστα ανακοινώσεων μερικά μηνύματα καθηγητών (email-2, email-3, email-4, email-1 ) οι οποίοι εκφράστηκαν κατά των πρακτικών που παροτρύνουν

Οι Αλλοι, Εμείς και οι Ευθύνες

Οι φοιτητές μας μόλις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταλήψεων με ένα πλαίσιο αγώνα υποθέτω ανάλογο με το παραλήρημα (εδώ) της προηγούμενης βδομάδας.
Η Διοίκηση αρνείται να κάνει έστω και μία έκκληση προς τους φοιτητές να σταματήσουν τις πράξεις αυτές (εδώ). Αντίθετα κάνει έκκληση (εδώ) προς τα λίγα μέλη ΔΕΠ που τολμούν να μιλήσουν κατά των καταλήψεων να σεβαστούν(!) την απόφαση της Συγκλήτου και να μην προωθούν στην λίστα ανακοινώσεων (announcements) του Πανεπιστημίου τις θέσεις τους αυτές.
Ο σύλλογος μελών ΔΕΠ δημοσιοποιεί μία απόφαση που «ζητεί την κατάργηση του νέου νόμου και καλεί τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας σε απεργία την 8 και 9/09 και να αγωνισθούν μαζί με τους φοιτητές για την μη εφαρμογή του.» (εδώ)
Το συντονιστικό της Πρωτοβουλίας (μια παρέα μελών ΔΕΠ τους οποίους  δεν γνωρίζουμε και η οποία βρίσκεται «πίσω» από την Διοίκηση) δηλώνει απερίφραστα, χυδαία και χωρίς κανένα επιχείρημα, ότι «η Πρωτοβουλία θα είναι παρούσα σε όλες τις μάχες για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.»  από το «σ/ν, το οποίο δεν απαντά σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας ενώ παραβιάζει θεμελιώδεις ακαδημαϊκές αρχές» (εδώ). Δεν απέχει πολύ από το να μας πει ότι θα δώσει τον αγώνα της για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου όπως «ο έφεδρος ανθυπολοχαγός στο Αλβανικό μέτωπο έδωσε τον αίμα του με ευχαρίστηση για το υπέρτατο αγαθό που λέγεται ελευθερία της πατρίδος μας». Ίσως για αυτό και το πλαίσιο αγώνα των συνδικαλιστών φοιτητών μας δεν έχει επιχειρήματα.
Και εμείς; Εμείς, όσοι τουλάχιστο δεν ανήκουμε στην Διοίκηση, στους "καπετάνιους του Συλλόγου" και στο συντονιστικό της "ομάδας εξουσίας", αρνούμαστε να πάρουμε θέση εναντίον της πράξης της κατάληψης με το πρόσχημα πως αυτό είναι αυτονόητο.
Συνάδελφοι, ως πότε θα κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία; Η χώρα χρεοκοπεί και εμείς θεατές σε ένα θέατρο παραλόγου χωρίς τέλος. Μας αρκεί που παίρνουμε τον μισθό μας και αρνούμαστε πεισματικά να δούμε ένα μέτρο παραπέρα. Θα υπομείνουμε λοιπόν και αυτόν τον βιασμό αδιαμαρτύρητα;  
Δεν θα κάνω καμία πρόταση, γιατί δεν έχω (όπως μου είπατε) τον «τρόπο» και θα την κάψω. Περιμένω τη δική σας και θα είμαι μαζί σας. Αρκεί να μην είναι η πεπατημένη και αποδεδειγμένα αναποτελεσματική του παρελθόντος.

 Κλεάνθης Θραμπουλίδης

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Μετά τους φοιτητές και ο Σύλλογος ΔΕΠ κατά του Νόμου (?)


Η απόφαση (εδώ) «ζητεί την κατάργηση του νέου νόμου και καλεί τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας σε απεργία την 8 και 9/09 και να αγωνισθούν μαζί με τους φοιτητές για την μη εφαρμογή του.»

Μια ακόμη προσπάθεια παραπλάνησης της κοινωνίας από τον Σύλλογο μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς μια απόφαση που έντονα αμφισβητήθηκε για την νομιμότητα της, δημοσιοποιήθηκε (εδώ). Το κείμενο αυτό αποτελεί συρραφή κειμένων, που αφορούν το εν λόγω θέμα, όπως αυτά δημοσιοποιήθηκαν στα πλαίσια ανταλλαγής απόψεων μεταξύ μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Δημοσιοποιείται για να δώσει ερεθίσματα στα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητές και φοιτητές, για συζήτηση πάνω στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται, υλοποιούνται και προωθούνται προς τα έξω αποφάσεις συλλογικών οργάνων και μάλιστα μελών ΔΕΠ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το υπ αριθμόν 4 κείμενο συναδέλφου που συμμετείχε και περιγράφει από πρώτο χέρι τα γεγονότα.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης

1. Καταγγελία από την ΚΙΠΑΝ για τον τρόπο λήψης της απόφασης εδώ
2. Η απάντηση του προέδρου της Γ.Σ. του Συλλόγου της 07-09-11 εδώ
3. Σχόλιο  επί της απόφασης του Συλλόγου ΔΕΠ (Κ. Θραμπουλίδης) εδώ
4. Σχόλιο συναδέλφου εδώ

Νόμος για τα ΑΕΙ: Αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα;

Το κείμενο αυτό αποτελεί συρραφή θέσεων όπως αυτές καταγράφηκαν στα πλαίσια ανταλλαγής απόψεων  μεταξύ μελών μιας ομάδας της Ακαδημαϊκής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το βασικό ερέθισμα δόθηκε από την κοινοποίηση μηνύματος μου στα μέλη της ομάδας και στην συνέχεια την έκκληση του κ. Γιώργου Κυριακού, καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με την οποία παρακαλεί  «όποιον Συνάδελφο υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα να μας πει ποία είναι αυτά και πως αντιμετωπίζονται με αντίστοιχη πρόβλεψη του νόμου.»
Ο διάλογος αυτός δημοσιοποιείται για να δώσει ερεθίσματα στα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητές και φοιτητές, για ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στους χώρους του Πανεπιστημίου καθώς αυτό βρίσκεται για 15 μέρες τώρα υπό κατάληψη.
Κλεάνθης Θραμπουλίδης


1. Δεν μπορώ να παρέχω στήριξη σε ένα τέτοιο κείμενο (Κ. Θραμπουλίδης)  εδώ
2. Η απάντηση και η έκκληση για συζήτηση επί των ουσιαστικών προβλημάτων που ο νόμος αντιμετωπίζει (Γ. Κυριακού)   εδώ
3. πεφωτισμένες ολιγαρχίες ή ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; (Κ. Θραμπουλίδης) εδώ
4. Re: πεφωτισμένες ολιγαρχίες ή ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; (Γ. Κυριακού)  εδώ
5. Re: πεφωτισμένες ολιγαρχίες ή ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; και ... η λογική αυτή με οδηγεί σε αδιέξοδο (Κ. Θραμπουλίδης)  εδώ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Πλαίσιο αγώνα για τις καταλήψεις


Μόλις διάβασα το κείμενο της απόφασης των φοιτητών μας για την κατάληψη που αποφάσισαν για 2η συνεχόμενη βδομάδα και προβληματίστηκα πολύ.  Αξίζει να του ρίξετε μια ματιά για να δείτε τον τρόπο σκέψης των νέων αυτών παιδιών.  
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι δυνατόν να στηρίζει η κοινωνία μια προσπάθεια ανατροπής του πολιτικού συστήματος συντασσόμενη με ομάδες  αντίδρασης που βασίζονται πάνω σε αντίστοιχες πρακτικές και νοοτροπίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα του ενάμιση χρόνου οι πολιτικές εξελίξεις (Μνημόνιο κλπ) δεν  έτυχαν της προσοχής των φοιτητών μας καθώς αυτοί δεν συγκάλεσαν ούτε μια φορά γενική συνέλευση, και αυτό όχι για να αγωνιστούν ενάντια σε αυτά, αλλά έστω για να συζητήσουν τα θέματα αυτά.
Η αντίδραση τους εκδηλώθηκε σήμερα που η Πολιτεία αποφάσισε να πάρει μέτρα για να διόρθωσει την κατάσταση στα Πανεπιστήμια της χώρας.
Προσωπικά δεν μπορώ να παρέχω στήριξη σε ένα τέτοιο κείμενο και σε αυτού του είδους τις λογικές γιατί απλά δεν θέλω να σκοτώσω κάθε ελπίδα για την νέα γενιά και τη χώρα.  
Θα μου πείτε, τώρα ξέρουμε πολύ καλά ποιος διαμόρφωσε αλλά και ποιος ανέχτηκε για χρόνια τώρα τις νοοτροπίες αυτές. Ίσως αυτό μας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσουμε. Αν πραγματικά το θέλουμε.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Οι εκφραστές της άποψης των πανεπιστημιακών και οι κουρασμένοι

Κυρία Αστρινάκη,

(Απάντηση στο εδώ)
Δεν μπορώ να αποφύγω να απαντήσω στο μήνυμα σας αν και θα κουράσω τους συναδέλφους καθώς όλα αυτά τα έχω αναφέρει στο παρελθόν στο φόρουμ αλλά δεν σας είδα να σχολιάσετε. Και υποθέτω συμφωνείτε πως αυτό που «αμαυρώνει το ελληνικό πανεπιστήμιο» δεν είναι η αναφορά ή η δημοσιοποίηση των πράξεων  αλλά αυτές οι ίδιες οι πράξεις τις οποίες για χρόνια τώρα η Ελληνική κοινωνία ανέχεται.  Πράξεις και νοοτροπίες που έχουν οδηγήσει την χώρα στην σημερινή κατάσταση.

"Ξέρετε πολύ καλά ότι οι φοιτητές όλων των ελληνικών πανεπιστημίων διαπρέπουν στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και ότι δεν θα συνέβαινε αυτό αν εμείς εδώ δεν τους προσφέραμε στέρεες γνώσεις (και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, σε ορισμένα ιδίως ΑΕΙ)."

Θα μου επιτρέψετε να δώσω μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι λένε οι φοιτητές μας για μας και όχι στο τι εσείς νομίζετε ή σας βολεύει να λέτε. Τα παρακάτω αποτελούν

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Καταλήψεις ΑΕΙ - Κύριε Πρύτανη, πού είστε;


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Πρύτανη,

Πού είστε; Δέκα έξι (ίσως περισσότερα, ίσως λιγότερα, δεν έχει μεγάλη σημασία) από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου είναι κλειστά με αλυσίδες και λουκέτα. Οι καθηγητές αλλά και το Διοικητικό προσωπικό δεν μπορούν να προσέλθουν στους χώρους εργασίας τους, αλλά το σημαντικότερο, οι φοιτητές που ένα μήνα τώρα προετοιμάζονται για να δώσουν τις εξετάσεις τους δεν μπορούν να εξετασθούν. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς είχαν κάνει το πρόγραμμα τους για να φύγουν για μεταπτυχιακές σπουδές, είχαν προγραμματίσει τις άδειες τους από τον στρατό ή την εργασία τους.
Πως αντιδράσατε ή πως σκέφτεστε να αντιδράσετε και πότε στο φαινόμενο αυτό που καταρρακώνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο; Δεν νοιώθετε την υποχρέωση τουλάχιστο να καλέσετε τους καταληψίες συνδικαλιστές φοιτητές να σεβαστούν τους συναδέλφους τους, να σεβαστούν τους καθηγητές τους, να σεβαστούν τα λεφτά του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη, να σεβαστούν το Σύνταγμα της χώρας, για το οποίο τόσο "αγωνίζεστε";

Όχι κύριε Πρύτανη! Δεν σας υποβάλω εγώ το ερώτημα αυτό. Σας το υποβάλει ο κάθε γονιός που βλέπει τα παιδιά του να ταλαιπωρούνται από ένα Πανεπιστήμιο και μια Διοίκηση που δεν τα σέβεται. Ένα Πανεπιστήμιο και μια Διοίκηση που έχει μάθει χρόνια τώρα να συζητά και να συναλλάσσεται με τους συνδικαλιστές φοιτητές αγνοώντας επιδεικτικά την παραβίαση από αυτούς θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Και δεν σας το υποβάλω εγώ, κύριε Πρύτανη, γιατί απλά γνωρίζω πολύ καλά ότι