Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

“Καπρίτσια” … και μηνύματα προς τους φοιτητές μας και την κοινωνία

Στο Πανεπιστήμιο το δύσκολο είναι να μπεις … αν μπεις θα βγεις. Αυτό πιστεύει η Ελληνική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια … και ίσως δεν έχει άδικο.

Το επιβεβαιώνει πανηγυρικά η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών να επιβάλει την εξ’ αποστάσεως εξέταση απαγορεύοντας σε Τμήματα και καθηγητές να κάνουν κανονικές δια ζώσης εξετάσεις στα μαθήματα τους για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία της εξεταστικής διαδικασίας. Και αυτό χωρίς η ίδια να περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εξ αποστάσεως εξεταστικής διαδικασίας.

Ενδεικτικός του κλίματος, κατά τη διαδικασία λήψης της απόφασης αυτής της Διοίκησης, είναι η παρέμβαση μέλους της Συγκλήτου που χαρακτήρισε "καπρίτσια" τις απόψεις των συναδέλφων του που ήθελαν δια ζώσης εξέταση για τα μαθήματα τους καθώς η φύση αυτών το επιβάλει.

Με την ενέργεια του αυτή ο εν λόγω “Πανεπιστημιακός δάσκαλος” επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που η Ελληνική κοινωνία πιστεύει για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Μπορείς να πάρεις πτυχίο Γιατρού, Μηχανικού, κλπ. με εξ αποστάσεως αμφιβόλου αξιοπιστίας εξέταση με ότι αυτό

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

η εκλογή ακυρώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας …


H εκλογή ακυρώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Αυτό δηλώνει η Πρύτανης σε δημοσίευμα που φιλοξενεί το σημερινό (27/5/2020) φύλλο της εφημερίδας "Πελοπόννησος" ως απάντηση της στην τελευταία παρέμβαση μου για το θέμα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Πρύτανης αναγνωρίζει πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό για το Πανεπιστήμιο και ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες μέσα από τα αρμόδια όργανά του ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.

Παραθέτω την δήλωση της Πρυτάνεως, όπως εμφανίζεται στην “Πελοπόννησο”.

«Είναι πολύ σοβαρό θέμα για το
πανεπιστήμιό μας αυτό. Οι αιτι-
άσεις του κ. Θραμπουλίδη που
έχουν ανακοινωθεί και στον δι-
αδικτυακό μας τόπο αποτελούν
αντικείμενο έρευνας. Το Πανεπι-
στήμιό μας ήδη εδώ και καιρό
έχει δρομολογήσει όλες τις προ-
βλεπόμενες διαδικασίες μέσα
από τα αρμόδια όργανά του ώστε
να υπάρξει πλήρης διαλεύκαν-
ση της υπόθεσης»

Ευελπιστώ πως η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει τροχοπέδη στην επανάληψη αυτών των πρακτικών σε μελλοντικές εκλογές και θα διαφυλάξει το κύρος του Τμήματος και του Πανεπιστημίου.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Αντιακαδημαϊκές πρακτικές σε εκλογές μελών ΔΕΠ ... Τι σας περιμένει αν επιλέξετε να αντιταχθείτε σε αυτές.


Οικογενειοκρατία, νεποτισμός, «στημένα» εκλεκτορικά, αποτελούν εδώ και χρόνια μία μεγάλη πληγή του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Ο νόμος Διαμαντοπούλου έκανε μια βαθιά τομή στο θέμα αυτό. Το διεφθαρμένο Πανεπιστημιακό κατεστημένο κατάφερε να τον ακυρώσει. Η νέα Κυβέρνηση δια στόματος Υφ. Παιδείας δήλωσε τις προθέσεις της προς την κατεύθυνση αυτή. «“Φρένο" στο νεποτισμό, την οικογενειοκρατία και τα «στημένα» εκλεκτορικά στα ΑΕΙ» esos 19/1/2020.
Μέχρι σήμερα δεν βλέπω κάποια συνέχεια στο θέμα. Ελπίζω η αιτία να είναι ο Κορονοιός.
Ως μέλος Τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής για εκλογή μέλους ΔΕΠ στην βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή βίωσα όλα τα παραπάνω σε μια εκλογή που δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρχει πιο «στημένη». Με αυτές τι συνθήκες μόνο για braingain δεν μπορούμε να μιλάμε. Τα δημοσιοποιώ για να αναδείξω για μία ακόμη φορά το πρόβλημα.

Αν επιλέξετε, λέω αν, γιατί αυτό θα θεωρηθεί “πρωτοφανής πρακτική”, να αντιταχθείτε σε Αντιακαδημαικές πρακτικές σε εκλογές μελών ΔΕΠ θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι.

Εγώ δεν ήμουν ... δεν γνώριζα. Ρώτησα … αλλά δεν άκουσα.

Σας περιγράφω λοιπόν στο μήνυμα μου αυτό ορισμένες από τις εμπειρίες μου για να τις έχετε ως οδηγό. Good or Bad practices … και τα δύο είναι χρήσιμα. Κινδυνεύετε λοιπόν να:

1.    Να κατηγορηθείτε ότι με την αντίδραση σας αυτή “τρομοκρατείτε και χειραγωγείτε” τους

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

“Άχαρο και Μίζερο”* ... Νο 1: Αντιακαδημαϊκές πρακτικές σε εκλογές μελών ΔΕΠ


* Ο τίτλος δόθηκε με αφορμή το τελευταίο από τα πιθανότατα τρία μηνύματα που έχει στείλει ο “φίλος” μου Αντώνης στο ΒΗΜΑ καθώς έχω την υποψία, και παρακαλώ να με διαψεύσει … με χαρά θα το δεχθώ, ότι και το θέμα αυτό μεταξύ άλλων είναι, κατά την άποψη του, ένα από τα πολλά “άχαρα και μίζερα” που δεν “συμβάλλουν σε μια θετική αντίληψη των πραγμάτων” όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται μέσα από την 40χρονη παρουσία του στο Τμήμα ΗΜ&ΤΥ και στο Ίδρυμα αυτό. Δημοσιοποιώ την παρακάτω επιστολή στην Πανεπιστημιακή κοινότητα στα πλαίσια της διαφάνειας που μας δήλωσε χθες ότι θα στηρίξει και με την οποία θα κινηθεί, μια διαφάνεια την οποία πολλές φορές επικαλούμαστε για άλλους λόγους.

                                           Πάτρα 22 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΟΣ
Χρήστο Παπαδημητρίου, Καθηγητή, Berkeley, 
Ιωάννη Τσιβίδη, Καθηγητή, Columbia,
Γεώργιο Γιαννάκη,  Καθηγητή, Minnesota,
Ιωάννη Βολάκη, Καθηγητή, Ohio State,
Ευάγγελο Ελευθερίου,  IBM, Ελβετία,
Αλεξ Παπαλεξόπουλο, ECCO International, Inc, ΗΠΑ,

ΚΟΙΝ.:
- Αναπληρωτή Πρύτανη Διεθνών και Ακαδημαϊκών θεμάτων, Πανεπιστήμιο Πατρών,
- Δρ. Κων/νο Δασκαλάκη, μελλοντικό επίτιμο διδάκτορα Τμήματος,
- Μέλη ΔΕΠ Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Θέμα : Αντιακαδημαϊκές πρακτικές σε εκλογές μελών ΔΕΠ

Αξιότιμοι κύριοι,

Απευθύνομαι σε σας για ένα πολύ σοβαρό θέμα που προβληματίζει το Τμήμα τους τελευταίους μήνες και παρακαλώ για την προσοχή σας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας ως μέλη του advisory board του Τμήματος.

Πρόκειται για πρακτικές σε εκλογές μελών ΔΕΠ (εστιάζω συγκεκριμένα σε εκλογή μέλους ΔΕΠ στην βαθμίδα του Αναπληρωτή καθηγητή με αντικείμενο “Προγραμματισμός και Λογισμικό Επιπέδου Συστήματος”) που αν γίνουν αποδεκτές επιβάλλουν καταστάσεις που εκθέτουν το Τμήμα και το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Μια σειρά από γεγονότα έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι αυτή την στιγμή να έχει διαμορφωθεί ένα εισηγητικό σημείωμα που προτείνει για την θέση του Αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα έναν καθηγητή εφαρμογών του ΤΕΙ (σύμφωνα με το βιογραφικό του στο ΑΠΕΛΛΑ) βγάζοντας εκτός συνάφειας (με αστεία επιχειρήματα) τους τρεις (3) άλλους υποψήφιους, μεταξύ των οποίων ένας