Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Περί της ηλεκτρονικής καταγραφής πρακτικών

Κύριε Αντιπρύτανη,

Παρατηρώντας τα τελευταία χρόνια τις δυσλειτουργίες που επιφέρει στη λειτουργία των οργάνων του Πανεπιστημίου και πιο συγκεκριμένα των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων και των Τομέων η τρέχουσα μέθοδος καταγραφής των πρακτικών και έχοντας σημαντικά αρνητικά βιώματα από την κατάχρηση και αξιοποίηση των ατελειών του τρόπου διατήρησης πρακτικών για στρέβλωση  γεγονότων και τοποθετήσεων προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης της

ηλεκτρονικής καταγραφής των συνεδριάσεων των εν λόγω οργάνων.
Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παραδείγματα τα οποία εκθέτουν τον τρόπο λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου και πηγάζουν από τον απαρχαιωμένο τρόπο τήρησης πρακτικών. Θα παραθέσω μόνο ένα, το οποίο πολύ ανάγλυφα και ίσως σε ακραία μορφή αναδεικνύει τους κινδύνους για τα προσωπικά κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και τους Νόμους δικαιώματα του καθενός μας που ο σημερινός τρόπος τήρησης πρακτικών δημιουργεί.


Την 22/12/2005 προσήλθα κατά τις 13:00 μετά από την εκτέλεση εργαστήριου μαθήματος μου στην εξ αναβολής Γ.Σ. 16/22-12-05 χωρίς να γνωρίζω ότι θα συζητηθεί θέμα μου καθώς δεν υπήρχε στην
ημερησία διάταξη. Δεν υπήρχε απαρτία καθώς η Γ.Σ. ήταν εξ αναβολής. Μόλις μπήκα ο Πρόεδρος έβαλε για συζήτηση στα επί εγγράφων και αιτήσεων, έγγραφο που είχα αποστείλει στον Αντιπρύτανη με κοινοποίηση στο ΥΠΕΠΘ. Στα πλαίσια της συζήτησης που ακολούθησε δέχθηκα χυδαία, μεθοδευμένη και προσχεδιασμένη επίθεση με την συμμετοχή διοικητικών, ΕΤΕΠ, προπτυχιακών και ΜΦ, και συναδέλφων, χωρίς να καταγράφονται (ή χωρίς να περαστούν στα πρακτικά όπως αποδείχθηκε στην πορεία) τα όσα ανέφεραν παρότι επανειλημμένα το ζήτησα κατά της διάρκεια της ΓΣ επικαλούμενος προσωπική επίθεση.
Στη διάρκεια της Γ.Σ. 18/17-01-2006 και κατά την διαδικασία επικύρωσης των πρακτικών διαπίστωσα
μια εμφανή προσπάθεια παραποίησης των γεγονότων της εν λόγω ΓΣ. Με παρέμβαση μου ανέφερα την αντίθεση μου περί του τρόπου σύνταξης των πρακτικών (στην ουσία δεν είναι πρακτικά, συνημμένο 1: απόσπασμα πρακτικών) και της βάναυσης καταπάτησης προσωπικών δικαιωμάτων μου. Μάλιστα ζήτησα να καταγραφούν στα πρακτικά κατά λέξη τα όσα ανέφερα. Μετά την τοποθέτηση-διαμαρτυρία μου επί των πρακτικών αυτά συνεχίζουν να υπογράφονται και η διαδικασία επικύρωσης ολοκληρώνεταιΜετά το πέρας της Γ.Σ. με ειδική Σύνθεση 3/24-01-2006 ο Πρόεδρος μοιράζει μια νέα 2η έκδοση των πρακτικών της 22-12-2005 (συνημμένο 2: απόσπασμα 2ης έκδοσης πρακτικών). Η έκδοση αυτή περιέχει το βασικό κείμενο της 1ης έκδοσης τροποποιημένο, και επιπλέον μία σελίδα με μορφή πρακτικών όπου καταγράφονται επιπλέον τοποθετήσεις. Με παρέμβαση μου αναφέρω πάλι την αντίθεση μου περί του τρόπου σύνταξης των πρακτικών και της βάναυσης καταπάτησης προσωπικών δικαιωμάτων μου. Ζητάω μάλιστα να καταγραφούν όλα τα γενόμενα στα πρακτικά κατά λέξη.
Την 26/01/2006 καταθέτω αίτηση με την οποία ζητάω αντίγραφο των πρακτικών της Γ.Σ. της 22/12/2005 όπως αυτά κυκλοφόρησαν προς υπογραφή και επικυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. της 17/01/2005. Παίρνω απάντηση στην αίτηση μου ότι τα πρακτικά δεν επικυρώθηκαν ακόμη και το αίτημα μου θα «υλοποιηθεί» μετά την επικύρωση τους.
Στη διάρκεια της Γ.Σ. 25/07-03-06 και στα πλαίσια της επικύρωσης πρακτικών παίρνω για επικύρωση
την 3η έκδοση των πρακτικών της Γ.Σ. 16 (συνημμένο 3: απόσπασμα 3ης έκδοσης πρακτικών) και αφού τα βλέπω πως κινούνται στα ίδια πλαίσια με τις 2 προηγούμενες εκδόσεις ζητάω τον λόγο και αναφέρω πως θεωρώ την όλη διαδικασία δημιουργίας και επικύρωσης πρακτικών παράτυπη.


Κύριε Αντιπρύτανη
Δεν θέλω ούτε να σταθώ, ούτε να επανέλθω στην υπόθεση την οποία αφορούν τα εν λόγω πρακτικά. Προσωπικά θεωρώ πως η όλη διαδικασία αποτελεί ντροπή για το τμήμα και το Πανεπιστήμιο. Θέλω όμως να επισημάνω πως είναι άκρως επικίνδυνο και προσβλητικό για την λειτουργία του Πανεπιστημίου να υιοθετούνται τέτοιου είδους πρακτικές και συμπεριφορές που προσβάλουν το ακαδημαϊκό ήθος και καταπατούν στοιχειώδη κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα ατομικά δικαιώματα και τις Ακαδημαϊκές μας ελευθερίες.

1983. 723 Τάγμα Μηχανικού, Σίνδος. Δόκιμος αξιωματικός του Ελληνικού στρατού τιμωρούμαι με φυλάκιση 20 ημερών από τον Διοικητή της μονάδας. Θεωρώντας την πράξη αυτή έξω από κάθε λογική, δείγμα κατάχρησης εξουσίας και αλαζονείας, βρίσκω το θάρρος να κάνω αναφορά παραπόνων στο 3ο σώμα Στρατού για την ποινή που μου επεβλήθη. Προς έκπληξη όλων η ποινή κρίθηκε παράτυπη και διεγράφη.

Κύριε Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών υποθέσεων,
Σήμερα 25 χρόνια μετά, τολμώ να κάνω την αναφορά αυτή γιατί πιστεύω πως το
Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει (ή θα πρέπει να βρει) τη δύναμη να
αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα παθογένειας που το οδήγησαν στην
σημερινή του κατάσταση και να αποδείξει πως μπορεί να χειρισθεί αποτελεσματικά και προς όφελος της κοινωνίας την αυτοτέλεια που με τόσους αγώνες διεκδικεί από την Πολιτεία.

Κύριε Αντιπρύτανη

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως η διατήρηση πρακτικών των Γενικών Συνελεύσεων Τομέα και Τμήματος σε ηλεκτρονική μορφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε η τεχνολογία σήμερα επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τα σημαντικά πλεονεκτήματα μιας τέτοιας καταγραφής χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος και επιβάρυνση για την λειτουργία του Τμήματος.
Στη διάθεση σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία επί του θέματος.

Με εκτίμηση
Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Αν. Καθηγητής
Πηγή

2 σχόλια: