Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Εργα Βιτρίνας Νο 2 ... Brain gain και Δασκαλάκης

Αναρτήθηκε στο Πανεπιστημιακό ΒΗΜΑ (TOVIMA), 9/01/2020

Αγαπητέ Κυριάκο*,

Το θέμα δεν έχει να κάνει με ζητήματα μεταξύ Πανεπιστημιακών δασκάλων αλλά με πρακτικές που άμεσα επηρεάζουν τη λειτουργία του Τμήματος, τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Με πρακτικές για τις οποίες έχουμε ευθύνη όχι μόνο στην περίπτωση που τις προωθούμε, όχι μόνο στην περίπτωση που τις στηρίζουμε, αλλά και στην περίπτωση που δεν αντιδρούμε σε αυτές και παρακολουθούμε ως απλοί θεατές.
Και έχουμε όλοι μας ευθύνη όταν αποδεχθήκαμε 3 χρόνια πριν τη μεθόδευση της απόσπασης μιας θέσης ΔΕΠ από έναν Τομέα που αριθμούσε 3 μέλη και την προσάρτηση της σε τομέα με 10 μέλη. Και ζήσαμε όλοι τα προβλήματα που αυτό δημιούργησε και δημιουργεί στους φοιτητές μας που επέλεξαν την κατεύθυνση αυτή. 
Και έχουμε όλοι ευθύνη στον ορισμό του εκλεκτορικού και της τριμελούς εισηγητικής που τελικά
μετά από 3 χρόνια φτάνει να προτείνει στο εκλεκτορικό σώμα για εκλογή σε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα, υποψήφιο που σύμφωνα με το βιογραφικό του είναι Καθηγητής Εφαρμογών στο ΤΕΙ από το 2008, φροντίζοντας βέβαια να βγάλει εκτός θέματος (με αστεία επιχειρήματα) όλους τους άλλους συνυποψήφιους, συνυποψήφιους με πολύ σημαντικό έργο με το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να  μπει σε διαδικασία αξιολόγησης ο προτεινόμενος τους. Και είναι ακόμη πιο βαρύ να διαπιστώνεις ότι όλη αυτή η μεθόδευση έγινε με αυτόν τον στόχο.
Και έχουμε όλοι ευθύνη όταν αποδεχόμαστε να προχωράμε σε διαδικασίες εκλογής μελών ΔΕΠ και να μην δίνουμε τη δυνατότητα στους υποψήφιους να δώσουν μια διάλεξη στο Τμήμα για να παρουσιάσουν το έργο τους.
Και όταν είσαι βασικός υπεύθυνος σε αυτές τις πρακτικές και καλείς τον Δασκαλάκη για να τον κάνεις επίτιμο, για μένα είναι ξεκάθαρο πως αυτό δεν είναι παρά ένα έργο βιτρίνας που έχει στόχο να καλύψει τις παραπάνω πρακτικές. Και βέβαια με την πράξη αυτή τον καθιστάς με κάποιο τρόπο συνυπεύθυνο εν αγνοία του.
Και είμαι σίγουρος πως αν ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έβλεπε το εισηγητικό υπόμνημα και το πως εξελίχθηκε η όλη διαδικασία δεν θα πέρναγε ούτε έξω από το κτίριο μας. Αν δε αμφιβάλεις για αυτό, σε προκαλώ να του το κοινοποιήσεις και να του ζητήσεις την άποψη του. Θα είναι πολύ χρήσιμη για το Τμήμα και κυρίως για τους φοιτητές μας. Εξάλλου τους επίτιμους οφείλουμε να τους αξιοποιούμε σε σημαντικές για το Τμήμα αποφάσεις και επιλογές, όπως θα μπορούσε να έχει γίνει με το πρόγραμμα σπουδών και με τη συγχώνευση με το ΤΕΙ μέσα από την διαδικασία του advisory board.
Και για να δεις πως σχεδιάζουν τις διαδικασίες εκλογής σοβαρά Πανεπιστήμια, τα οποία φυσικά δεν αποδέχθηκαν και τη συνένωση με το ΤΕΙ, μπορώ να σου στείλω να δεις το εμαιλ που φροντίζουν αυτά να φτάσει σε πληθώρα Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό πριν ακόμη προσδιορίσουν το αντικείμενο της θέσης. Και είναι αυτές οι πρακτικές που το φέρνουν Νο 1 στην λίστα των Ελληνικών Πανεπιστημίων του Times Higher Education World University Rankings στην οποία το δικό μας Πανεπιστήμιο είναι 8ο (προτελευταίο) (δες σχετικό μήνυμα στο ΒΗΜΑ του συνάδελφου κ. Χριστόπουλου με ημερομηνία 16Σεπ2019).
Τέλος, θα επισημάνω πως είναι γνωστή και αποδοτική (δυστυχώς πρόσκαιρα) πρακτική, οι αντιδράσεις μου σε τέτοιες ενέργειες και μεθοδεύσεις να ανάγονται σε προσωπικά μόνο και μόνο για να απαξιωθούν.
Κλεάνθης Θραμπουλίδης
* Τα λέω στην πεθερά για να τα ακούει η νύφη
Το κείμενο αυτό συντάχθηκε ως ανταπάντηση σε εμαιλ του Κυριάκου το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ ως Re  στο μήνυμα μου με τίτλο Έργα Βιτρίνας

4 σχόλια:

  1. Τρεις (3) μέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία Συνεδρίασης του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Ο λόγος; Για να γίνει αντικατάσταση του 6ου (!!!) από τα 6 αναπληρωματικά μέλη εκτός Τμήματος του εκλεκτορικού γιατί αυτό είναι σε εκπαιδευτική άδεια. "Μετά τη συγκρότηση του, η σύνθεση του εκλεκτο-
    ρικού σώματος δεν μεταβάλλεται παρά μόνο εάν μέ-
    λος του παραιτηθεί, εκλείψει ή βρεθεί σε νόμιμη άδεια,
    η διάρκεια της οποίας είναι μεγαλύτερη του ενός (1)
    μήνα. Στις περιπτώσεις αυτές, το μέλος του Τμήματος
    ή το εξωτερικό μέλος αναπληρώνεται από το πρώτο
    κατά σειρά μη κωλυόμενο αναπληρωματικό μέλος του
    αντίστοιχου καταλόγου αναπληρωματικών μελών που
    ορίστηκε κατά τη συγκρότηση του Εκλεκτορικού Σώμα-
    τος."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. “Φρένο" στο νεποτισμό, την οικογενειοκρατία και τα «στημένα» εκλεκτορικά στα ΑΕΙ esos

    ΑπάντησηΔιαγραφή