Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Kathimerini article on Greece's historical debt & deficit και η επιβολή του Μνημονίου

Είμαι ένας από αυτούς που έκανε παρέμβαση (εδώ) στο σχετικό μήνυμα του συναδέλφου Καθ. Χαλικιά ζητώντας επιχειρήματα που να αιτιολογούν την θέση που εξέφρασε.
Παραθέτω στη συνέχεια την απάντηση μου στο εν λόγω κείμενο, το οποίο μου κοινοποίησε τον Ιανουάριο και το οποίο κατά την άποψη μου περιγράφει πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους η χώρα οδηγήθηκε στην δεινή οικονομική κατάσταση αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αιτιολογία για την επιβολή του Μνημονίου ως βέλτιστης και μοναδικής πρότασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.



"Σας ευχαριστώ πολύ για το αναλυτικό και περιεκτικό σημείωμα σας. Σε γενικές γραμμές αν και δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά αυτά μου ήταν γνωστά. Δεν μπορώ όμως από τα στοιχεία αυτά να συμπεράνω πως το μνημόνιο ήταν η μόνη και μάλιστα η καλύτερη λύση. Προσωπικά θεωρώ πιο αποτελεσματική μια αντιμετώπιση όπως αυτή περιγράφεται στο «Κουρέψτε τώρα το ελληνικό χρέος»! 

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό “Spiegel” που κυκλοφορεί σήμερα, ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, διαχειριστής κεφαλαίων του μεγαλύτερου fund σταθερού εισοδήματος στον κόσμο, της PIMCO, δηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα με δραστικά μέτρα, «βάζοντας πλάτη» για μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να μειωθεί από το 140% του ΑΕΠ στο 90% και να γίνει βιώσιμη η εξυπηρέτησή του.

και φυσικά όλα αυτά που επισημαίνει η έκθεση του Δικηγορικού συλλόγου περί μετατροπής του δανείου με υποθήκευση Δημόσιας περιουσία προκαλούν μεγάλο προβληματισμό. Όσο για τον Κυβερνήτη. Ο καλός Κυβερνήτης δρα όταν εμφανίζονται οι πρώτες τρύπες στο καράβι του και δεν κοροϊδεύει το πλήρωμα του λέγοντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Και κυρίως δεν το αφήνει να βουλιάξει και μετά να καλέσει σε βοήθεια με αντάλλαγμα την παραχώρηση του στους σωτήρες του, οι οποίοι δεν μπορώ να πεισθώ πως έχουν πρωταρχικό στόχο να σώσουν την χώρα αλλά μάλλον να διασφαλίσουν την επιστροφή των χρεών. Σας ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση."

Κλεάνθης Θραμπουλίδης

---------------------------------------------------------------
Kleanthis Thramboulidis
Visiting Professor, Saarland University, Germany (2010-2011)
Visiting Professor, Helsinki University of Technology (2009-2010)
Professor in Software Engineering
Software Engineering Group (SEG) - Electrical & Computer Engineering
University of Patras, 26500 PATRAS,GREECE
Tel  : +30 2610 996 436   Fax  : +30 2610 996 820
Email: thrambo@ece.upatras.gr
URL: http://seg.ece.upatras.gr/thrambo
Model Integrated Mechatronics (MIM) http://seg.ece.upatras.gr/MIM
=========================================================


On 29/3/2011 10:21 πμ, Athanasios Episcopos wrote:
Kathimerini article by our forum member Professor Chalikias (AUEB) asserts that Greece had no choice but accept the IMF-EU-ECB deal. Although we have debated the issue already, the article includes two graphs that might be useful for research and teaching, regardless of historical and other interpretations.
The article is here http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_25/03/2011_436985 but you need a free trial subscription to get all of it. To save your time, just take the file from here: www.aueb.gr/users/episcopos/Chalikias-Kathimerini-25-03-2011.pdf.
The Moderator
Athanasios Episcopos
Associate Professor
Athens University of Economics and Business (AUEB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου